Προθεσμία προκειμένου να απολογηθεί στις 8 Απριλίου ζήτησε και έλαβε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος από την ανακρίτρια του Ειδικού Δικαστηρίου, Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου.

Ο κ. Παπαγγελόπουλος κατηγορείται για οκτώ αδικήματα για υπόθεση της επονομαζόμενης σκευωρίας της Novartis ενώ του αποδίδεται και απόπειρα εκβίασης του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή.

«Έκανα ένα μεγάλο λάθος όταν είπα ότι το σκάνδαλο Novartis είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους. Είναι το δεύτερο. Το πρώτο είναι η προσπάθεια συγκάλυψης του μεγάλου αυτού σκανδάλου και η προσπάθεια ξεπλύματός του με τη θεωρία της δήθεν σκευωρίας. Σήψη, παρακμή μπόχα και δυσωδία» τόνισε εξερχόμενος του δικαστικού μεγάρου του Αρείου Πάγου.

Οι κατηγορίες σε βάρος του κ. Παπαγγελόπουλου, ως προς την σκευωρία της Novartis είναι:

1. Ηθική αυτουργία σε κακουργηματική κατάχρηση εξουσίας (άρθρο 46 παρ. 1 σε συνδυασμό με αρ. 239 Ποινικού Κώδικα),

2. Ηθική αυτουργία σε πλημμεληματική κατάχρηση εξουσίας (αρ. 46 παρ. 1 σε συνδυασμό με αρ. 239 Π.Κ.),

3. Ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος (αρ. 46 παρ. 1 σε συνδυασμό με αρ 259 του Π.Κ.),

4. Παράβαση καθήκοντος κατά εξακολούθηση (Π.Κ. 259 αυτοτελώς),

5. Απόπειρα εκβίασης (αρ. 385 παρ. 1 περ. Γ παλαιού Π.Κ. του άρθρου 385 παρ. 1 και 3 Π.Κ. ως ισχύει μετά τη θέση σε ισχύ του ν. 4619/2019),

6. Δωροληψία πολιτικού αξιωματούχου (αρ. 159 παρ. 1 παλαιού και νέου Π.Κ.)

7. Δωροληψία υπαλλήλου, (αρ. 235 Π.Κ.) και

8. Εγκληματική οργάνωση (συμμορία) – αρ. 187 παρ. 5 παλαιού Π.Κ. και παρ. 3 νέου Π.Κ.).

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Παπαγγελόυλους εκτός των οκτώ αδικημάτων που αντιμετωπίζει για τις παρεμβάσεις που του αποδίδονται στην υπόθεση της Novartis, του αποδίδεται και απόπειρα εκβίασης του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή, μετά από καταγγελία του τελευταίου..