Το ελληνικό πανεπιστήµιο σε δύο εικόνες: Από τη µια, οι συνεργασίες µε φηµισµένα διεθνή ιδρύµατα, όπως Harvard, Columbia, Yale, αλλά και καινοτοµίες, όπως το «Ελληνικό Erasmus», τα διπλά πτυχία και οι startups φοιτητών, και, από την άλλη, η εικόνα του βανδαλισµού της υπό κατασκευή βιβλιοθήκης στο ΑΠΘ από αγνώστους, επειδή έπειτα από 34 ολόκληρα χρόνια η Σύγκλητος αποφάσισε να τερµατίσει µια παράνοµη κατάληψη και να µετατρέψει το «Στέκι του Βιολογικού» σε µια ενιαία βιβλιοθήκη της Σχολής Θετικών Επιστηµών.

Ο πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστηµίου Θεσσαλονίκης, Νίκος Παπαϊωάννου, µιλά στα «Π» για τα επεισόδια που έλαβαν χώρα τις προηγούµενες ηµέρες στο Βιολογικό και τους βανδαλισµούς στο κτίριο του ΑΠΘ και στέλνει καθαρό µήνυµα πως το έργο της βιβλιοθήκης θα ολοκληρωθεί, παρά τις έκνοµες ενέργειες «οικτρών µειοψηφιών», όπως τις χαρακτηρίζει.

papaioannou
«H Σύγκλητος του Αριστοτέλειου Πανεπιστηµίου Θεσσαλονίκης, άρα το όλον του ΑΠΘ, οµόφωνα και οµόθυµα στη συνεδρίαση της Τρίτης 10 Μαΐου καταδίκασε την εγκληµατική επίθεση, η οποία αποτελεί βάναυση προσβολή στην ακαδηµαϊκή ελευθερία και στον Ελληνα φορολογούµενο. Η Σύγκλητος επιβεβαιώνει τη σθεναρή και αταλάντευτη αποφασιστικότητά της για την ολοκλήρωση του έργου και την απόδοσή του στα µέλη της πανεπιστηµιακής κοινότητας. Με απλά λόγια, λέµε ότι η βιβλιοθήκη θα γίνει», αναφέρει ο κ. Παπαϊωάννου στα «Π».

Και προσθέτει: «Πρόκειται για ζηµιά δηµόσιας περιουσίας. Το έργο αυτό προέρχεται από το υστέρηµα του Ελληνα φορολογουµένου. Εµάς, ως πρυτανική Αρχή, µας βαρύνει η ευθύνη να υπερασπιστούµε ενωµένοι τη νοµιµότητα, την ακαδηµαϊκή ελευθερία και τη δηµόσια περιουσία». Αποφασιστική είναι και η στάση της κυβέρνησης απέναντι στο ζήτηµα της βιβλιοθήκης του ΑΠΘ, µε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο, να δηλώνει ότι η ασφάλεια φοιτητών και καθηγητών είναι απόλυτη προτεραιότητα. «Μια τρισάθλια κατάληψη έλαβε τέλος µε τη συµβολή και της πανεπιστηµιακής Αρχής», τόνισε ο υπουργός, ο οποίος ανέφερε ότι η Αστυνοµία θα είναι παρούσα στο Βιολογικό, έως ότου ολοκληρωθεί το έργο της βιβλιοθήκης.

Ξεκινά πάλι η οικοδόµηση του έργου που καταστράφηκε

Για τις επόµενες κινήσεις σχετικά µε την πορεία του έργου της ενοποίησης της βιβλιοθήκης ο πρύτανης του ΑΠΘ τονίζει στα «Π» ότι τις επόµενες ηµέρες θα ξεκινήσει πάλι η οικοδόµηση του έργου που καταστράφηκε, «έτσι ώστε να αποδοθεί αυτός ο χώρος στους φυσικούς χρήστες, που δεν είναι κανένας άλλος παρά οι φοιτήτριες, οι φοιτητές και το ακαδηµαϊκό και ερευνητικό προσωπικό», όπως σηµειώνει χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά το μέγεθος της υλικής καταστροφής, ο κ. Παπαϊωάννου ξεκαθαρίζει: «Η ουσία δεν είναι το χρηματικό ποσό που σχετίζεται με τις καταστροφές που έγιναν. Αυτό το οποίο έχει σημασία είναι η καταδίκη τέτοιων ενεργειών μέσα στο ελληνικό πανεπιστήμιο. Η ουσία είναι περισσότερο συμβολική παρά χρηματική. Ο συμβολισμός της καταστροφής μιας ενοποιημένης βιβλιοθήκης στον κατεξοχήν χώρο της ακαδημαϊκής έρευνας και ακαδημαϊκής ζωής είναι εκείνο που πρέπει να μας ξενίσει όλους».

