Στον ΣΚΑΪ μίλησε το πρωί της Τετάρτης ο διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, Νίκος Καπραβέλος για το μικρόβιο Candida Auris.

Όπως τόνισε, το μικρόβιο δεν αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, αλλά για τα νοσοκομεία και τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, τόνισε ο Νίκος Καπραβέλος.

Συγκεκριμένα, χαρακτήρισε τη μάχη με τις βαρύτατες ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις «αδυσώπητη» και με «τραγικές συνέπειες» φέρνοντας μάλιστα ως παράδειγμα την πανδημία του κοροναϊού, κατά την οποία όπως είπε το 40% με 50% των θυμάτων δέχθηκε τη «χαριστική βολή» από πολυανθεκτικά μικρόβια.

Παράλληλαμ τόνισε ότι τα νοσοκομεία έχουν θωρακιστεί απέναντι στα ανθεκτικά μικρόβια και πως στις μονάδες του «Παπανικολάου» δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κανένα .

Γιατί έχει προκαλέσει ανησυχία

Σε σχέση με τον Candida Auris, ανέφερε ότι το εν λόγω μικρόβιο δεν είναι άγνωστο, έχει εντοπιστεί εδώ και χρόνια και χαρακτηρίζεται από τον ΠΟΥ ως μύκητας που ενδέχεται να προκαλέσει το θάνατο.

«Το ενδιαφέρον γι' αυτόν (το μύκητα) είναι διπλό. Το πρώτο είναι ότι και δύσκολα μπορεί να αποκαλυφθεί και δεύτερον, δεν υπάρχουν τα κατάλληλα αντιμυκητιακά για να μπορούν να τον εξοντώσουν. Και το τρίτο το κυριότερο, είναι πως όταν μπει μέσα στις μονάδες μας, δύσκολα μπορεί να απολυμανθεί και να εξοντωθεί», τόνισε.