Ανείπωτη είναι η θλίψη για το θάνατο του 7χρονου στη Θεσσαλονίκη, όπου «έσβησε» στα εξωτερικά ιατρεία του «Ιπποκράτειου» νοσοκομείου.

Όπως έγινε γνωστό, ο 7χρονος έφτασε στα επείγοντα του νοσοκομείου τις μεσημβρινές ώρες της Τρίτης με υψηλό πυρετό, σπασμούς και ακαμψία στα άκρα και σύμφωνα με πηγές του νοσοκομείου, όταν οι γιατροί του έκαναν τις απαραίτητες εξετάσεις διαπίστωσαν ότι έχει χαμηλό αιματοκρίτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη διάρκεια των εξετάσεων ο 7χρονος έπαθε ανακοπή. Οι γιατροί κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες επί δυόμιση ώρες προκειμένου να τον ανατάξουν κάνοντας του αναζωογόνηση.

Οι εντατικολόγοι διασωλήνωσαν τον 7χρονο αλλά το μικρό αγόρι δεν τα κατάφερε. Αξίζει να σημειωθεί ότι το παιδί δε νοσηλευόταν προηγουμένως, αλλά είχε επισκεφτεί ιδιώτες γιατρούς.

Στη σορό του άτυχου παιδιού αναμένεται να διενεργηθεί νεκροψία – νεκροτομή για να διαπιστωθεί η ακριβής αιτία θανάτου.

«Αιμορραγούσε από την μύτη, από το στόμα»

To πρωί της Πέμπτης, οι γονείς του 7χρονου μίλησαν στο MEGA, με το σοκ από την απώλεια του μικρού τους παιδιού να είναι τεράστιο. Ο γιος τους μπήκε στο νοσοκομείο με υψηλό πυρετό και κατέληξε δυόμισι ώρες αργότερα μέσα στα χέρια των γιατρών.

«Τι να σας πω; Σκεφτείτε να έχετε εσείς ένα παιδί, ένα ωραίο πρωί με ένα μικρό πυρετό που είχε την προηγούμενη ημέρα, να καταλήξει με συνοπτικές διαδικασίες, σε 1,5- 2 ώρες», λέει χαρακτηριστικά ο πατέρας του 7χρονου. «Σε 4 ώρες κηδεύω το παιδί μου και σε 15 ημέρες θα του έκανα τα γενέθλιά του. Ήταν κάτι αιφνίδιο, έγιναν υπεράνθρωπες προσπάθειες από όλο το προσωπικό. Ενώ το παιδί μου έφευγε από την ζωή, έκαναν τα αδύνατα δυνατά. Το παιδί δεν είχε κανένα πρόβλημα, ήταν κάτι αιφνίδιο», δηλώνει η μητέρα του παιδιού.

Στο νοσοκομείο ακόμη, οι γιατροί αφήνουν την πρώτη «βόμβα» να σκάσει. Όπως λέει ο πατέρας του παιδιού στο Live News, τους είπαν ότι μπορεί για το θάνατο του 7χρονου να φταίει το κλιματιστικό.

«Σαν πρώτη φάση μας είπαν ότι υπήρχε ένα μικρόβιο, λεγεώνα λέγεται, και βρέθηκε αυτό στο αίμα του. Μας είπαν μάλιστα να βγάλουμε τα φίλτρα (κλιματισμού) που έχουμε στα σπίτια μας. Εγώ δεν πιστεύω ούτε μία στο δισεκατομμύριο ότι είναι από αυτό το πράγμα. Δεν μπορεί τώρα από ένα τέτοιο μικρόβιο, ένα παιδί με τόσο δυνατό ανοσοποιητικό να καταλήγει ουσιαστικά σε τέσσερις ώρες» εξηγεί ο πατέρας.

Το χρονικό της τραγωδίας

Όλα άρχισαν την περασμένη Κυριακή με έναν επίμονο, αλλά πολύ κοινό σε μικρά παιδιά πυρετό. «Έκανε έναν πυρετό ελαφρύ την Κυριακή το απόγευμα, την Δευτέρα ξανά έκανε ένα πυρετό πιο υψηλό γύρω στο 38 – 38,5. Τον πήγαμε στην παιδίατρο μας είπε ότι μάλλον πρόκειται για γαστρεντερίτιδα» αναφέρει ο πατέρας.

