Στον ΣΚΑΪ μίλησε το πρωί της Τετάρτης, ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος επισήμανε ότι ο μύκητας Candida Auris δεν αποτελεί απειλή για τους υγιείς ανθρώπους αλλά κυρίως για τους ανοσοκατασταλμένους.

Ειδικότερα, όπως ο ίδιος ανέφερε δεν αποτελεί ο μύκητας πρόσφατη ανακάλυψη, καθώς υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια, βέβαια τόνισε πως το προφίλ του δίνει ένα πλεονέκτημα για να αναπτύσσεται σε συνθήκες όπου χορηγούνται πολλά αντιβιοτικά. Όπως τόνισε, γι'αυτόν τον λόγο εμφανίζεται κυρίως στις ΜΕΘ των νοσοκομείων απειλώντας τους νοσηλευομένους σε αυτές, άτομα με βαριές ανοσοκαταστολές αλλά και άτομα με χρόνια προβλήματα υγείας σε όργανα όπως στους πνεύμονες. «Ο μύκητας δεν προκαλεί πρόβλημα σε μέσο άνθρωπο, δεν θα δούμε υγιή άνθρωπο να πεθαίνει», συμπλήρωσε.

Ο μύκητας εμφανίζεται ιδιαίτερα ανθεκτικός

Την ίδια στιγμή, επισήμανε ότι υπάρχει τρόπος να ανιχνευτεί με εργαστηριακές διαδικασίες, πιο εύκολες τα τελευταία χρόνια, που μπορούν να τον εντοπίσουν με ένα μικρό ποσοστό λάθους.«Μπορούν να το απολυμάνουν. Υπάρχει πιθανότητα όμως να επανέρχεται, εμφανίζεται ιδιαίτερη αντοχή», δήλωσε. Ακόμη, υπογράμμισε πως δεν υπάρχει νοσοκομείο σε όλον τον κόσμο που να έχει αυτόν τον μύκητα. «Βρίσκεται παντού απλά στις ΜΕΘ βρίσκει τρόπο και αναπτύσσεται. Αν έχουν μπει τα σωστά πρωτόκολλα για τους μύκητες τους ανιχνεύουν και τους βρίσκουν».