Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η ιατρική κοινότητα και της χώρας μας μετά την εμφάνιση κρουσμάτων οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά.

Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς αν ευθύνεται ο αδενοϊός 41 είναι εξαιρετικά δύσκολο να περιοριστεί, αφού είναι πιο μολυσματικός ακόμη και από τον κοροναϊό.

Το πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι το 10% των παιδιών που νόσησαν χρειάστηκε μεταμόσχευση ήπατος.

Για το θέμα μίλησε στο MEGA ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης τονίζοντας χαρακτηριστικά. «Τα καλύτερα στοιχεία που έχουμε στη διάθεση μας έρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο και αφορούν 111 περιπτώσεις παιδιών. Αυτό που είναι ανησυχητικό είναι ότι ένας αριθμός από αυτά, περίπου 10, χρειάστηκε να υποβληθούν σε μεταμόσχευση ήπατος».

Μεταμόσχευση ήπατος δεν μπορεί να γίνει στην Ελλάδα

Οπως επισήμανε μάλιστα, μια τέτοια περίπτωση δεν μπορεί να γίνει στην Ελλάδα. «Μια τέτοια διαδικασία, δηλαδή η μεταμόσχευση ήπατος μπορεί να γίνει μόνο στο εξωτερικό. Περιμένουμε κρούσματα ηπατίτιδας στην Ελλάδα με το 5% – 10% να είναι σοβαρά περιστατικά».

Νωρίτερα, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο ίδιος υποστήριξε πως «είναι δύσκολο να περιοριστεί η εξάπλωση της οξείας ηπατίτιδας που «χτυπάει» παιδιά σε όλο τον κόσμο».

Από τα μέχρι τώρα στοιχεία υπάρχουν κρούσματα σε πολλές χώρες που δεν συνδέονται μεταξύ τους.

Ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε ότι «εάν πρόκειται για τον αδενοϊό 41 είναι εξαιρετικά δύσκολο να τον περιορίσουμε, καθώς είναι πιο μολυσματικός ακόμη και από τον κοροναϊό. Τα ορφανά είναι όταν έχουμε ανεξάρτητα μεταξύ τους, αυτό σημαίνει ότι πρόκειται για εκτεταμένη εξάπλωση που είναι και η κορυφή του παγόβουνου, δηλαδή τα σπάνια περιστατικά που θα οδηγηθούν στην σπάνια επιπλοκή. Και μάλλον πρόκειται για τον αδενοϊό 41 που ήταν κοινός μέχρι τώρα».




Ποια παιδιά είναι πιθανότερο να νοσήσουν

Για τα κρούσματα ηπατίτιδας καθώς και τα αίτια για την έξαρση των κρουσμάτων, μίλησε ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος.

«Ο αδενοϊός 41 θεωρείται το πιο πιθανό αίτιο αυτή τη στιγμή, παρότι δεν έχει βρεθεί σε όλα τα παιδιά» είπε, μεταξύ άλλων, ο Ηλίας Μόσιαλος, προσπαθώντας να εξηγήσει από που προέρχεται η οξεία ηπατίτιδα στα παιδιά.

«Είναι μια εύλογη εκτίμηση, δηλαδή τα παιδιά να είναι πιο επιρρεπή σε ιούς, διότι δεν έχουν έρθει σε επαφή με πάρα πολλούς ιούς. Θα περίμενε κανείς αυτό να ισχύει κυρίως σε χώρες που εφάρμοσαν πολιτική μηδενικού COVID. Δηλαδή να βλέπουμε πολύ περισσότερες περιπτώσεις σε αυτές τις χώρες. Βέβαια είναι και τα καιρικά φαινόμενα που είναι διαφορετικά από ήπειρο σε ήπειρο» είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE.

«Αυτό σημαίνει ότι σε χώρες της νοτιανατολικής Ασίας που είχαν πολιτικές σκληρών lockdown ή στην Νέα Ισλανδία που εφάρμοσαν πολιτικές μηδενικού COVID, εκεί θα δούμε συρροή περιστατικών τέτοιου τύπου. Δεν το έχουμε δει ακόμα, πιθανόν να το δούμε σε μερικούς μήνες, σε 2-3 μήνες από τώρα. Αλλά είναι μια εύλογη υπόθεση εργασίας. Επίσης ο αδενοϊός 41 προκαλεί τέτοιες μορφές ηπατίτιδας, αλλά κυρίως σε ανοσοκατεσταλμένα παιδιά, δεν το έχουμε δει δηλαδή σε παιδιά υγιή» πρόσθεσε.