Πρωί της Τρίτης, το παιδί διακομίζεται στο Ιπποκράτειο με αφόρητους πόνους, υψηλό πυρετό και δυσκολία στην ανάσα. «Την Τρίτη το πρωί που σηκωθήκαμε το παιδί πονούσε αφόρητα στους ώμους, δεν μπορούσε να ανασάνει εύκολα, καλέσαμε ασθενοφόρο και μεταφέρθηκε στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο» λέει ο πατέρας του 7χρονου.

«Με πυρετό και ημικωματώδη κατάσταση ήρθε. Οι γιατροί δίνουν μάχη επί δύο ώρες στα επείγοντα» δήλωσε ο πρόεδρος εργαζομένων του Ιπποκράτειου, Γιώργος Δόντσιος. «Ερχόντουσαν όλο και πιο πολλοί γιατροί, έφτασαν σε κάποια στιγμή να είναι 15 γιατροί, μέσα στο δωμάτιο. Προσπάθησαν το παιδί να το σώσουν, αλλά δεν σώθηκε» περιγράφει ο πατέρας του 7χρονου.

Το παιδί διασωληνώθηκε, αλλά δυστυχώς δεν τα κατάφερε, αφήνοντας τόσο άδικα την τελευταία του πνοή στα χέρια των γιατρών.  «Κατά τη διάρκεια της ανάνηψης, έριξε κορεσμό, αιματοκρίτη και μετά από 2,5 ώρες προσπαθειών δεν κατέστη δυνατό να τους κρατήσουμε στη ζωή» αναφέρει ο κ. Δόντσιος.

«Αυτό που μπορώ να κάνω είναι ευχαριστήσω όλους τους ανθρώπους στο Ιπποκράτειο, από τον διοικητή μέχρι τον γιατρό που τον πήρε από τα επείγοντα και όλους τους ανθρώπους που επί 4 ώρες προσπαθούσαν να κρατήσουν το παιδί μου στη ζωή» δήλωσε η μητέρα του 7χρονου.

«Φαίνεται να είναι οξεία λοίμωξη»

Ο παιδίατρος, Σπύρος Μαζάνης, μιλώντας το μεσημέρι της Τετάρτης στο Live News και το Νίκο Ευαγγελάτο σημείωσε πως από τα στοιχεία φαίνεται να είναι οξεία λοίμωξη. «Φαίνεται ότι πρόκειται για κάποια οξεία λοίμωξη. Αν μιλάμε για τη νόσο των λεγεωνάριων πρόκειται για μια κεραυνοβόλο βακτηριακή λοίμωξη του αναπνευστικού, με θνητότητα μέχρι και 30%».

Όπως εξήγησε ο κ. Μαζάνης, το μικρόβιο αυτό βρίσκεται στα λιμνάζοντα νερά τόσο των κλιματιστικών όσο και των σωληνώσεων, και όταν βρει τις κατάλληλες συνθήκες «ξυπνάει» και προσβάλλει τον άνθρωπο.

Ο παιδίατρος είπε ότι οι κινήσεις που έγιναν από τους γονείς του 7χρονου ήταν σωστές αφού τον πήγαν κατευθείαν στον γιατρό. «Υπάρχουν λοιμώξεις και μικρόβια που μπορούν να εξελιχθούν μέσα σε 1 – 2 ώρες και να απειλήσουν τη ζωή».

Τι αναφέρεται για το θάνατο της 3χρονης

Θυμίζουμε ότι πρόκειται για το δεύτερο τραγικό περιστατικό που καταγράφεται μέσα σε λίγες μέρες σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, καθώς ακόμη δεν έχουν αποκαλυφθεί τα αίτια του θανάτου ενός τρίχρονου κοριτσιού στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.

Το κοριτσάκι, είχε εισαχθεί αρχικά την Μεγάλη Τρίτη στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» και την Κυριακή μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο Ιπποκράτειο, όπου και τελικά μέσα σε 2,5 ώρες κατέληξε.

Το 3χρονο κορίτσι είχε πρήξιμο στον αριστερό αστράγαλο και πονούσε το χέρι του. Το βράδυ ανέβασε πυρετό και στις 19 Απριλίου μεταφέρθηκε στο Παπαγεωργίου. Μέχρι και τις 30 Απριλίου οπότε και κατέληξε στη ΜΕΘ του Ιπποκράτειου δεν είχε βγει διάγνωση.