Το πάντα και εξαιρετικά επίκαιρο θέμα «Σύγχρονες Απειλές και Προκλήσεις Ασφάλειας» ανέπτυξε ως κεντρικός ομιλητής ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, στη διάρκεια ειδικής εκδηλώσεως που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς (ΠΑΠΕΙ), κατόπιν προσκλήσεώς του από το Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών αυτού.

KJb
jkbj

Τον συντονισμό της συζητήσεως είχε ο Καθηγητής Στρατηγικής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του ΠΑΠΕΙ Αθανάσιος Πλατιάς, ενώ σχολιασμό έκαναν η κ. Ειρήνη Χειλά, Καθηγήτρια Διεθνούς Πολιτικής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του ΠΑΠΕΙ, η κ. Κωνσταντίνα Μπότσιου, Καθηγήτρια Ιστορίας και Διεθνών Σχέσεων στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του ΠΑΠΕΙ και ο κ. Κωνσταντίνος Κολιόπουλος Καθηγητής Τμήματος Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου.

kjj

Στην τοποθέτησή του ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, απευθυνόμενος προς τους φοιτητές του ΠΑΠΕΙ τόνισε την αξία της δια βίου μαθήσεως και της διαρκούς εκπαιδεύσεως και επιμορφώσεως και αναφέρθηκε στην πολυπλοκότητα, στην αβεβαιότητα και στην ρευστότητα που επικρατεί στο σύγχρονο περιβάλλον ασφαλείας, περιγράφοντας τα βασικά χαρακτηριστικά του.

Επεσήμανε επίσης την κομβική γεωπολιτική σημασία της Ελλάδος, καθώς και τις αυξανόμενες προκλήσεις ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου οι οποίες προέρχονται από το «Τόξο Αστάθειας», όπως το χαρακτήρισε, που εκτείνεται από τα Βαλκάνια, στην Ουκρανία, στο Αφγανιστάν, στην Συρία έως την Λιβύη, καθώς και τις επιδιώξεις της Τουρκίας για αύξηση της σφαίρας επιρροής της στην περιοχή. Επισήμανε επίσης τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της γείτονος και την προκλητική συμπεριφορά της έναντι της Ελλάδος, η οποία πρόσφατα κλιμακώθηκε, υπογραμμίζοντας την επιτυχή αντιμετώπιση των γεγονότων του 2020 τόσο ως προς την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, όσο και ως προς την Ανατολική Μεσόγειο.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Αρχηγός έκανε ιδιαίτερη μνεία στις σύγχρονες απειλές και στην πολυπλοκότητα των σύγχρονων επιχειρήσεων στο πεδίο του Διαστήματος και του Κυβερνοχώρουμ αναφερόμενος στις δορυφορικές τεχνολογίες και στις εφαρμογές τους τόσο για την συλλογή και υποκλοπή πληροφοριών όσο και για την παροχή μετεωρολογικών στοιχείων, καθώς και στον Κυβερνοπόλεμο ο οποίος αποτελεί βασικό εργαλείο των υβριδικών επιχειρήσεων.

Στη διάρκεια της συζητήσεως ο Στρατηγός Φλώρος αναφέρθηκε στον αναβαθμισμένο ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων ως προς την υποστήριξη των προσπαθειών της Ελλάδος για την διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητος στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή, τονίζοντας την εμπιστοσύνη των φίλων, εταίρων και συμμάχων μας που αναδεικνύεται μεταξύ άλλων και μέσω των κοινών στρατιωτικών δράσεων και συνεργειών που πραγματοποιούνται σε διμερές, πολυμερές και διασυμμαχικό επίπεδο.

Τέλος, υπογράμμισε τις ενέργειες που έχουν αναληφθεί για την επαύξηση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της χώρας μας με την εκτέλεση νέων εξοπλιστικών προγραμμάτων και την άμεση ενίσχυση του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων.