Η τελετή παραδόσεως – παραλαβής καθηκόντων του ιστορικού Γ’ Σώματος Στρατού/NRDC-GR πραγματοποιήθηκε στην έδρα του Μείζονος Σχηματισμού, στο Στρατόπεδο «Πεδίου του Άρεως» στη Θεσσαλονίκη, παρουσία του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού Αντιστράτηγου Χαράλαμπου Λαλούση και του Διοικητή της 1ης Στρατιάς/EU-ΟHQ Αντιστράτηγου Άγγελου Χουδελούδη, από τον Αντιστράτηγο Αναστάσιο Σπανό στον νεοπροαχθέντα Αντιστράτηγο Σωτήριο Κωστάκογλου.

Στην τελετή παρέστησαν επίσης ο υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, η Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, ο Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και πρώην Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ενώσεως Στρατηγός ε.α. Μιχαήλ Κωσταράκος, καθώς και ο Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΦ Αντιστράτηγος ε.α. Ηλίας Λεοντάρης.

Change_of_Command__1_

Ποιος είναι ο Αντιστράτηγος Σωτήριος Κωστάκογλου

Ο Αντιστράτηγος Σωτήριος Κωστάκογλου γεννήθηκε το 1966 στην Κοζάνη. Εισήλθε το 1983 στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (ΣΣΕ), από την οποία αποφοίτησε το 1987 με τον βαθμό του Ανθυπολοχαγού Πεζικού. Ως κατώτερος αξιωματικός υπηρέτησε σε μονάδες εκστρατείας και στη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ) με τα καθήκοντα του Διμοιρίτη και του Διοικητή Λόχου.

Φοίτησε σε όλα τα προβλεπόμενα σχολεία του Όπλου του.

Το 1995 φοίτησε στο Προκεχωρημένο Τμήμα Πεζικού στο Fort Benning (Georgia-USA) και το 2009 στο NATO Operational Planning Orientation Course (Γερμανία).

Το 1999 φοίτησε στην Ανωτάτη Σχολή Πολέμου (ΑΣΠ).

Το 2012 φοίτησε στην Σχολή Εθνικής Άμυνας (ΣΕΘΑ).

Στη διάρκεια της σταδιοδρομίας του ως ανώτερος αξιωματικός υπηρέτησε ως επιτελής στην ΧΧV ΤΘΤ, στην 50 Μ/Κ ΤΑΞΠΖ, στο NRDC-GR, στο Δ΄ Σώμα Στρατού, στο Allied Rapid Reaction Corps και στο EUROCORPS, ενώ το 2004 τοποθετήθηκε ως Υποδιοικητής στο ΤΥΠ/NRDC-GR.

Το 2005 τοποθετήθηκε στην KFOR ως CIPIC Director.

Από το 2006 έως το 2008 ανέλαβε τη διοίκηση του 506 Μηχανοκίνητου Τάγματος Πεζικού (506 Μ/Κ ΤΠ) και την ίδια περίοδο μεταστάθμευσε δύο φορές με τη Μονάδα του στο Στρατόπεδο «Ρήγας Φεραίος» στο Κοσσυφοπέδιο.

Το 2017 προήχθη σε Ταξίαρχο και του ανατέθηκαν τα καθήκοντα του Διοικητή της ιστορικής 34 Μ/Κ ΤΑΞ.

Το Μάρτιο του 2019 προήχθη σε Υποστράτηγο, τοποθετήθηκε αρχικά ως Διοικητής της Σχολής Πεζικού στην Χαλκίδα και στη συνέχεια για κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών, ως Διευθυντής Α΄Κλάδου στην ΑΣΔΥΣ.

Το 2020 του ανατέθηκαν τα καθήκοντα του Διοικητή της ΙΙας Μ/Κ ΜΠ.

Το 2021 του ανατέθηκαν τα καθήκοντα του Διευθυντή Πεζικού.

Τον Μάρτιο του 2022 προήχθη σε Αντιστράτηγο και τοποθετήθηκε Διοικητής του Γ΄ Σώματος Στρατού/NRDC-GR.

Στον Αντιστράτηγο Σωτήριο Κωστάκογλου, έχει απονεμηθεί το σύνολο των προβλεπομένων Παράσημων, Μεταλλίων και Διαμνημονεύσεων και επιπλέον:

---Μετάλλιο NATO for PSO στο Κοσσυφοπέδιο.

---Γαλλικό μετάλλιο για τις υπηρεσίες του στο EUROCORPS HQ.

---Αμερικάνικο μετάλλιο (Meritorious Service) για τη Διοίκησή του ως Διοικητής Τάγματος, υπό τις διαταγές της Ταξιαρχίας των ΗΠΑ στο Κοσσυφοπέδιο το 2006.

Είναι παντρεμένος με την Ιωάννα Σκουλούδη με την οποία απέκτησε 2 γιούς, τον Ιωάννη και τον Αντώνιο, οι οποίοι υπηρετούν ως Ανθλγός (ΠΒ) και Εύελπις ΙΙΙης Τάξεως στη ΣΣΕ, αντιστοίχως (Τα στοιχεία του βιογραφικού του Στρατηγού προέρχονται από την επίσημη ιστοσελίδα του ΓΕΣ).