Συνεχίζοντας, ο κ. Μόσιαλος είπε: «Δεν αποκλείεται η περίπτωση- αυτό το έχουν θέσει οι Ισραηλινοί γιατροί- να είχε προηγηθεί νόσηση με τον ιό του COVID, αλλά δεν μπορούν να το αποδείξουν κιόλας. Δηλαδή έχουν πει ότι έχουν δει ότι σε αρκετές περιπτώσεις, από αυτές τις 12 που βρέθηκαν στο Ισραήλ, τα παιδιά είχαν νοσήσει με covid, περίπου 3,5 μήνες νωρίτερα».





Η πιθανότητα μετάλλαξης του αδενοϊού

Οι επιστήμονες είχαν διαπιστώσει εξαρχής πως τα κρούσματα δεν συνδέονταν με τους συνήθεις ιούς που προκαλούν την ηπατίτιδα (Α, B, C, D και E), ενώ στη συνέχεια το 77% των παιδιών στη Βρετανία βρέθηκαν θετικά στον αδενοϊό.

Είναι γνωστό, ωστόσο, πως όσα παιδιά προσβάλλονται από τον κοινό αδενοϊό δεν αρρωσταίνουν με βαριά συμπτώματα. Οι περιπτώσεις που μπορεί να εξελιχθούν σε σοβαρή κατάσταση, δηλαδή φλεγμονή του ήπατος (ηπατίτιδα), είναι εξαιρετικά σπάνιες.

Υπάρχει, για παράδειγμα, ένα είδος αδενοϊού που μπορεί να προκαλέσει οξεία γαστρεντερίτιδα και η οποία στη συνέχεια να εξελιχθεί σε σοβαρή ηπατίτιδα, όμως, αυτό μέχρι σήμερα είχε συμβεί μόνο σε ανοσοκατεσταλμένα και ποτέ σε υγιή παιδιά.

Η εμφάνιση σοβαρών περιστατικών ηπατίτιδας σε υγιή παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο και μάλιστα σε βαθμό τέτοιο, που 10 από αυτά τα παιδιά να χρειαστούν μεταμόσχευση ήπατος, οδήγησε τους ειδικούς στο συμπέρασμα πως πιθανόν να υπάρχει κάποια μετάλλαξη του ιού, η οποία να επιφέρει πιο εύκολα φλεγμονή στο ήπαρ των μικρών παιδιών.

Ο διευθυντής της υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας της Σκωτίας, Τζίμ ΜακΜεναμίν, δήλωσε ότι συνεχίζονται οι έρευνες για να διαπιστωθεί εάν ο εμπλεκόμενος αδενοϊός έχει μεταλλαχθεί και γι’ αυτό προκαλεί πιο σοβαρή νόσο, ή εάν προκαλεί σοβαρά προβλήματα όταν συνδυαστεί με έναν άλλο ιό, πιθανώς του SARS-CoV-2, που προκαλεί τη νόσο Covid-19.

Μια άλλη εκδοχή που διερευνούν οι επιστήμονες, είναι οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν στην πανδημία (lockdown, μάσκες, κοινωνική αποστασιοποίηση) να καθυστέρησαν την πρώτη έκθεση των μικρών παιδιών στον αδενοϊό, καθιστώντας τα πιο ευάλωτα, από τη στιγμή που δεν πρόλαβαν να αναπτύξουν αντισώματα για να τον καταπολεμήσουν.

Ο Καθηγητής Κάλουμ Σέμπλ, ειδικός στις μολυσματικές ασθένειες στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, τόνισε πως ο αδενοϊός είχε ουσιαστικά εξαφανιστεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid: «Kατά τη διάρκεια της επιδημίας Covid υπήρξε μειωμένη παρουσία του ιού, οπότε τώρα έχει επανέλθει παρουσιάζοντας έξαρση», ανέφερε συγκεκριμένα.

Ο ίδιος σημείωσε πως διερευνώνται και άλλες επιστημονικές ερμηνείες, όπως το εάν μια πρόσφατη λοίμωξη από τον κορονοϊό σε συνδυασμό με τον αδενοϊό, μπορεί να αποτελεί έναυσμα για ηπατικά προβλήματα.

Αυτό το οποίο έχουν αποκλείσει μέχρι στιγμής οι γιατροί, είναι η πιθανότητα σύνδεσης με το εμβόλιο κατά της Covid. Κανένα από τα -επί του παρόντος- επιβεβαιωμένα κρούσματα σε παιδιά κάτω των 10 ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο, δεν είχε εμβολιαστεί για τον κοροναϊό.