Ξεκίνησε την Κυριακή των Βαΐων, στο Φανάρι η διαδικασία παρασκευής του Αγίου Μύρου η οποία τελείται κάθε δέκα χρόνια, με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο να γίνεται ο πρώτος Πατριάρχης, ο οποίος θα καθαγιάσει το Άγιο Μύρο για τέταρτη φορά κατά την διάρκεια της Πατριαρχίας του.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ευλογεί προσκυνητές λίγα λεπτά μετά την επίσημη έναρξη της εψήσεως του Αγίου Μύρου. Συγκινημένος αναλύεται σε λυγμούς.

Λίγη ώρα αργότερα, ο επί 30 χρόνια προκαθήμενος των απανταχού Ορθοδόξων, είχε ρίξει στους λέβητες μέρος των συστατικών και ροδοπέταλα, ευλογώντας ταυτόχρονα την έναρξη της τελετής, ενώ στη συνέχεια άναψε τη φωτιά κάτω από τα ειδικά σκεύη.

Η τελετή του Αγίου Μύρου γίνεται ανά 10 χρόνια στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και για να παρασκευαστεί χρησιμοποιούνται συνολικά 57 αρώματα και αιθέρια έλαια μερικά εκ των οποίων πολύ σπάνια.

Για τις επόμενες δύο ημέρες και σε 24ωρη βάση, οι 10 μυρεψοί θα ελέγχουν την πορεία της παρασκευής του Αγίου Μύρου.

Στη συνέχεια, οι αργυροί λέβητες στους οποίους αποθηκεύεται το Άγιο Μύρο, θα μεταφερθούν στο Μυροφυλάκειο και από εκεί ποσότητές του θα μεταφερθούν στις ανά τον κόσμο Ορθόδοξες Εκκλησίες ώστε να χρησιμοποιηθεί στο μυστήριο του Βαπτίσματος ως ένδειξη της μετάδοσης των δωρεών του Αγίου Πνεύματος στους νεοφώτιστους Ορθοδόξους.

Στο τέλος της Δοξολογίας ο Πατριάρχης, ανέγνωσε την ειδική ευχή της επισήμου αναθέσεως της εντολής παρασκευής και εψήσεως του Αγίου Μύρου, προς τον Άρχοντα Μυρεψό κ. Γεώργιο Σάββιτς, Διδάκτoρα Φαρμακευτικής, στον οποίο έδωσε το μεταξωτό Λέντιον και Σταυρό της Διακονίας, τον οποίο απένειμε και στους Ειδικούς Κοσμήτορες συνεργάτες του.

Όλα αυτά την ώρα που στην Αθήνα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος υποδεχόταν στον Καθεδρικό Ναό Αθηνών τον Διευθυντή του Γραφείου Εκπροσωπήσεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λαοδικείας κ. Θεοδώρητο, σηματοδοτώντας με αυτό τον συμβολικό τρόπο τη νέα τροχιά που παίρνουν οι σχέσεις Αθήνας – Φαναρίου και την ανάγκη για στενή συνεργασία, όπως τόνισε ο Προκαθήμενος της εν Ελλάδι Εκκλησίας.