Για το νομοσχέδιο που εισάγει τον θεσμό «Γιατρός για όλους» και φέρνει ανακατατάξεις στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, μίλησε, μεταξύ άλλων η αναπληρώτρια υουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.

Μιλώντας στον ANT1, σημείωσε ότι το όφελος από την ύπαρξη του προσωπικού - οικογενειακού γιατρού είναι η συνεχής δωρεάν παρακολούθηση και η γνώση του ιστορικού του ασθενούς, χωρίς να υπάρχει εναλλαγή γιατρών κάθε τόσο και επομένως καθυστερήσεις στην ενημέρωση και αποσπασματική ενημέρωση για το ιστορικό κάθε ασθενούς.

«Θέλουμε να αναπτυχθεί μια σχέση, όπου ο γιατρός θα λέει στον ασθενή «ήρθε η ώρα να κάνεις την τάδε εξέταση» και που θα υπάρχει μια πιο στενή επαφή ιατρού και ασθενών», τόνισε η κ. Γκάγκα, συμπληρώνοντας πως ο ασθενής θα επισκέπτεται τον ιατρό όπως σήμερα - υπάρχει και πρόβλεψη για επίσκεψη κατ΄ οίκον- χωρίς να αμείβεται ο γιατρός από τον ασθενή, αλλά από το Κράτος, μέσω της σύμβασης του ιατρού με τον ΕΟΠΥΥ.

«Συζητάμε με τους παιδίατρους για να ενταχθούν και τα παιδιά στο μέτρο», ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.

Σχετικά με την διενέργεια εξετάσεων σε διαγνωστικά κέντρα εκτός Δημοσίου, η κ. Γκάγκα επισήμανε πως σε ορισμένες περιπτώσεις γίνονται αναγκαστικά.

«Ένας πολύ καλός τρόπος να κάνουμε αλλαγές στα μηχανήματα, είναι να γίνει ένας μαζικός διαγωνισμός, να πει το Δημόσιο θέλουμε 20 μηχανήματα και να αποκτηθούν μέσω ΣΔΙΤ, εισπράττοντας τα μισά χρήματα το νοσοκομείο και τα άλλα μισά ο ιδιώτης, που θα παρέχει το μηχάνημα. Έτσι, θα γίνει ανανέωση των παλαιών ιατρικών μηχανημάτων, χωρίς να υπάρχει άμεσο δημοσιονομικό κόστος», πρόσθεσε.


Για τον θάνατο της 3χρονης στη Θεσσαλονίκη

Στην τραγωδία με τον μυστηριώδη θάνατο της 3χρονης στην Θεσσαλονίκη, αναφέρθηκε επίσης η κ. Γκάγκα, λέγοντας πως «μας στενοχωρεί ότι δεν έγινε δυνατό να σωθεί ένα παιδί 3 ετών. Η έκθεση που έχω διαβάσει εγώ, λέει ότι οι γιατροί στο “Παπαγεωργίου” έκαναν ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν να γίνει σε ό,τι αφορά τις εξετάσεις και τα φάρμακα που δόθηκαν στο παιδί».

«Το νοσοκομείο έχει πολύ καλές διαδικασίες και έχει περάσει από διεθνή διαγωνισμό πιστοποίησης των υπηρεσιών του. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι οι συνάδελφοι μου έκαναν ό,τι έπρεπε», κατέληξε η Μίνα Γκάγκα.