Με την απονομή της Ηθικής Αμοιβής της «Ευφήμου Μνείας» σε 10 συνολικώς αξιωματικούς και υπαξιωματικούς του Στρατού Ξηράς και της Πολεμικής Αεροπορίας ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, επιβράβευσε σήμερα το πρωί την εξαιρετική απόδοσή τους, την οποία επέδειξαν κατά την εκτέλεση του υπηρεσιακού τους έργου στο γνωστό περιστατικό της 13ης Απριλίου 2022 στην Κύπρο στη διάρκεια εκπαιδευτικού άλματος συντηρήσεως στατικού ιμάντα.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε σήμερα στις εγκαταστάσεις της Σχολής Αλεξιπτωτιστών (ΣΧΑΛ) στον Ασπρόπυργο, στην οποία παρευρέθησαν επίσης ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, ο Διοικητής της Διοικήσεως Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) Αντιστράτηγος Γεώργιος Τσιτσικώστας, ο Διοικητής της Διοικήσεως Αεροπορικού Υλικού (ΔΑΥ) Αντιπτέραρχος (Ι) Πέτρος Χατζήρης και ο Διευθυντής της Διευθύνσεως Ειδικών Δυνάμεων του ΓΕΣ (ΓΕΣ/ΔΕΔ) Υποστράτηγος Δημήτριος Βουνίσιος.

Θυμίζουμε ότι την Τετάρτη 13 Απριλίου 2022, κατά τη διάρκεια ρίψεως αλεξιπτωτιστών στατικού ιμάντα από μεταφορικό αεροσκάφος C-130H Hercules της 356 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών (356 ΜΤΜ), στη Ζώνη Ρίψεως Τερσεφάνου Λάρνακας στην Κύπρο, «τα εν λόγω στελέχη με υψηλό αίσθημα ευθύνης και εξαιρετικό επίπεδο επαγγελματικής κατάρτισης εφάρμοσαν άμεσα και επιτυχώς όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες και διαδικασίες για την αντιμετώπιση κατάστασης ανάγκης, εξασφαλίζοντας την ασφαλή επάνοδο συρόμενου Αλεξιπτωτιστή εντός του αεροσκάφους», όπως σημειώνεται στη σχετική αιτιολογία της βραβεύσεως των στελεχών.

jkjbkjbkjb

Για το θέμα αυτό έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ο Στρατηγός Φλώρος: «Θερμά συγχαρητήρια σε αξιωματικούς και υπαξιωματικούς της ΠΑ και των Ειδικών Δυνάμεων για διάσωση συρόμενου Αλεξιπτωτιστή στη ΖΡ (=Ζ’ωνη Ρίψεως) Τερσεφάνου Λάρνακας. ΕΥΦΗΜΟ ΜΝΕΙΑ σε όλους για τη ΔΙΑΣΩΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΖΩΗΣ. Αίσθημα ευθύνης & επαγγελματισμός επιβραβεύονται. Είμαστε για τα δύσκολα & εσείς το αποδείξατε».

Το σημαντικό, πέραν βεβαίως της διασώσεως ενός ανθρώπου, που είναι το μείζον, κατά την άποψή μας, απότοκο γεγονός της προαναφερθείσης ενεργείας από πλευράς του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ο οποίος σημειώνεται ότι είναι εν ενεργεία αλεξιπτωτιστής και ο ίδιος με εκατοντάδες άλματα σταθερού ιμάντα και ελευθέρας πτώσεως στο ενεργητικό τους και γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα μας την αξία και τον επαγγελματισμό των ενεργειών από τα βραβευμένα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, είναι το γεγονός ότι η απονομή της Ηθικής Αμοιβής της «Ευφήμου Μνείας» έχει τριπλή «αξία»:

-Πρώτον, έγινε τάχιστα, σχεδόν «άμεσα», μετά το συμβάν, όπως αρμόζει να γίνεται σε ΣΟΒΑΡΕΣ Ένοπλες Δυνάμεις στη μία από τις μονάδες των εμπλεκομένων. Δηλαδή, στρατιωτικώς, «επί του πεδίου».

-Δεύτερο, πραγματοποιήθηκε για τα 10 αυτά χαμηλόβαθμα στελέχη, ενώπιον των φυσικών ΗΓΕΣΙΩΝ των Κλάδων τους, από τον Αρχηγό των ΕΔ. Δηλαδή πιο ανώτερα δεν γίνεται.

-Τρίτο, οι προαναφερθείσες Ηθικές Αμοιβές, πέραν της όποιας αναμνηστικής πλακέτας που θα τους θυμίζει το περιστατικό και τη βράβευση μαζί με τις σχετικές φωτογραφίες, περνούν στους Ατομικούς Φακέλους του καθενός, που θα τους συνοδεύουν μέχρι τη στιγμή της αποστρατείας τους.