Οκτώ στελέχη της Διοικήσεως Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ, μετέβησαν με μεταφορικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας στη Μοζαμβίκη, στο πλαίσιο της σχετικής εκπαιδευτικής αποστολής της Ευρωπαϊκής Ενώσεως (European Union Training Mission Mozambique/EUTM MOZ).

Η ελληνική αποστολή ταξίδεψε για τη μακρινή Αφρικανική χώρα το Σάββατο 9 Απριλίου 2022 και στο αεροσκάφος C-130H της 356 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών (356 ΜΤΜ) επέβαινε επίσης και στρατιωτικό προσωπικό της Ρουμανίας, το οποίο συμμετέχει στην ίδια αποστολή, κατόπιν σχετικού αιτήματος διευκολύνσεως της μετακινήσεώς τους στην Μοζαμβίκη.

Η προαναφερθείσα συμμετοχή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην EUTM – MOZ εγκρίθηκε με απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) στις 31 Μαρτίου 2022, για χρονική διάρκεια 2 ετών, δηλαδή μέχρι το τέλος του 2023, και με δυνατότητα παρατάσεώς της, εφόσον απαιτηθεί και αποφασιστεί η χρονική επέκταση της αποστολής.

«Η συμμετοχή της ΔΕΠ του ΓΕΕΘΑ στην Εκπαιδευτική Αποστολή της ΕΕ στην Μοζαμβίκη, αποσκοπεί στην ενεργό συμμετοχή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στις αποστολές διεθνών Οργανισμών καθώς και στην προβολή των δυνατοτήτων τους σε Ευρωπαϊκό πλαίσιο, ενισχύοντας τον ρόλο της Ελλάδας ως παράγοντα ασφάλειας και σταθερότητας σε διεθνές επίπεδο» σημειώνεται από το ΓΕΕΘΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην προαναφερθείσα εκπαιδευτική αποστολή της ΕΕ στη Μοζαμβίκη εκτός της Ελλάδος, συμμετέχουν και άλλες οκτώ χώρες, συνολικώς εννέα χώρες, ήτοι: Βέλγιο, Εσθονία, Ισπανία, Γαλλία, Αυστρία, Πορτογαλία, Ρουμανία και Φιλανδία.

1__4_
2__4_