Το αποτύπωμα της Μόσχας στην ελληνική πανεπιστημιακή κοινότητα χρονολογείται από τον Δεκέμβριο του 2001, όταν είχε επισκεφθεί επισήμως τη χώρα, προαναγγέλλοντας την ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας.

Οσο περνούσαν τα χρόνια, τόσο ο Πούτιν εδραιωνόταν ως αρχηγός κράτους, είτε ως πρωθυπουργός είτε ως πρόεδρος. Το Φιλανθρωπικό Ιδρυμα Ιβάν Σαββίδη, εισφέροντας στο «2016: Ετος Ελλάδας - Ρωσίας και Ρωσίας - Ελλάδας», είχε στείλει τον Σάκη Ρουβά, τη Μελίνα Ασλανίδου και τον Κωνσταντίνο Αργυρό να χορέψουν συρτάκι και να τραγουδήσουν στη Μόσχα.

Η μουσική παράσταση πραγματοποιήθηκε στη Μεγάλη Αίθουσα Τελετών του Κρατικού Ανακτόρου του Κρεμλίνου, υπό την αιγίδα του ρωσικού υπουργείου Πολιτισμού και στρατιωτικών φορέων της χώρας. Δύο χρόνια αργότερα, τον Μάρτιο του 2018, ήταν η σειρά του Γιώργου Νταλάρα να μαγέψει το μοσχοβίτικο κοινό.

Ο γνωστός τραγουδιστής σήκωσε την αυλαία ενός άλλου αφιερωματικού έτους, του «Ετους Τουρισμού Ελλάδας - Ρωσίας», τραγουδώντας στην Αίθουσα Συναυλιών του Πατριαρχικού Ναού του Σωτήρος, παρούσης της τότε υπουργού Τουρισμού, Ελενας Κουντουρά, της Ρωσίδας υφυπουργού Α. Μανίλοβα, φιλελλήνων, ομογενών, αντιπροσώπων από 16 περιφέρειες της Ρωσίας κ.ά. Υπό αυτές τις συνθήκες απονεμήθηκε η «μέγιστη ακαδημαϊκή τιμή» στον Βλ. Πούτιν, στις 22 Φεβρουαρίου 2018, από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Οι συζητήσεις εκείνη την περίοδο ήταν επεισοδιακές μεταξύ των καθηγητών και διπλωματικών παραγόντων και εξ αυτού εξεταζόταν σοβαρά το ενδεχόμενο ματαίωσης της απονομής που είχε προγραμματιστεί να γίνει στη Σχολή Ανθρωπιστικών και Πολιτισμικών Σπουδών στην Καλαμάτα, με το πρόσχημα ότι δεν θα ερχόταν ο Πούτιν, αλλά ο Ρώσος πρέσβης. Τελικώς, ο τίτλος δόθηκε παρουσία του τότε αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλου.

Σε σχετική ανακοίνωση της ρωσικής πρεσβείας, αφού ελληνικό δελτίο δεν εκδόθηκε ποτέ και από κανέναν, τονιζόταν: «Η διοίκηση του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου απένειμε στον Βλαντιμίρ Πούτιν τον ανώτατο ακαδημαϊκό τίτλο για το σύνολο του έργου του και για την προσφορά του στις ελληνορωσικές σχέσεις, τα Γράμματα, τις τέχνες, την κοινωνία και τη δημοκρατία».

Το χρυσό μετάλλιο

Επί ΣΥΡΙΖΑ, επίσης, στις 13 Δεκεμβρίου 2017, αντιπροσωπία του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, με επικεφαλής τον τότε πρύτανη, Σταύρο Τουλουπίδη, και τους αναπληρωτές πρυτάνεις, είχε επισκεφθεί τον Ρώσο πρέσβη Αντρέι Μάσλοβ για να του επιδώσει το Χρυσό Μετάλλιο του ιδρύματος, «σε αναγνώριση του κύρους και της διεθνούς ακτινοβολίας της προσωπικότητας του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος υποστηρίζει και προωθεί το Ορθόδοξο πνεύμα της ειρήνης και της φιλίας, το ελληνικό πνεύμα και τον πολιτισμό, καθώς και την ανάπτυξη των αμοιβαία επωφελών σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και της Ελλάδας, οι οποίες βασίζονται σε ιστορικούς δεσμούς φιλίας και κοινές πνευματικές και πολιτιστικές αξίες».

Σχεδόν έναν χρόνο μετά, τον Οκτώβριο του 2018, εγκαινιάστηκε στο Δημοκρίτειο το Κέντρο Ρωσικής Γλώσσας και Πολιτισμού, στις εγκαταστάσεις του Τμήματος Γλώσσας και Φιλολογίας Παρευξείνιων Χωρών, το οποίο κατά το μεγαλύτερο μέρος του χρηματοδοτήθηκε από το ίδρυμα «Ρωσικός Κόσμος».

«Είμαι βέβαιος ότι το Κέντρο θα συμβάλλει πολύ σημαντικά στη διάδοση της ρωσικής γλώσσας και λογοτεχνίας, αλλά και στην αναβάθμιση τόσο του τμήματος όσο και του πανεπιστημίου γενικότερα», δήλωνε υπερήφανα ο διάδοχος του Τουλουπίδη στην πρυτανεία, καθηγητής Αλ. Πολυχρονίδης. Σήμερα, η συζήτηση επικεντρώνεται στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και στο μακρινό 2001, αλλά κανείς δεν βάζει στην ατζέντα τις τιμές του Πανεπιστημίου Πειραιά και του Δημοκριτείου.