Έφτασε στην Ελλάδα, λίγο μετά τις 18:00 της Κυριακής, γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Μαριούπολη, Μανώλης Ανδρουλάκης, ο οποίος για μέρες ήταν εγκλωβισμένος στην πολιορκημένη πόλη της Ουκρανίας.

Στο αεροδρόμιο τον περίμεναν η σύζυγος του με τον 7 μηνών γιο τους και τον πατέρα του.

Ο Μανώλης Ανδρουλάκης αναφέρθηκε στα όσα δύσκολα έζησαν σε μία πόλη που δεν θυμίζει τίποτα από αυτό που ήταν η Μαριούπολη.

« Ήρωες είναι όλοι αυτοί που έχουν μείνει πισω», είπε ο κ. Ανδρουλακης.

Δήλωσε περιγραφοντες τις επικρατουσες συνθήκες στην εμπολεμη χώρα. «Αυτη την ώρα χάνονται άμαχοι πρεπει να ενώσουμε τις φωνές μας για να σταματήσει αυτή η τραγωδία των Ουκρανών και των Ρώσων».

Συνέχισε λέγοντας ότι δεν θα διανοούνταν να φύγει αν προηγούμενα δεν είχε βοηθήσει τους Έλληνες και τους ομογενείς.

«Βοήθησα όσους περισσοτέρους μπορούσα. Μέχρι και χθες έσωζα ανθρώπους», επεσήμανε.

Σχετικά με τους ομογενείς υπογράμμισε ότι είναι χιλιάδες εκείνοι που βιώνουν πολύ δύσκολες καταστάσεις στη Μαριούπολη.

Ο Έλληνας πρόξενος ήταν ο τελευταίος ευρωπαίος διπλωμάτης που αποχώρησε από τη Μαριούπολη, παρά το γεγονός ότι πολλές φορές το υπουργείο Εξωτερικών του πρότεινε να αποχωρήσει για λόγους ασφαλείας.

«Όταν τον ρώτησα “γιατί δεν έφυγες με τους δημοσιογράφους ( πριν από αρκετές ημέρες, με την πρώτη επιχείρηση εκκένωσης από την Μαριούπολη), μου απάντησε «Ρε πατέρα, και ποιος θα μείνει εδώ πέρα; Είναι τόσοι Έλληνες εδώ…” και με συγκίνησε», είπε ο πατέρας του.

Από την πρώτη ημέρα που ξεκίνησαν οι εχθροπραξίες ο κ. Ανδρουλάκης, πέραν της υπηρεσιακής δουλειάς, επισκέπτονταν συνεχώς τις κοινότητες των Ελλήνων και των ομογενών, ενεργώντας άμεσα για τη διευθέτηση διαδικαστικών τους ζητημάτων, για την ασφαλή διαφυγή τους αλλά και για τη μεταφορά τους σε καταφύγια.

Από κυβερνητικής πλευράς τον υποδέχθηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης ο οποίος εξήρε το ήθος και τον ηρωισμό του Έλληνα διπλωμάτη ο οποίος ήταν ο τελευταίος Ευρωπαίος διπλωμάτης που αναχώρησε από τη Μαριούπολη.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον κ. Ανδρουλάκη τις επόμενες ημέρες.

Σημειώνεται ότι ο κ. Ανδρουλάκης ήταν ο τελευταίος Ευρωπαίος διπλωμάτης που εγκατέλειψε την πολιορκούμενη Μαριούπολη.