Ανατροπή φαίνεται πως έρχεται στην υπόθεση της Πάτρας, καθώς ειδικοί επιστήμονες διακρίνουν διαφορετικό μηχανισμό θανάτου από παιδί σε παιδί, ανάλογα με τα ηλικιακά χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με το thetoc.gr, ειδικοί επιστήμονες που ασχολούνται με τα αίτια θανάτου των τριών παιδιών, επιχειρούν να αποδείξουν με στέρεα και αδιάσειστα επιστημονικά στοιχεία αυτές τις εκτιμήσεις.

Ειδικότερα, θεωρούν ότι μπορεί η 3,5 χρονών Μαλένα να δολοφονήθηκε με κάποια τοξική ουσία που χορηγήθηκε από εξωγενή παράγοντα, η 6 μηνών Ίριδα με ασφυκτικό μηχανισμό και η 9χρονη Τζωρτζίνα πάλι με τοξική ουσία την κεταμίνη.


Νέες ιατροδικαστικές εκθέσεις για Μαλένα και Ίριδα

Η παραγγελία των δύο Εισαγγελέων, Αντώνη Ελευθεριάνου και Απόστολου Ανδρέου για νέες ιατροδικαστικές εκθέσεις των θανάτων Μαλένας και Ίριδας, έφθασαν στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών, με τη διερεύνηση να αναλαμβάνουν από κοινού ο προϊστάμενος της υπηρεσίας Νίκος Καρακούκης και ο Νίκος Καλόγρηας.

Τώρα πλέον ανοίγει ο δρόμος, καθώς θα μπορούν να πάρουν γνωματεύσεις από άλλα εργαστήρια, κυρίως παθολογοανατομικά, όπου θα γίνει ανασκόπηση των πλακιδίων οργάνων των δύο κοριτσιών και λήψη ιστών από άλλες τομές.

Από αυτούς τους ιστούς, ανάλογα με τα ευρήματα των παθολογοανατόμων, μπορούν να γίνουν εξειδικευμένες τοξικολογικές εξετάσεις, που δεν αποκλείεται να αναδείξουν κάποια τοξική ουσία.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα πλακίδια αίματος, μετά από τρία χρόνια, δεν θα μπορούν να προσφέρουν ευρήματα που να συνεισφέρουν στην ιατροδικαστική έρευνα και να αναδείξουν τα αίτια θανάτου και τον πιθανό εξωγενή παράγοντα που τον επέφερε.

Η άτυπη επιτροπή των ιατροδικαστών, που είχε συσταθεί και λειτουργούσε ενδοϋπηρεσιακά, δεν είχε την νομιμοποίηση από την Εισαγγελία, προκειμένου να προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες και να ζητήσει επιπλέον εξετάσεις, ενώ δεν θα είχαν και νομική ισχύ αυτές.

Βέβαια στο πλαίσιο αυτής της έρευνας έχει γίνει μια προεργασία των δύο ιατροδικαστών αναφορικά με τις ενέργειες και το ιατρικό πρωτόκολλο που χρειάζεται να ακολουθήσουν για τους θανάτους των δύο παιδιών προκειμένου να αναδείξουν συντομότερα τα αίτια και τι έχει συμβεί σε αυτά.

Υπενθυμίζεται πως στην περίπτωση της Μαλένας, οι τοξικολογικές εξετάσεις έγιναν στο ίδιο σύγχρονο εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του ΑΠΘ, επικεφαλής του οποίου είναι ο κ. Νίκος Ράικος, όπου έγιναν και της Τζωρτζίνας αναδεικνύοντας την κεταμίνη.

Η τοξικολόγος που έκανε τις εξετάσεις στα δείγματα αίματος της Μαλένας, αναφέρει πως δεν εντοπίστηκαν ίχνη κεταμίνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του thetoc.gr, δεν υπήρχαν ενδείξεις ή συμπτωματολογία, όσον αφορά τα αίτια θανάτου της Μαλένας, προκειμένου να γίνουν εξετάσεις για πιθανή ύπαρξη βαρέων μετάλλων, κάλιου ή βενζόλιου στον οργανισμό της, που θα μπορούσαν να επιφέρουν τον θάνατό της.

Η ολοκλήρωση των νέων ιατροδικαστικών εκθέσεων για τα αίτια θανάτων της Μαλένας και της Ίριδας αναμένεται να πάρει αρκετό χρόνο.