Καθοριστική είναι και η στάση της κυβέρνησης απέναντι στο ζήτημα, με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη να εγγυάται την ασφάλεια καθηγητών και φοιτητών


Η κατάσταση στο Βιολογικό, ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που απασχολεί την επικαιρότητα, καθώς ήδη από τον Ιανουάριο οι αποφάσεις για τη λήξη κατάληψης του πανεπιστημιακού χώρου από άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου και η επέμβαση της Αστυνομίας προκάλεσαν αντιδράσεις, με τον ίδιο τον πρύτανη να βρίσκεται στο επίκεντρο της στοχοποίησης συγκεκριμένων ομάδων. Ποιος, άλλωστε, θα μπορούσε να ξεχάσει τα κηδειόχαρτα που έχουν κολληθεί στην περιοχή της Καμάρας, τα οποία συνιστούν απειλή κατά του Νίκου Παπαϊωάννου;

Ο ίδιος, απαντώντας στα «Π» για το εάν συνεχίζει να δέχεται απειλές, σημειώνει: «Σε ό,τι με αφορά, εκείνο που θέλω να πω είναι ότι ζούμε σε ένα κράτος Δικαίου, το οποίο προασπίζει τα ατομικά δικαιώματα του κάθε πολίτη». «Επιπρόσθετα, ήταν δέσμευσή μου, όταν ζήτησα την ψήφο των συναδέλφων για να εκλεγώ, ότι για οτιδήποτε σχετίζεται με την ακαδημαϊκή πρόοδο του πανεπιστημίου θα κάνω αυτά που χρειάζονται, διότι στο τέλος εκείνο που ακράδαντα πιστεύω είναι ότι οι θέσεις δεν κάνουν τους ανθρώπους, αλλά οι άνθρωποι με τις αξίες και τον τρόπο που διοικούν δίνουν αξία στις θέσεις», αναφέρει ο πρύτανης, επαναλαμβάνοντας ότι το έργο της βιβλιοθήκης θα ολοκληρωθεί και θα αποδοθεί στους φυσικούς της χρήστες, τους φοιτητές και το ακαδημαϊκό και ερευνητικό προσωπικό.

Το χρονικό της κατάληψης στο Βιολογικό

Αναφορικά με το χρονικό της κατάληψης στο Βιολογικό και τα επεισόδια που ακολούθησαν τον τερματισμό της, σύμφωνα με τον κ. Παπαϊωάννου όλα ξεκίνησαν την 31η Δεκεμβρίου, όταν ελήφθη η απόφαση από τη Σύγκλητο και την Κοσμητεία της Σχολής Θετικών Επιστημών να αποδοθεί ξανά στην ακαδημαϊκή κοινότητα ο επί 34 έτη καταληφθείς χώρος του ισογείου στο Τμήμα Βιολογίας.

apth
 «Δηλαδή, να γίνει ένας χώρος με βιβλιοθήκες και κάποιες αίθουσες, καθώς, εξαιτίας της τρομακτικής αύξησης του πανεπιστημίου, υπάρχει και πρόβλημα έλλειψης αιθουσών», σημειώνει ο πρύτανης.

Όταν, λοιπόν, ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες και το έργο δημοπρατήθηκε, δέχθηκε επίθεση στα γραφεία του, με αποτέλεσμα να παραιτηθεί και οι διαδικασίες να εκκινήσουν από την αρχή. Όπερ και εγένετο.

Η πρώτη φάση του έργου αφορά το πλήρες γκρέμισμα των παλιών τοίχων και την αναδιάρθρωση του χώρου, που ξεκίνησε τη Μεγάλη Δευτέρα. «Μπήκε ο εργολάβος με τους εργάτες και κάποια στιγμή προς το μεσημέρι υπάλληλοι δέχτηκαν μια απρόκλητη επίθεση από άτομα στον χώρο όπου εργάζονταν. Ως όφειλε, ο εργολάβος, για να περιφρουρήσει και να προστατεύσει το προσωπικό και τα μηχανήματά του, κάλεσε την Αστυνομία. Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι για τέτοιου είδους δράσεις μόνο η Αστυνομία είναι η δύναμη της Πολιτείας που μπορεί να επιβάλει την τάξη. Συνεχίστηκε παρουσία της Αστυνομίας και το Σάββατο 30 Απριλίου ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση», αναφέρει ο πρύτανης του ΑΠΘ.

Ξαφνικά, τα ξημερώματα της 7ης Μαΐου ομάδα ατόμων πραγματοποίησε καταδρομική επιχείρηση, με στόχο την καταστροφή του έργου. Αγνωστοι διέρρηξαν την κεντρική είσοδο του κτιρίου, έκοψαν τα εξωτερικά κάγκελα με ειδικούς τροχούς και με βαριοπούλες ισοπέδωσαν την τοιχοποιία, καταστρέφοντας, έτσι, την πρώτη φάση του έργου ενοποίησης των βιβλιοθηκών της Σχολής Θετικών Επιστημών.