Ως «ουσιαστικό και εμβληματικό έργο» χαρακτήρισε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος το νέο «ολοκληρωμένο σύστημα εμποδίου κεντρικής πύλης», όπως ονομάζεται, που εγκαινιάστηκε σήμερα, πριν από λίγη ώρα και περιλαμβάνει ουσιαστικώς τρία ξεχωριστά αλλά αλληλοεξαρτώμενα τμήματα. Το εμπόδιο της Κεντρικής Πύλης, το αντίστοιχο εμπόδιο της πύλης Ψυχικού, αλλά και το νέο, ολοκληρωμένο, «Δωμάτιο Ελέγχου» (Control Room) στο Κέντρο Επιχειρήσεων του ΓΕΣ, που ελέγχει την ασφάλεια ολοκλήρου του Στρατοπέδου «Παπάγου».

Η τελετή των εγκαινίων πραγματοποιήθηκε παρουσία των Αρχηγών ΓΕΣ Αντιστρατήγου Χαράλαμπου Λαλούση, ΓΕΝ Αντιναυάρχου Στυλιανού Πετράκη ΠΝ και ΓΕΑ Αντιπτεράρχου (Ι) Θεμιστοκλή Μπουρολιά, του Διευθυντή του Γραφείου του υπουργού Εθνικής Αμύνης Θάνου Βάλαρη, καθώς και άλλων ανώτατων αξιωματικών όλων των Κλάδων.

Το σύστημα εμποδίου Κεντρικής Πύλης, όπως τόνισε στον πολύ σύντομο χαιρετισμό του ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, αποφασίστηκε να κατασκευαστεί μετά την προ ετών παράνομη και βίαιη στο χώρο του Στρατοπέδου «Παπάγου» είσοδο διαμαρτυρόμενων (;) πολιτών που πέταξαν «τρικάκια», με ενέργειες του ΓΕEΘΑ, που ολοκληρώθηκαν τώρα. «Πρόκειται για έργο ουσιαστικό και εμβληματικό, καθώς δείχνει τη βούληση για τον απόλυτο έλεγχο ασφαλείας εισόδου-εξόδου από το Στρατόπεδο ''Παπάγου'', τόσο στην Κεντρική Πύλη, όσο και στην Πύλη Ψυχικού, που θα ακολουθήσει, αλλά και στο νέο Control Room το οποίο παρέχει στα όργανα ασφαλείας όλου του στρατοπέδου, να έχουν ανά πάσα στιγμή του 24ώρου τον πλήρη έλεγχο ασφαλείας τόσο από τους σκοπούς και τα περίπολα, όσο και κυρίως αυτό και από όλα τα ηλεκτρονικά μέσα παρακολουθήσεως και ελέγχου του στρατοπέδου, στα οποία προστίθεται τώρα και ο έλεγχος του εναέριου χώρου πάνω από το στρατόπεδο για την παράνομη είσοδο drones, που επίσης προ λίγων ετών είχαν δημιουργήσει πρόβλημα ιδίως τις βραδινές ώρες. Τώρα όλα αυτά είναι παρελθόν, καθώς όχι μόνο παρακολουθούνται αλλά μπορούν και να εξουδετερωθούν για λόγους ασφαλείας», τόνισε ο Αρχηγός προτού κόψει την κορδέλα, έχοντας στο πλευρό του όλους τους Αρχηγούς και τον κ.Βάλαρη.


Αξίζει να σημειωθεί ότι το «σύστημα εμποδίου Κεντρικής Πύλης» αποτελείται από 5 εν σειρά αναβαθμούς, συνολικού μήκους 12 μέτρων, πλάτους 5 μέτρων και βάθους 1,30 μέτρα, που μπορεί να αποτρέψει την περαιτέρω παράνομη είσοδο στο στρατόπεδο, οποιουδήποτε πεζού ή οχήματος επιχειρήσει να εισέλθει παρανόμως εντός αυτού. Τότε σε χρόνο μόλις 8 δευτερολέπτων κλείνουν οι πόρτες ηλεκτρονικά με κάγκελα και ορθώνονται οι αναβαθμοί, «παγιδεύοντας έτσι τον/τους εισβολείς μέσα σε μία «φούσκα ασφαλείας», αμέσως μετά την μπάρα εξόδου/εισόδου και των αναβαθμών, μέχρις ότου να φτάσει η ΕΛΑΣ που έχει δικαίωμα συλλήψεως πολιτών εισβολέων. Το όλο έργο ολοκληρώνεται με βαφή των εξωτερικών τοίχων της πύλης με ειδικά «αντιγράφιτι υλικά», μετακίνηση της σκοπιάς της Κεντρικής Πύλης, ώστε να είναι εκτός της ελεγχόμενης «φούσκας ασφαλείας», και ανακαίνιση του φυλακίου της εισόδου.

Φαίνεται πως «το πάθημα έγινε μάθημα» και τώρα το στρατόπεδο «Παπάγου» αποκτά ασφάλεια πλήρως προσαρμοσμένη στους κινδύνους και τις … «προκλήσεις» της εποχής μας!