Έχουν γίνει συστάσεις προς τις ακτοπλοϊκές εταιρείες για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της ακρίβειας στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή Secret με τον Παναγιώτη Τζένο ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Κωνσταντίνος Κατσαφάδος.

Ο κ. Κατσαφάδος πρόσθεσε ότι παράλληλα γίνονται συζητήσεις με το υπουργείο Οικονομικών ώστε να βρεθεί ο δημοσιονομικός χώρος για την επιδότηση ορισμένων ακτοπλοϊκών δρομολογίων.

Αναφερόμενος στην επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, είπε πως ο πρωθυπυοργός «σήκωσε την Ελλάδα ψηλότερα, απέδειξε πως η χώρα μας είναι ο πιο ασφαλής σύμμαχος».

«Ο πρωθυπουργός έθεσε στον πρόεδρο των ΗΠΑ το ζήτημα των υπερπτήσεων τουρκικών αεροσκαφών σημειώνοντας πως δεν είναι δυνατόν μία χώρα του ΝΑΤΟ να έχει επεκτατική πολιτική εις βάρος μιας άλλης χώρας της συμμαχίας», πρόσθεσε.

Στην ερώτηση αν εκτιμά ότι η Τουρκία θα προκαλέσει επεισόδιο, ο κ. Κατσαφάδος απάντησε πως η ελληνική κυβέρνηση έχει δείξει ότι έχει άμεσα αντανακλαστικά και ξέρει να διαχειρίζεται κρίσεις προς όφελος της πατρίδας.



Ολόκληρη η συνέντευξη - Τι δήλωσε ο κ. Κατσαφάδος

Για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ

Κ.ΚΑΤΣΑΦΑΔΟΣ: «Μια εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις», προφανώς η παρουσία του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ γέμισε όλους τους έλληνες με περηφάνια. Σήκωσε την Ελλάδα μας ψηλότερα και έδειξε ότι η Ελλάδα αξίζει και μπορεί να κερδίσει περισσότερα.

Νομίζω ότι ο έλληνας Πρωθυπουργός παρουσιάστηκε εκεί ως εκπρόσωπος του ελληνισμού και όχι μόνο της Ελλάδος γιατί έκανε αναφορά όπου βρισκότανε σε σχέση με το Κυπριακό πρόβλημα.

Νομίζω ότι ανέδειξε το ότι η χώρα μας είναι ο πιο ασφαλής και ο πιο σταθερός σύμμαχος στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο της δυτικής συμμαχίας, ανέδειξε τα συντριπτικά πλεονεκτήματα τα οποία έχουμε αλλά ανέδειξε και τις απειλές τις οποίες βιώνουμε και έδειξε ότι αν υπάρχει ένα σύμμαχος των ΗΠΑ οικονομικά, γεωστρατηγικά, γεωπολιτικά, στρατιωτικά, ενεργειακά ο οποίος μπορεί να νοιώθουν ασφάλεια οι ΗΠΑ αυτός είναι μόνο η Ελλάδα. Άρα και τα επικοινωνιακά οφέλη ήταν σαφώς πάρα πολύ μεγάλα αλλά και τα πολιτικά οφέλη ήταν πάρα πολύ σημαντικά.

Ερωτηθείς αν περιμένουν κλιμάκωση ενεργειών από την πλευρά της Τουρκίας

Κ.ΚΑΤΣΑΦΑΔΟΣ: Σε ότι έχει να κάνει με το θέμα των υπερπτήσεων των τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών πάνω από τον ελληνικό εναέριο χώρο και από τα ελληνικά νησιά νομίζω ότι αυτό ήταν ένα θέμα το οποίο έθεσε μετ΄επιτάσεως ο έλληνας Πρωθυπουργός και είπε ότι δεν είναι δυνατόν δύο σύμμαχες χώρες οι οποίες βρίσκονται στο ΝΑΤΟ η μια να έχει τέτοια πολιτική. Επίσης ο έλληνας πρωθυπουργός διεμήνυσε στους αμερικάνους ότι εμείς δεν θα το ανεχτούμε, δεν θα κάνουμε ότι ένα βήμα πίσω απέναντι στα εθνικά μας δικαιώματα και τα δίκαια τα οποία έχουμε.

