Αναφορικά με την ευλογιά των πιθήκων τοποθετήθηκε μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Κεντρικό Μαγκαζίνο» με την δημοσιογράφο Ανδριάνα Ζαρακέλη, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, διευκρινίζοντας ότι «πρόκειται για έναν ιό ο οποίος γνωρίζαμε πάντοτε ότι μεταδιδόταν από τα ζώα στους ανθρώπους».

«Το νεότερο στοιχείο είναι ότι μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Ο ιός έχει δύο παραλλαγές, η μια είναι πιο επικίνδυνη η άλλη είναι λιγότερο επικίνδυνη και η εξάπλωση αφορά τη λιγότερο επικίνδυνη μορφή του ιού με μια θνητότητα 1%», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Εξαδάκτυλος.

«Το τρίτο πράγματα που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι απαιτείται πολύ στενή επαφή μεταξύ ανθρώπων για να υπάρξει μετάδοση του ιού. Δεν έχει καμία σχέση με τη μετάδοση άλλων ιών και δεν θα αναφερθώ στον κοροναϊό θα αναφερθώ στη γρίπη. Απαιτείται πολύ στενή επαφή μεταξύ των ανθρώπων για να υπάρχει μετάδοση του ιού η οποία θα μπορούσε να είναι και σεξουαλική αλλά δεν είναι απαραίτητο να είναι σεξουαλική. Παρόλα αυτά απαιτείται πάρα πολύ στενή επαφή», επισήμανε ο πρόεδρος του ΠΙΣ.

«Τα στοιχεία που έχουμε σχετικά με την επικινδυνότητα του ιού προέρχονται από χώρες που δεν έχουν ανεπτυγμένα συστήματα υγείας. Οι άνθρωποι οι οποίοι είναι εμβολιασμένοι για την ευλογιά, και αυτό αφορά τους περισσότερους Έλληνες, έχουνε άμυνα», δήλωσε επιπρόσθετα.

«Αυτά είναι όσα γνωρίζουμε μέχρι τώρα, παρακολουθούμε ότι άλλο μας επιφυλάσσει η παρουσία αυτού του ιού ο οποίος σε καμία περίπτωση δεν είναι συγκρίσιμος με τον κοροναϊό», κατέληξε ο κ. Εξαδάκτυλος.