Τα νεότερα στοιχεία για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος για τη νόσο COVID-19 στη χώρα ανέφεραν στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Σημειώνεται πως το τελευταίο 24ωρο ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 22.694 νέα κρούσματα, ενώ 364 συμπολίτες μας είναι διασωληνωμένοι και 70 κατέληξαν.

Οι μετάλλάξεις δυσχεραίνουν την κατάσταση

«Πριν δύο χρόνια, στις 11 Μαρτίου, ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι ο κοροναϊός είναι πανδημία», ανέφερε στην αρχή η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

H κα Θεοδωρίδου ανέφερε πως τον έλεγχο της πανδημίας δυσκολεύουν οι διάφορες παραλλαγές που εμφανίζονται. «Σημαντικός σταθμός για το εμβολιαστικό πρόγραμμα ήταν» όπως ανέφερε, «η έγκαιρη χορήγηση της τρίτης δόσης εμβολίου».

Επίσης, αναφέρθηκε στα αποτελέσματα έρευνας για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, επισημαίνοντας πως ο δείκτης θνησιμότητας από κοροναϊό σε εμβολιασμένους είναι 1,5% ανά 100.000 εμβολιασμένους ανά εβδομάδα σε σχέση με 11,7% ανά 100.000 σε ανεμβολίαστους ή μερικώς εμβολιασμένους. Και αυτό σημαίνει πως το εμβόλιο έχει αποτελεσματικότητα 87%.

Δεν έχει τελείωσει η πανδημία

«Από όλους τους επιστήμονες τονίζεται πως η αποκλιμάκωση των “σκληρών δεικτών” της πανδημίας και η πιθανή άρση κάποιων μέτρων δεν θα πρέπει να σηματοδοτεί το τέλος της πανδημίας, αυτό είναι σαφές», επεσήμανε η κ. Θεοδωρίδου

«Γίνεται συζήτηση για την χορήγηση της 4ης δόσης του εμβολίου για ηλικιωμένους πολίτες, κι όχι για τον γενικό πληθυσμό», σημείωσε. 

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση και σχολιάζοντας την τοποθέτηση του διευθύνοντος συμβούλου της Pfizer, Άλμπερτ Μπούρλα, η κ. Θεοδωρίδου ανέφερε πως τα πιο πρόσφατα δεδομένα για την τέταρτη δόση δείχνουν πως δεν έχει σημαντικά οφέλη για τον γενικό πληθυσμό, αλλά μόνο για ηλικιωμένους και άτομα με χρόνια σοβαρά προβλήματα υγείας. 


Επίσης, αναφερόμενη στο πότε θα έρθει το τέλος της πανδημίας, είπε: «Η κάθε πανδημία έχει διαφορετική έκβαση, ακόμα και ο πόλεμος στην Ουκρανία θα επηρεάσει την πανδημία, οι ειδικοί είναι επιφυλακτικοί. Υπάρχουν πολλά ακόμα κεφάλαια για να γραφτούν στο ''βιβλίο'' για τον κοροναϊό».

Σταματούν οι εβδομαδιαίες ενημερώσεις για τον εμβολιασμό

Ο κ. Θεμιστοκλέους από την πλευρά του αναφέρθηκε στα στατιστικά στοιχεία για την πορεία των εμβολιασμών.  Όπως ανέφερε στη χώρα μας έχουν γίνει 20.320.000 εμβολιασμοί σε 7.870.000 πολίτες που έχουν κάνει τουλάχιστον την πρώτη δόση, που αντιστοιχεί σε 75 % του γενικού πληθυσμού και 84,6 % του ενήλικου πληθυσμού.

Ακολούθως επισήμανε ότι ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 75 % και 85,5 %.

Περισσότεροι από 7.560.000 συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ποσοστό 72% του γενικού πληθυσμού και 80,8% του ενήλικου πληθυσμού ενώ στην Ευρώπη το ποσοστό των ολοκληρωμένων εμβολιασμών είναι στο 72% του γενικού πληθυσμού και στο 83% του ενήλικου πληθυσμού.

Συνεχίζοντας, είπε ότι οι δικαιούχοι της αναμνηστικής δόσης είναι 6.627.000 εκ των οποίων εμβολιάστηκαν το 95,7% . Επίσης, για το εμβόλιο της Nοvavax δήλωσε ότι από τις 5 Μαρτίου που έχουν ξεκινήσει οι εμβολιασμοί, ότι το έχουν κάνει 1.640 πολίτες, ενώ άλλοι 1.540 έχουν κλείσει ραντεβού.

Επίσης, ο κος Θεμιστοκλέους ανέφερε πως θα αλλάξει η τακτική των ενημερώσεων για τους εμβολιασμούς. Δεν θα γίνονται κάθε Δευτέρα, αλλά ανά τακτά χρονικά διαστήματα κι όταν έχει να αναφερθεί κάτι καινούριο.