Στο δεύτερο σημείο που θα ήθελα να σταθώ για το μέγεθος και την επιτυχία του έλληνα Πρωθυπουργού το μαρτυράνε οι δηλώσεις που γίνονται από την τουρκική πλευρά και την ένταση η οποία δημιουργήθηκε από την τουρκική πλευρά βλέποντας όλη αυτή την παρουσία του έλληνα Πρωθυπουργού άρα ήταν πάρα πολύ σημαντική και πάρα πολύ εποικοδομητική.

Αυτό το οποίο κάνει η Τουρκία είναι πραγματικά αξιοπερίεργο, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται στις ΗΠΑ και αυτό που θα πρέπει να καταλάβει η Τουρκία ειναι ότι όταν βρίσκεται σε μια συμμαχία εκτός από δικαιώματα έχει και υποχρεώσεις και αυτό είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να το αντιληφθεί όταν γίνεται αυτός ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας βλέπουμε την κατάσταση που επικρατεί και βλέπουμε ότι όλα γύρω μας αλλάζουν οπότε στο αίτημα που έχουν οι Φιλανδοί και οι Σουηδοί που ζητάνε να μπουν στο ΝΑΤΟ πραγματικά είναι αξιοπερίεργη η στάση της Τουρκίας. Προσπαθεί να παίξει ένα παιχνίδι που είναι και με τον αστυφύλακα και με το χωροφύλακα που είναι κάτι το οποίο δεν θα της βγει.

Ερωτηθείς αν προετοιμάζονται για τουρκικές προκλήσεις από τη θάλασσα

Κ.ΚΑΤΣΑΦΑΔΟΣ: Η ελληνική κυβέρνηση έχει δείξει ότι έχει άμεσα αντανακλαστικά. Να θυμίσω ότι όταν πήγαμε να δεχτούμε αυτό τον υβριδικό πόλεμο με την προσπάθεια να εισβάλλουν χιλιαδες μετανάστες και πρόσφυγες από τον Έβρο έγινε παραμονή Καθαράς Δευτέρας θεωρώντας ότι η ελληνική κυβέρνηση θα κανει διακοπές ή θα βρίσκεται σε ένα διαφορετικό κλίμα εγρήγορσης.

Τόσο στον Έβρο όσο και όλα τα έργα που κάναμε μετά στον Έβρο όσο το Λιμενικό και το πολεμικό ναυτικό που φυλάει τα θαλάσσια σύνορα της χώρας και όλη αυτή την ένταση που είχαμε το προηγούμενο διάστημα απέδειξε ότι οι έλληνες ένοπλες δυνάμεις και η ελληνική κυβέρνηση ξέρουν να διαχειρίζονται πάρα πολύ αλά αυτές τις κρίσεις προς όφελος της πατρίδας και δεν δίνεται ο χώρος και το περιθώριο στην Τουρκία να μπορέσει να κερδίσει πράγματα. Αν φοβάμαι ότι θα υπάρξει μια περαιτέρω ένταση; Νομίζω ότι δεν είναι το timing κατάλληλο για να το κάνει η Τουρκία.

Δεν μπορεί να δημιουργήσει άλλο ένα πρόβλημα στην Ευρώπη, άλλο ένα πρόβλημα στο ΝΑΤΟ θεωρώ λοιπόν ότι όλα αυτά έχουν να κάνουν περισσότερο στο κομμάτι της ρητορικής παρά σε κάτι άλλο ουσιαστικότερο και βαθύτερο.

