Σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που θα κατατεθεί αύριο στη Βουλή, οι πολίτες αναμένεται να έχουν πολλά οφέλη αν εγγραφούν στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας ώστε να έχουν οικογενειακό γιατρό.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οι πολίτες, που επιλέγουν τον οικογενειακό τους γιατρό από τη λίστα, θα έχουν δύο bonus. Αρχικά μειωμένη συμμετοχή στα φάρμακα, 20% αντί για 25% που είναι το γενικό ποσοστό συμμετοχής των ασφαλισμένων. Και εν συνεχεία, προτεραιότητα στη διενέργεια εξετάσεων ή άλλων ιατρικών πράξεων σε Κέντρα Υγείας ή νοσοκομεία, εφόσον διαθέτουν το σχετικό παραπεμπτικό από τον οικογενειακό γιατρό, σε σχέση με άλλους πολίτες που αναζητούν την πρόσβαση στις δομές υγείας μέσα από ραντεβού στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία πχ των Κέντρων Υγείας ή των νοσοκομείων.

Σήμερα οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ μπορούν να κινούνται ελεύθερα προς τις δομές υγείας, πχ μπορούν να δρομολογούν ραντεβού μόνοι τους με νοσοκομεία για τη διενέργεια ιατρικών πράξεων και επεμβάσεων. Αυτό δεν θα καταργηθεί, αλλά θα δίνεται προτεραιότητα σε όσους έχουν παραπεμπτικό από οικογενειακό γιατρό για να κινηθούν μέσα στα νοσοκομεία.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να διευκρινιστεί πως το παραπεμπτικό αυτό θα αποτελεί... διαβατήριο μόνο για μη επείγοντα προβλήματα υγείας. Σε ό,τι αφορά τα επείγοντα η αντιμετώπισή τους θα γίνεται με τον ίδιο τρόπο που γίνεται σήμερα, δηλαδή στο πλαίσιο των εφημερευόντων νοσοκομείων και με άμεση και απευθείας πρόσβαση των πολιτών στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ).

Κίνητρα και στους γιατρούς

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο για την ΠΦΥ, παθολόγοι, γενικοί γιατροί και παιδίατροι μπαίνουν με θεσμικό ρόλο ως θεράποντες (οικογενειακοί) γιατροί στο σύστημα υγείας, αναλαμβάνοντας τους πολίτες ως ασθενείς αλλά μέσω όλων των καναλιών, δηλαδή των ιδιωτικών ιατρείων, των Κέντρων Υγείας, των ιδιωτικών Πολυϊατρείων. Στόχος του υπουργείου Υγείας, είναι να δοθούν συμβάσεις με ελκυστικούς όρους και κίνητρα στους γιατρούς ώστε να δηλώσουν την ένταξή τους στο νέο σύστημα ΠΦΥ. Η αποζημίωσή τους θα γίνεται κατ’ άτομο (κατά κεφαλή) και όχι με βάση τον αριθμό των ιατρικών επισκέψεων όπως ισχύει σήμερα.

Μια σημαντική διαφορά του νέου συστήματος που δρομολογείται σε σχέση με παλαιότερες προσπάθειες, είναι ότι ως οικογενειακοί γιατροί θα μπορούν να εντάσσονται και να δέχονται τον προβλεπόμενο αριθμό ασθενών και οι ιδιώτες γιατροί, παθολόγοι, γενικοί γιατροί, παιδίατροι, στα Πολυιατρεία όπως και όλοι οι γιατροί των προαναφερθεισών ειδικοτήτων στις δημόσιες δομές ΠΦΥ, δηλαδή στα Κέντρα Υγείας και στις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ).

Οι γιατροί που το επιθυμούν, μπορούν να παρακολουθούν ως οικογενειακοί γιατροί αριθμό πολιτών και να λαμβάνουν επιπλέον αποζημίωση στις ετήσιες αποδοχές τους.