Χωρισμένος στα δυο εμφανίζεται να βρίσκεται και πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ αφού οι τριήμερες εσωκομματικές κάλπες για την εκλογή των συνέδρων δίχασαν και πάλι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι Προεδρικοί και οι « 53», που σήμερα βρίσκονται στην «Ομπρέλα», εμφανίζονται να δίνουν διαφορετικά αποτελέσματα για τα ποσοστά της κάθε πλευράς.

Τα επίσημα στοιχεία θα δοθούν σήμερα στην δημοσιότητα μέχρι τότε ωστόσο οι συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζονται ότι βγαίνουν ενισχυμένοι από αυτή την εκλογική διαδικασία.

Υποστηρίζουν μάλιστα ότι η ενίσχυση των δυνάμεων τους είναι ψήφος εμπιστοσύνης στον Αλέξη Τσίπρα και στήριξης των απόψεων και των διαδικασιών που έχει προτείνει για την εκλογή του προέδρου και της ΚΕ από την βάση.

Οι Προεδρικοί επιμένουν ότι σάρωσαν στην επαρχία καθώς όπως λένε το ποσοστό των προεδρικών στελεχών στο συνέδριο μπορεί να ανέβει μέχρι και το 75% .

Μεγάλες οργανώσεις όπως των Ιωαννίνων, της Καστοριάς, της Αιτωλοακαρνανίας αλλά και της Φλώρινας –που ανήκε στην Ομπρέλα και πέρασε στα χέρια των προεδρικών – είχαν μεγάλη συμμετοχή στην διαδικασία της εκλογής των συνέδρων.

Από την άλλη τα στελέχη της Ομπρέλας λένε ότι σε πολλές περιοχές όχι μόνο συγκρατούν τις δυνάμεις τους αλλά και τις ενισχύουν . Έφερναν μάλιστα για παράδειγμα την Α' Αθήνας και την Α' Πειραιά ενώ ερωτηματικό παραμένει τι θα γίνει με την Α Θεσσαλονίκης και την Αχαΐα.

Αλλά ακόμα και η συμμετοχή των μελών του ΣΥΡΙΖΑ στην εκλογή των συνέδρων διχάζει τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα ισχυρίζονται ότι στην επαρχία η συμμετοχή των μελών έφτασε ακόμα και το 90% ενώ οι «53» υποστηρίζουν ότι είναι γύρω στο 68%. Για την Αθήνα οι της «Ομπρέλας» ανεβάζουν την συμμετοχή γύρω στο 55% ενώ οι προεδρικοί αρκετά παραπάνω.

Κορυφαία στελέχη της τάσης των «53» υποστηρίζουν πάντως ότι η χαμηλή συμμετοχή των μελών σε αυτή την εσωκομματική διαδικασία δείχνει και το τι θα συμβεί με την εκλογή του Αλέξης Τσίπρα απ την βάση. Επιμένουν μάλιστα να συγκρίνουν την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη – η εκλογική διαδικασία του ΚΙΝΑΛ περιελάμβανε και τους φίλους του κόμματος- με αυτή του Αλέξη Τσίπρα που θα ψηφίσουν μόνο τα εγγεγραμμένα μέλη.