Αναφορικά με την άνοδο των τιμών των εισιτηρίων

Κ.ΚΑΤΣΑΦΑΔΟΣ: Το κόστος λειτουργίας ενός πλοίο έχει αυξηθεί κατακόρυφα λόγω της έκρηξης της τιμής των ναυτιλιακών καυσίμων. Ενδεικτικά θα σας πω ότι ενώ πέρυσι τέτοια εποχή ήταν 500 δολάρια ο τόνος αυτή τη στιγμή έχει ξεπεράσει τα 1130. Εμείς έχουμε προχωρήσει σε αυστηρές συστάσεις. Καταρχήν όπου επιδοτούνται οι γραμμές υπάρχει πλαφόν και δεν υπάρχει αύξηση των εισιτηρίων αλλά έχουμε προχωρήσει σε αυστηρές συστάσεις στις ακτοπλοϊκές εταιρείες, αναγνωρίζοντας βεβαίως το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν και τις δύσκολη χρονική συγκυρία γιατί μην ξεχνάμε ότι οι ακτοπλοϊκές εταιρείες βγαίνουν από δύο χρόνια κρίσεις λόγω του κορονοϊού. Πιστέψτε με ότι όσο και να αυξήσουν την τιμή των εισιτηρίων οι ακτοπλοϊκές εταιρείες την τιμή των εισιτηρίων ειδικά αυτή την περίοδο μέσα μπαίνουν. Είναι τεράστιες οι διαφορές αλλά το ζήτημα για εμάς είναι να έχουμε φθηνές ακτοπλοϊκές υπηρεσίες, φθηνές και παράλληλα ποιοτικές ακτοπλοϊκές υπηρεσίες από ελληνικές ακτοπλοϊκές εταιρείες και έτσι να στηρίξουμε και τους ναυτικούς μας και τους νησιώτες μας και να μπορέσει να γίνεται όσο δυνατόν πιο απρόσκοπτη η μεταφορά των αγαθών και των προϊόντων σε χαμηλότερες τιμές. Παρόλα αυτά και αυστηρές συστάσεις έχουμε κάνει στις ακτοπλοϊκές εταιρείες ούτως ώστε να μην επιφορτιστούν περαιτέρω οι πολίτες και αυτοί που χρησιμοποιούν τα πλοία με μια περαιτέρω επιβάρυνση στο εισιτήριο αλλά είμαστε και σε συζητήσεις με το υπουργειο Οικονομικών ούτως ώστε να μπορέσουμε να βρούμε ένα δημοσιονομικό χώρο και να μπορέσουμε να ενισχύσουμε την ακτοπλοΐα, να επιδοτήσουμε κάποια δρομολόγια ούτως ώστε να μην έχουμε περαιτέρω αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων.

Αναφορικά με την επαναλειτουργία της ακτοπλοϊκής σύνδεσης των νησιών του Αιγαίου με την Τουρκία

Κ.ΚΑΤΣΑΦΑΔΟΣ: Πάντοτε υπήρχε σχέση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου με τα παράλια όπως υπάρχει και σχέση της Βόρειας Ελλάδας με τις χώρες των Βαλκανίων θεωρώ όμως ότι δεν δημιουργεί κάποια σοβαρό πρόβλημα και δεν υπάρχει ανησυχία.

Παρόλα αυτά ξεκινάει μια γραμμή από τη Θεσσαλονίκη για Σμύρνη κάτι το οποίο θα ενισχύσει πάρα πολύ την οικονομία της συμπρωτεύουσας, κάτι το οποίο έχει και ένα περιβαλλοντικό αποτύπωμα γιατί πάρα πολλά φορτηγά από τη Σμύρνη αντί να μπαίνουν από τον Έβρο και να κάνουν όλη αυτή τη διαδρομή θα πηγαίνουν κατευθείαν Θεσσαλονίκη και θα μπορούν να φεύγουν για τις χώρες των Βαλκανίων.

Επίσης ξεκινάει πάλι η γραμμή Κύπρος –Ελλάδα Προσπαθούμε να ενισχύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις της χώρας μας όχι μόνο με τα νησιά, όχι μόνο τις ενδονησιωτικές συνδέσεις αλλά και να δώσουμε και μια αναπτυξιακή λογική ενισχύοντας τις διεθνείς ακτοπλοϊκές συνδέσεις δηλαδή τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις της χώρας μας με άλλες χώρες.

Θεωρώ ότι δεν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα βέβαια σε αυτό που μου λέτε βέβαια σε μια περίοδο κρίσης ο καθένας προσπαθεί διέξοδο για να αντιμετωπίσει όσο το δυνατόν πιο άμεσα και όσο το δυνατόν καλύτερα τα προβλήματά του αλλά θεωρώ ότι η κυβέρνηση προσπαθεί και κάνει ότι είναι καλύτερο για να ενισχύσει και κοινωνικά στρώματα που πλήττονται περισσότερο αλλά και να μπορέσει να απαλείψει και μέσα από τις επιχειρήσεις το επιπλέον κόστος το οποίο δημιουργεί η κρίση ενέργειας ούτως ώστε να μπορέσουν να στηριχτούν και να κρατηθούν και οι μικρές και οι μεσαίες και οι μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας και το τελικό προϊόν που παράγουν να μην είναι τόσο ακριβό και να μπορεί να καταναλωθεί από το ελληνικό κοινό.