Ο πρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας, Μανώλης Σφακιανάκης, μίλησε στα Παραπολιτικά 90.1, στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.

Μεταξύ άλλων, στις δηλώσεις του σε σχέση με την αυτοκτονία του 14χρονου αλλά και το ρόλο του διαδικτυακού bullying και του «blackout challenge» στάθηκε στα κάτωθι σημεία:

Αναφορικά με την αυτοκτονία του 14χρονου

Ο κ.Θεοδωρικάκος, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το CSIi από κοινού κάνουν καμπάνια σε όλη την Ελλάδα κατά του bullying , κατά του fishing και κατά αυτών των απόνερων μέσα από το διαδίκτυο. Σε κάποιες μέρες θα επισκεφτούμε τις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας μας για μια άμεση ενημέρωση του κόσμου. Το δεύτερο που μπορώ να πω η εν λόγω υπόθεση που τώρα μιλάμε ερευνάται, φαίνεται ότι είναι bulling κι όχι «blackout» φαίνεται από τις μαρτυρίες των παιδιών. Οι πληροφορίες μας μας βγάζουν το συμπέρασμα ότι ίσως είναι bullying όπως Γιακουμάκη.

Ξέρουμε γιατί γινότανε το bullYing;

Αυτό το ψάχνει η αστυνομία. Το bullying πάντα γίνεται άνευ λόγου και αιτίας. Καταλαβαίνετε ότι η προανάκριση είναι μυστική, εγώ δεν μπορώ να πω τους λόγους που του έκαναν bullying όμως το bullying δυστυχώς τις περισσότερες φορές γίνεται άμα σε βρουν λίγο καλό παιδί και μαλακό παιδί χωρίς αντιστάσεις τότε γίνεται το bullying.

Για το αν μπορεί να παρέμβει η Αστυνομία στο tik-tok για το «blackout challenge»

Δεν μπορεί η αστυνομία να παρέμβει. Αυτό δεν είναι παιχνίδι, δεν σου λέει το tik-tok κλείσε την αναπνοή σου, τα παιδιά από μόνα τους το κάνουν και το ανεβάζουν στο tik-tok. Με λίγα λόγια δεν έχει καμία ευθύνη η εταιρεία που έχει το tik-tok, ποτέ δεν λέει σε κανένας κλείσε την αναπνοή σου, απλώς λέει ανέβασε video. Άρα φταίνε οι γονείς, εμείς φταίμε κι εμείς πρέπει στα παιδιά μας να είμαστε διπλά τους, να τα γαλουχήσουμε με αγάπη και πάνω απ’ όλα να είμαστε μαζί τους και στο παιχνίδι και στο καλό και στο κακό. Η μονή συνταγή είναι να σπάσουν οι αλυσίδες.