Μήνυμα ενότητος και ισχύος απέστειλε το ΝΑΤΟ (έστω ένα πολύ σημαντικό τμήμα τους), απούσης της Τουρκίας, στο πλαίσιο της μεγάλης ασκήσεως «Συνάντηση των Τίγρεων» (NATO Tiger MEET 2022/NTM’22) που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και ολοκληρώνεται στις 20 Μαΐου, και σήμερα διεξήχθη η ημέρα των επισήμων προσκεκλημένων, παρουσία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου.

Στην ιστορική Αεροπορική Βάση του Αράξου, που είναι όλες αυτές τις μέρες το επίκεντρο της ασκήσεως, σήμερα δεν βρέθηκε κάποιος από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ, καθώς ο Υπουργός Νικόλαος Παναγιωτόπουλος συνοδεύει τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο επίσημο ταξίδι του στις ΗΠΑ, ενώ και ο ΥΦΕΘΑ Νικόλαος Χαρδαλιάς βρίσκεται στις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει στη σύνοδο Εξωτερικών Υποθέσεων Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, αλλά ήταν παρόντες: Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, οι Αρχηγοί ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ, ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, ΑΤΑ Αντιπτέραρχος Γεώργιος Φασούλας. Επίσης οι Πρέσβεις του Βελγίου, της Τσεχίας, της Ολλανδίας, της Πολωνίας, της Πορτογαλίας και της Σουηδίας, οι Αρχηγοί των Αεροπορικών Δυνάμεων της Γαλλίας Πτέραρχος (Ι) Stephane Mille και του Βελγίου Αντιπτέραρχος (Ι) Thierry Dupont, ο Υπαρχηγός των Αεροπορικών Δυνάμεων της Ιταλίας και εκπρόσωποι των Αρχηγών της Ισπανίας και της Γερμανίας!
DSC01008
Στο σύντομο χαιρετισμό του στη διάρκεια της τελετής ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ αφού επισήμανε το μέγεθος και το είδος των σύγχρονων πολλαπλών απειλών τόνισε – μεταξύ άλλων – ότι «…θα ήταν περισσότερο και από ευτυχής αν σήμερα εδώ (στον Άραξο) συμμετείχαν όλοι οι προσκληθέντες στην άσκηση. Δυστυχώς όμως μη σχεδιασμένα γεγονότα και ανυπέρβλητες περιπτώσεις, έκαναν κάτι τέτοιο αδύνατο.

Επίσης είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι δεν χρησιμοποιούνται περισσότερα «Συμμαχικά εργαλεία» στη φάση υλοποιήσεως της ασκήσεως, συμπεριλαμβανομένων και των ιπτάμενων ραντάρ της Συμμαχίας, όπου δεν έφτασαν σε consensus (=ομοφωνία) για τη χρήση τους στην άσκηση. Είναι αληθινά πολύ λυπηρό» τόνισε ο Στρατηγός Φλώρος με σαφή μνεία για την απουσία της Τουρκίας από την άσκηση και την «απάντηση» από μέρους της με το να μην συμφωνήσει για τη συμμετοχή των ΝΑΤΟϊκών AWACS στην άσκηση».

Το ίδιο αυτό γεγονός καυτηρίασε και μετά το πέρας της τελετής, όταν απαντώντας σε σχετική δημοσιογραφική ερώτηση, τόνισε ότι μετά από πρότασή του και με την απολύτως σύμφωνη θέση της πολιτικής ηγεσίας, ακύρωσε την πρόσκληση προς την Τουρκία, μετά το φοβερό μπαράζ τουρκικών προκλήσεων με 160 παραβιάσεις και 41 υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά μέσα σε μία ημέρα. «Δεν θα ήταν δυνατόν εμείς εδώ να εκπαιδευόμαστε σε απολύτως φιλικές σχέσεις και η Τουρκία να λειτουργεί έτσι όπως λειτούργησε» τόνισε χαρακτηριστικώς.
DSC00990
DSC00981
Από την πλευρά του ο Αρχηγός των Γαλλικών Αεροπορικών Δυνάμεων αναφέρθηκε στη χαρά του για τη συμμετοχή της χώρας του στην άσκηση και στάθηκε ιδιαιτέρως «στη στρατηγική σχέση μεταξύ των δύο χωρών που συνεχώς διευρύνεται», όπως τόνισε.
DSC01039
Τέλος, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Θ.Μπουρολιάς αναφέρθηκε στην πολυετή ελληνική συμμετοχή σε αυτήν με την ιστορική 335 Μοίρα της ΠΑ, τόνισε ότι η «Συνάντηση των Τίγρεων» δεν είναι ένα απλό αεροπορικό σώου, αλλά μία πλήρως οργανωμένη στρατιωτική άσκηση υψηλότατου επιπέδου, στη διάρκεια της οποίας σχεδιάζονται και υλοποιούνται όλα τα είδη των αεροπορικών επιχειρήσεων.