Στο 90 και 1
Στο 90 και 1 Κώστας Γκόντζος Διονύσης Βερβελές
hliadis
Ελλάδα

Πάτρα - Συγκλονίζει η κατάθεση του γιατρού της Τζωρτζίνας: «Σκέφτηκα μήπως η μητέρα είχε το σύνδρομο Μινχάουζεν»

Την εκτίμηση ότι ίσως η Ρούλα Πισπιρίγκου να έπασχε από σύνδρομο Μινχάουζεν επανέλαβε στην κατάθεσή του ο εντατικολόγος Ανδρέας Ηλιάδης.

Για τα όσα βίωσε ως γιατρός στο πλευρό της μικρής Τζωρτζίνας κατέθεσε την Παρασκευή στην αρμόδια ανακρίτρια ο εντατικολόγος και διευθυντής της ΜΕΘ Παίδων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών, Ανδρέας Ηλιάδης, προχωρώντας σε σημαντικές επισημάνσεις.

Ο εντατικολόγος που κατέθεσε πριν από μερικές ημέρες, όπως ανέφερε, αντιλήφθηκε πως κάτι δεν πήγαινε καλά στη συμπεριφορά της μητέρας και ήταν ο πρώτος που υποψιάστηκε το σύνδρομο Μινχάουζεν, όπως μετέδωσε το Star.

«Ένιωσα από τη μητέρα ότι υπήρχε μία διαφοροποίηση στο συναίσθημά της, σαν να παρακολουθούσε το τι συνέβαινε στην κόρη της σαν τρίτο πρόσωπο, ως θεατής. Ακόμα και οι νοσηλεύτριες παρατήρησαν τη συμπεριφορά αυτή και μου το είπαν» δήλωσε ο κ. Ηλιάδης, σημειώνοντας:

«Περνώντας οι ημέρες και βλέποντας τη συμπεριφορά αυτής της μητέρας, μου πέρασε από το μυαλό μήπως συντρέχει η περίπτωση Μινχάουζεν. Με αυτό το σύνδρομο, μια μητέρα μπορεί να προκαλέσει ακόμα και τον θάνατο του παιδιού της».

«Ενδιαφέρον από τον πατέρα, απάθεια από τη μητέρα»

Ο γιατρός κατέθεσε αναλυτικά στην ανακρίτρια το ενδιαφέρον που έδειχνε ο πατέρας της 9χρονης Τζωρτζίνας αλλά και για την απαθή συμπεριφορά της μητέρας. «Ο πατέρας ρωτούσε αν μπορεί να γίνει κάτι επιπλέον για τη μικρή, δηλαδή μια εγχείριση, ενώ από τη μητέρα δεν υπήρχε το ίδιο ενδιαφέρον.

Συνήθως, ο πατέρας συζητούσε ενώ εκείνη απλά άκουγε και μάλιστα, σε μία από τις συναντήσεις μας στο γραφείο μου μού έκανε εντύπωση ότι αντί η μητέρα να ρωτάει για το δικό της παιδί, με ρωτούσε για τα παιδιά που έχω σε φωτογραφία πίσω από το γραφείο μου και αντιμετώπισαν παρόμοια προβλήματα».

Γιατί ζήτησε από τη Ρούλα Πισπιρίγκου να βιντεοσκοπεί τα επεισόδια της Τζωρτζίνας

Ακόμη, εξήγησε τον λόγο που ζήτησε από την 33χρονη κατηγορούμενη να βιντεοσκοπεί τις κρίσεις της Τζωρτζίνας. «Κανένας γιατρός ή νοσηλευτής της μονάδας δεν είδε τη μικρή να κάνει όλα αυτά τα επεισόδια που έλεγε η μητέρα. Όσο ήταν υπό την προστασία μας, δεν παρουσίαζε τίποτα η μικρούλα. Η μητέρα της Τζωρτζίνας ναι μεν τράβηξε τρία βίντεο αλλά σε αυτά φαίνεται εναλλάξ πότε η μικρή και πότε το μόνιτορ σε πολύ γρήγορη κίνηση. Με αυτόν τον τρόπο δεν είναι δυνατόν ο γιατρός να καταλάβει αν πρόκειται περί επεισοδίων σπασμών γιατί η κάμερα δεν εστιάζει τουλάχιστον για δύο λεπτά στον ασθενή», τόνισε στην κατάθεσή του.

«Η μητέρα τον Απρίλιο του 2021 έτυχε να ακούσει τη συνομιλία μου για την ιατροδικαστή αλλά και τις ανησυχίες και τις υποψίες μου. Μετά ήρθε στο γραφείο μου με τον σύζυγό της και μου ανέφεραν ότι δεν επιθυμούν να ασχοληθούν με κάτι που δεν έχει σχέση με το ιατρικό κομμάτι της διαδικασίας και να παραμείνω αυστηρά στο ιατρικό κομμάτι. Εγώ συμφώνησα και ζήτησα και συγγνώμη. Μετά ενδόμυχα πίστευα ότι θα ερχόταν ο πατέρας να με ρωτήσει κάτι, αν υποπτεύομαι κάτι από τη στιγμή που έβλεπε κινήσεις από εμένα όσο αφορά στην υγεία του παιδιού του, πράγμα που δεν έκανε ποτέ», κατέληξε.