Ανοιξιάτικος θα παραμείνει ο καιρός μέχρι το επόμενο Σάββατο αλλά θα έχει σκαμπανεβάσματα με βροχές και καταιγίδες τη Μεγάλη Εβδομάδα. Από σήμερα μέχρι και το Σάββατο θα έχουμε «άρωμα» καλοκαιριού με το θερμόμετρο να φτάνει κοντά στους 26 με 28 βαθμούς Κελσίου.

«Οι θερμοκρασίες αυτές οφείλονται στην αλληλεπίδραση του ανέμου με την τοπογραφία μιας και σε αυτές τις περιοχές ο άνεμος θα λειτουργήσει σαν καταβάτης καθώς θα κατέρχεται από ορεινούς όγκους οπότε από τη μια θα ενισχύεται πολύ και από την άλλη θα θερμαίνεται καθώς θα οδηγείται σε περιοχές χαμηλότερου υψομέτρου και μεγαλύτερης βαρομετρικής πίεσης», ανέφερε ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Σύμφωνα με τον παρουσιαστή του δελτίου καιρού της ΕΡΤ, Σάκη Αρναούτογλου, ο ανοιξιάτικος ζεστός καιρός θα διατηρηθεί μέχρι και το Σάββατο. «Από την Κυριακή και μετά μια κατεβασιά κρύου αέρα από τη βόρεια Ευρώπη θα πρέπει να απασχολήσει αρχικά τη βόρεια Ελλάδα και τις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας και την υπόλοιπη, ανατολική κυρίως χώρα», εξήγησε.

Παράλληλα, από το Σαββατοκύριακο θα σημειωθεί νέα μεταφορά αφρικανικής σκόνης στις δυτικές, κεντρικές και νότιες περιοχές της χώρας. «Τα στοιχεία μάλιστα θέλουν προς τα νότια θαλάσσια τμήματα της χώρας να μειώνεται σημαντικά και η οριζόντια ορατότητα εξαιτίας των αυξημένων συγκεντρώσεων», σημείωσε ο Κλέαρχος Μαρουσάκης. Το φαινόμενο αναμένεται να υποχωρήσει από τη Μεγάλη Δευτέρα.

Πιο αναλυτικά, από το απόγευμα του Σαββάτου μέχρι και τη Μεγάλη Τετάρτη αναμένονται βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στις κεντρικές ανατολικές και βόρειες περιοχές της χώρας. Το θερμόμετρο θα πέσει ιδιαίτερα στη διάρκεια της νύχτας και δεν αποκλείεται να σημειωθούν χιονοπτώσεις σε ψηλά βουνά της κεντρικής και βόρειας χώρας.

Όπως ανέφερε ο Κλέαρχος Μαρουσάκης, από τη Μεγάλη Πέμπτη μέχρι και Μεγάλο Σάββατο ο καιρός φαίνεται να βελτιώνεται, με τη θερμοκρασία να ανεβαίνει. Έτσι ενδέχεται να σημειωθούν θερμοκρασίες ακόμη και πάνω από τους 20 με 22 βαθμούς Κελσίου κυρίως στις κεντρικές και νότιες περιοχές. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, το βράδυ της Ανάστασης αναμένεται να επικρατήσει καλοκαιρία χωρίς ιδιαίτερο κρύο, αλλά δεν αποκλείεται να βρέξει τοπικά σε κάποια βορειοδυτικά τμήμα της Ελλάδας. Ο καλοκαιρινός καιρός θα διατηρηθεί και την Κυριακή του Πάσχα σε όλες τις περιοχές της χώρας. Ωστόσο ενδέχεται να σημειωθούν κάποιες βροχές τις απογευματινές ώρες στα βόρεια τμήματα της χώρας.

Δημοσιεύτηκε στην ΟΝ ΤΙΜΕ στις 14 Απριλίου 2022