«Η Όμικρον 2 διεισδύει σε ευπαθείς ομάδες πάρα πολύ εύκολα. Ακόμα κι αν είναι τριπλά εμβολιασμένοι έχουν τόσα προβλήματα που προκαλούν επιπλοκές με τη λοίμωξη», δήλωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ. Τζανάκης σημείωσε ότι κινδυνεύουν κυρίως οι άνω των 75 ετών που βρίσκονται σε οίκους ευγηρίας ή κλινικές, ενώ όσοι είναι έως 65 ετών και έχουν ρυθμισμένα τα προβλήματα υγείας τους δεν κινδυνεύουν αν έχουν κάνει τρεις δόσεις εμβολίου.

Κινδυνεύουν, επίσης, όσοι δεν έχουν χτίσει άμυνα λόγω φαρμάκων ή ασθένειας ή εκείνοι που το ανοσοποιητικό τους δεν ανταποκρίθηκε.



Όλοι αυτοί πρέπει να εμβολιαστούν με την τέταρτη δόση, επεσήμανε ο κ. Τζανάκης.

Τέλος, εκτίμησε ότι θα συνεχίσουμε να έχουμε πάνω από 10.000 κρούσματα κοροναϊού, αλλά όχι πάνω από 20.000.

Εκτίναξη των επαναλοιμώξεων λόγω Όμικρον

Ο συνολικός αριθμός επαναλοιμώξεων που καταγράφηκε έως και 03/04/2022 ήταν 115.201, ποσοστό 4% επί του συνολικού αριθμού των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων θετικών αποτελεσμάτων.

Έως τα μέσα Δεκεμβρίου η εργαστηριακή επιβεβαίωση λοίμωξης COVID-19 σε άτομα που είχαν ήδη διαγνωστεί με λοίμωξη στο παρελθόν δεν ήταν συχνή.



Από την αρχή της πανδημίας έως και 15/12/2021 οι επαναλοιμώξεις ανέρχονταν σε 6.348, ποσοστό 0.6% επί του συνολικού αριθμού των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων θετικών αποτελεσμάτων.

Ως πιθανή επαναλοίμωξη ορίστηκε η καταγραφή θετικού δείγματος μοριακού ελέγχου (PCR) ή ταχείας δοκιμασίας αντιγόνου (RAT) ≥90 ημέρες μετά από προηγούμενη θετική PCR ή προηγούμενο θετικό RAT του ίδιου ατόμου.

Με την επικράτηση του στελέχους Όμικρον η συχνότητα εμφάνισης των επαναλοιμώξεων παρουσίασε αύξηση.