Θετικές είναι οι εκτιμήσεις των επιστημόνων για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα. Ο ιός βρίσκεται σε πτωτική πορεία καθώς τα κρούσματα την εβδομάδα που εκπνέει σήμερα έπεσαν κάτω από τις 10.000 κάτι το οποίο συμβαίνει για πρώτη φορά μετά από περίπου τρεισήμισι μήνες, με μείωση των νέων κρουσμάτων πάνω από 42% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι με χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο και δείκτη μεταδοτικότητας στο 0,85, δηλαδή κάτω από τη μονάδα λόγω της μείωσης των κρουσμάτων σημαίνει ότι θα περάσουμε το Πάσχα με μεγαλύτερη ασφάλεια.

Ο κυλιόμενος μέσος όρος των νέων κρουσμάτων το Σάββατο (16/4) υπολογίζεται σε 9.643 κρούσματα ανά ημέρα, μειωμένος κατά 4.306 κρούσματα σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Παιδιατρικής, Βάνα Παπαευαγγέλου, η ύφεση του τελευταίου πανδημικού κύματος αποτυπώνεται από τον ΕΟΔΥ στον δείκτη μεταδοτικότητας RT, ο οποίος εκτιμάται για την επικράτεια στο 0,85, σημαντικά δηλαδή κάτω από τη μονάδα.

“Όπως δηλαδή είχαμε προβλέψει, η διάρκεια της έξαρσης που προκάλεσε η διασπορά της «Όμικρον 2», ήταν βραχεία”, σχολιάζει η κ. Παπαευαγγέλου.




Που οφείλεται η μείωση των κρουσμάτων

Η μείωση οφείλεται, αφενός στην αύξηση της θερμοκρασίας που βοηθά να βρισκόμαστε περισσότερο στους εξωτερικούς χώρους, και αφετέρου στο γεγονός πως τους τελευταίους τρεισήμισι μήνες έχουν νοσήσει πάρα πάρα πολλοί άνθρωποι και συγκεκριμένα, 2.057.000 άτομα από τις αρχές Ιανουαρίου του 2022.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας Νίκο Τζανάκη: “Αυτό σημαίνει ότι μολύνθηκαν περίπου τα 2/3 των κρουσμάτων από ενάρξεως της πανδημίας. Είναι κοντά στα 3.230.000 συνολικά τα κρούσματα σε όλη την πανδημία, οπότε φανταστείτε ότι τα σχεδόν 2 εκατομμύρια μολύνθηκαν σε τρεις και κάτι μήνες” όπως ανέφερε.

Οι σχεδόν 2 εκατομμύρια άνθρωποι που μολύνθηκαν από τις αρχές του χρόνου, αποτελούν περίπου το 20% του πληθυσμού. Και μάλλον, σύμφωνα με τον καθηγητή, είναι συντηρητικός ο υπολογισμός.

“Γιατί θα μπορούσαμε να προσθέσουμε και ένα ακόμη εκατομμύριο από όσους ήταν ασθενείς αλλά δεν το δήλωσαν, ή από αυτούς που ήταν ασυμπτωματικοί. Ουσιαστικά δηλαδή μιλάμε για το 30% του πληθυσμού που μολύνθηκε αυτό το τρίμηνο”, πρόσθεσε.




Τζανάκης: Θα περάσουμε ένα καλό Πάσχα

«Επιπλέον άνοιξε ο καιρός, αυξήθηκαν οι εξωτερικές δραστηριότητες και δεν συγχρωτιζόμαστε στους κλειστούς χώρους και βεβαίως προχώρησαν οι εμβολιασμοί. Όλα αυτά είναι γεγονότα και παράγοντες που συνέβαλλαν στο να πέσει η πανδημια. Περιμένουμε τώρα και το επόμενο πανδημικό στέλεχος, ελπίζουμε να είναι διαχειρίσιμο», πρόσθεσε ο κ. Τζανάκης, ο οποίος εκτιμά, πως θα περάσουμε ένα καλό και ασφαλές Πάσχα.

“Το θέμα είναι ότι θα περάσουμε ένα καλό Πάσχα. Το μόνο που παραμένει ψηλά είναι οι θάνατοι. Πάντα καθυστερούν καμμιά δεκαπενταριά μέρες να πέσουν οι θάνατοι. Αυτοί πέφτουν πάντα τελευταίοι. Αυτό ερμηνεύεται με τη διεισδυτικότητα της Όμικρον 2 σε ευάλωτους πληθυσμούς, οι οποίοι κάποιοι από αυτούς ακόμη και εμβολιασμένοι δεν πάνε καλά”, καταλήγει ο Νίκος Τζανάκης.


Σε ποιους εσωτερικούς χώρους θα μείνουν οι μάσκες και το καλοκαίρι

Παρά το γεγονός ότι τα μέτρα αίρονται τον Μάιο και μάλιστα παύεται η υποχρέωση χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς χώρους από τέλος Μαΐου, όπως αποκάλυψε σήμερα ο ΣΚΑΙ, η επιτροπή των ειδικών επιμένει στην συνέχιση του μέτρου σε χώρους όπου συνωστίζεται πολύς κόσμος ή κυκλοφορούν άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, όπως σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, Νοσοκομεία, Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, σχολεία.

Όσον αφορά τα Σούπερ Μάρκετ και τα κομμωτήρια, οι σκέψη των ειδικών είναι να φορούν την μάσκα μόνο οι εργαζόμενοι εντούτοις ειδικά για τα Σούπερ Μάρκετ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να συνεχίσουν να την φορούν οι πελάτες.

Σημειώνεται πως σε βιομηχανίες, επιχειρήσεις όπου απασχολούνται πολλοί εργαζόμενοι με βάρδιες, φαίνεται πως υπάρχει η σκέψη του να αποφασίζει ο γιατρός εργασίας για το εάν θα συνεχιστεί η χρήση μάσκας ή όχι.

Επιπρόσθετα, οι ειδικοί επεξεργάζονται και το σενάριο μείωσης των Rapid Test σε ανεμβολίαστους κι έτσι από Ιούνιο ενδεχομένως ισχύσει η υποχρέωση πραγματοποίησης ενός Rapid Test την εβδομάδα μόνο για τους εργαζόμενους σε χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος.