«Αν υπήρχε πανεπιστημιακή αστυνομία θα ήταν πιο δύσκολο να καταστραφεί η βιβλιοθήκη», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στους Χριστίνα Κοραή και Δημήτρη Τάκη ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Νίκος Παπαιωάννου, αναφερόμενος στον βανδαλισμό της υπό κατασκευής βιβλιοθήκης της Σχολής Θετικών Επιστημών.

«Η βιβλιοθήκη στο ΑΠΘ θα γίνει» πρόσθεσε ο κ. Παπαιωάννου υπενθυμίζοντας ότι «μια μικρή πλειοψηφία κατέστρεψε τοίχο που φτιάχτηκε με χρήματα του ελληνικού λαού».
Ο πρύτανης κάλεσε όλους να αντιληφθούν ότι το σύνολο του ΑΠΘ καταδικάζει τέτοιες ενέργειες, ενώ είπε πως εάν χρειαστεί η βιβλιοθήκη θα φρουρείται όλο το 24ωρο.


Ολόκληρη η συνέντευξη του Ν. Παπαιωάννου:

Ν.ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Η βιβλιοθήκη θα γίνει άσχετα αν μια μικρή γνώστη-άγνωστη μειοψηφία προέβη τα ξημερώματα του Σαββάτου σε αυτές τις εγκληματικές ενέργειες. Τις χαρακτηρίζω εγκληματικές γιατί κατέστρεψαν ένα τοίχο που έγινε με χρήματα του ελληνικού λάου, έγινε με χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου. Επειδή πρόκειται για μια βιβλιοθήκη που είναι για μια ακαδημαϊκούς σκοπούς προάγει την ελευθέρια, τη δημοκρατία και την ακαδημαϊκή ζωή, αυτό το πράγμα δεν μας πτοεί εντός της εβδομάδος ξαναξεκινούν οι εργασίες και η βιβλιοθήκη θα γίνει. Από εκεί και πέρα να ξεκαθαρίσουμε ένα πράγμα, ότι η πολιτεία βρίσκεται σε άμεση συνεργασία με το Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο. Θυμάστε την Μεγάλη εβδομάδα που είχαν μπει τα ΜΑΤ και παρέμειναν τα ΜΑΤ μέχρι την ολοκλήρωση του έργου. Γιατί; Γιατί αυτή η μειοψηφία δημιούργησε προβλημα στους υπάλληλους του εργολάβου κι ο εργολάβος κάλεσε την αστυνομία. Το έργο ολοκληρώθηκε. Δεν είναι δυνατόν και κανείς δεν θέλει να έχει μέσα στο πανεπιστήμιο ούτε αστυνομία, ούτε ΜΑΤ, μετά από δέκα μέρες αυτοί οι γνωστοί-άγνωστοι πήγαν και το κατέστρεψαν. Το τι καταστροφές έγιναν είναι άνευ προηγούμενου.

Ν.ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Το συνολικό έργο θα κοστίσει 1 εκ. 300 χιλ. και είναι από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Από εκεί και πέρα η βιβλιοθήκη έγινε, η πολιτεία συνέδραμε. Κάποια στιγμή λοιπόν τα ξημερώματα του Σαββάτου σε μια καταδρομική εντελώς κίνηση πήγαν και την κατάστρεψαν. Εμείς θα την ξανακάνουμε είτε με παρουσία της αστυνομίας, είτε όχι.

Ερωτηθείς γιατί δεν παρενέβη η αστυνομία νωρίτερα

Ν.ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Επειδή έχουμε αρίστη συνεργασία με την αστυνομία σε διάφορα θέματα, έχουμε καθαρίσει το πανεπιστήμιο από τους ναρκεμπόρους, απ’ όλα γύρω στις 01:45 πήγαν αυτά τα άτομα και έδιωξαν τους φύλακες από την περιοχή. Ο φύλακας ή οι φύλακες είναι υπάλληλοι security, δεν έχουν το δικαίωμα να ακουμπήσουν κανέναν, ούτε για χειραψία τυπικά, τους διώξανε. Εγινε λοιπόν ενημέρωση της αστυνομίας 01:44 την πρώτη φόρα και 03:27 τη δεύτερη. Από εκεί πέρα όμως το πως λειτούργησε επιχειρησιακά αυτό δεν είναι δική μου δουλεία και δεν θα ήθελα να το σχολιάσω.

Ερωτηθείς αν θα βάλουν 24ωρη φύλαξη στη βιβλιοθήκη

Ν.ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Νομίζω ότι το να φτιάξεις έναν τοίχο μιας βιβλιοθήκης δεν περιποιεί τιμή να τον φυλάς για μήνες ολόκληρους, να τον φυλάει η αστυνομία αυτόν τον τοίχο. Δεν περιποιεί τιμή για κανέναν. Εμείς ξεκινάμε άμεσα τις εργασίες, ελπίζουμε ότι δεν θα ξανάγινε, αν ου μη γένοιτο ξαναγίνει και φτάσουμε στο ίδιο σημείο θα ξαναχτίσουμε. Η βιβλιοθήκη θα γίνει θέλουν δεν θέλουν.

Ν.ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Πρέπει να καταλάβουμε ότι η περίοδος των ιδεολογημάτων και ιδεοληψιών έχει τελειώσει ανεπιστρεπτί. Άρα λοιπον πρέπει όλοι να καταλάβουμε και είναι πολύ σημαντικό ότι αν όχι η πλειοψηφία, η ολότητα της ακαδημαϊκής κοινότητας του Αριστοτέλειου πανεπιστήμιου συλλήβδην καταδικάζει τέτοιες ενέργειες. Μπορεί αυτές οι ιδεοληψίες κι αυτοί οι τρόποι δράσης και σκέψεις να μην μπορούν ακόμα αν απομακρυνθούν, όμως με επιμονή και επιμονή το φως θα νικήσει το σκοτάδι.

Ερωτηθείς αν η βιβλιοθήκη θα είναι υπό αστυνομική φρούρηση όλο το 24ώρο

Ν.ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Εάν χρειαστεί θα είναι, βεβαίως εάν χρειαστεί θα είναι. Είμαστε υποχρεωμένοι τα χρήματα του ελληνικού λαού να τα τιμήσουμε.

Ερωτηθείς αν θα καταστρεφόταν η βιβλιοθήκη στην περίπτωση που υπήρχε η πανεπιστημιακή αστυνομία

Ν.ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Ίσως ήταν πιο δύσκολο όμως μην ξεχνάμε ότι και τα μέλη της ομάδας προστασίας των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων δεν θα φέρουν οπλισμό... Ίσως αποτρεπτικά να λειτουργούσε πολύ περισσότερο από ότι ένας σεκιουριτάς.

Ερωτηθείς αν δέχεται απειλές

Ν.ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Σε ένα κράτος δικαίου το κράτος δικαίου προστατεύει τα ατομικά δικαιώματα του κάθε πολίτη, εγώ αυτό έχω στο μυαλό μου. Αυτός είναι ο ρόλος να μένουμε σταθεροί στην πλευρά της δημοκρατικής νομιμότητας.