Αναφορικά με τις τιμές για το πασχαλινό τραπέζι τοποθετήθηκε μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Κεντρικό Μαγκαζίνο» με την δημοσιογράφο Ανδριάνα Ζαρακέλη, ο γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), Λευτέρης Κιοσές.

«Φέτος οι τιμές έχουνε πάει πίσω στη διαμόρφωσή τους, θα ξέρουμε Μεγάλη Δευτέρα με Μεγάλη Τρίτη περίπου τι γίνεται, σίγουρα θα υπάρχει ανατίμηση το ποσοστό ακριβώς δεν ξέρουμε. Υπολογίζουμε περίπου στο 10%», διευκρίνισε ο κ. Κιοσές.

«Στο κομμάτι των τιμών βλέπουμε ότι υπάρχουν ανατιμήσεις, σε κάποια προϊόντα υπάρχουν πολύ σοβαρές ανατιμήσεις πάνω από 30 με 40% αλλά είναι σε μεμονωμένα προϊόντα όπως είναι το μαρούλι, προϊόντα ως είναι το αλεύρι που σχετίζεται με τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι επίσης αυξημένο σε ποσοστό πάνω από 20-30%. Αυτές είναι οι ακραίες τιμές οι πιο πολλές τιμές είναι περίπου στο 9 με 10% και συγκεκριμένα προϊόντα έχουν και μειώσεις όπως ιδίως αναψυκτικά και οι μπύρες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Αυτά από την πλευρά της επιχείρησης, από την πλευρά των αγοραστών έχει αρχίσει και προσαρμόζεται σε αυτή την κατάσταση. Έχουμε τρέξει μια έρευνα καταναλωτών για το συγκεκριμένο θέμα, είναι δύσκολα τα πράγματα, μόνο 1 στα 4 νοικοκυριά μας λεει ότι θα σουβλίσει αρνί φέτος οι πιο πολλοί πάνε για τεμάχια κοπές στο φούρνο», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Είναι μια κατάσταση η οποία είναι πρωτόγνωρη, μετά την πανδημία που είχαμε ένα πολύ περίεργο Πάσχα το 2020 τότε με το lockdown είναι μια ακόμα χρονιά με πολύ περίεργες καταναλωτικές συνήθειες οι οποίες πηγάζουν από τη δυσκολία που έχει προκαλέσει το κόστος του ρεύματος και οι ανατιμήσεις που υπάρχουν γενικότερα σε όλη στην αγορά», διαμήνυσε κλείνοντας.