Νέα προειδοποίηση απεύθυνει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εν μέσω της κακοκαιρίας «Φίλιππος». 

«Επαναλαμβάνουμε ισχυρή σύσταση για αποφυγή μη απαραίτητων μετακινήσεων και χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε Αττική, Βοιωτία, Φθιώτιδα και Εύβοια. Επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα σε εξέλιξη».


Από το πρωί χιονίζει σε χαμηλά υψόμετρα, ακόμη και στην Αττική, προκαλώντας προβλήματα στους δρόμους.


Πού έχει διακοπεί η κυκλοφορία

Η Τροχαία έχει επιβάλει διακοπές κυκλοφορίας σε σημεία όπου υπάρχει έντονη χιονόπτωση.

Η κυκλοφορία των οχημάτων στην Αθηνών-Λαμίας στο ρεύμα προς Λαμία διεξάγεται κανονικά παρόλο που το πρωί της Πέμπτης, είχε κλείσει για λίγη ώρα.

Να σημειωθεί ότι στην Αττική λόγω της έντονης χιονόπτωσης, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων:

Στη Λεωφόρο Χασιάς, από το ύψος της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Κλειστών

Στην επαρχιακή οδό Εκάλης - Νέας Μάκρης, από το ύψος του "414" Στρατιωτικού Νοσοκομείου, μέχρι το πάρκο Ανατολής.

Στη λεωφόρο Διονύσου, από το ύψος της συμβολής της με τη λεωφόρο Θησέως έως το ύψος της συμβολής της με την επαρχιακή οδό Εκάλης - Νέας Μακρής

Στην οδό Αναστάσεως , από το ύψος του κοιμητηρίου Παπάγου, προς τον Υμηττό.

Κλειστές είναι παράλληλα, η λεωφόρος Πάρνηθος, από το ύψος του τελεφερίκ και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας και η λεωφόρος Χασιάς, στο ύψος της Ι.Μ. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κλειστών, ρεύμα προς Δερβενοχώρια.

Σημειώνεται ότι στην ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. «hellenicpolice.gr», υπάρχει ειδικό μπάνερ με συνεχή ενημέρωση για τα καιρικά φαινόμενα - διακοπές κυκλοφορίας - χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε όλη την επικράτεια, καθώς και συμβουλές οδικής ασφάλειας.

Μόνο με αλυσίδες γίνεται η κίνηση στην Αθηνών – Λαμίας από το ύψος των Αφιδνών και πάνω με τον έλεγχο των οχημάτων να γίνεται στη γέφυρα Καλυφτάκη. Σε ισχύ από χθες το βράδυ η απαγόρευση κυκλοφορίας των μεγάλων φορτηγών σε εθνική αλλά και στην Αττική Οδό.

Αυτή την ώρα, χιονίζει σε Βριλήσσια, Μαρούσι, Χαλάνδρι, Ψυχικό, Μαλακάσα, Τατόι, Ωρωπό, ενώ χιονόνερο ρίχνει στον Ασπρόπυργο, το Πέραμα, την Ελευσίνα, και τα Άνω Λιόσια και στα περισσότερα βόρεια και βορειοανατολικά προάστια.

Συναγερμός για τέσσερις περιοχές

Συναγερμό για τέσσερις περιοχές στις οποίες τις επόμενες ώρες αναμένεται να ενταθούν τα φαινόμενα από την κακοκαιρία «Φίλιππος». Τα έντονα καιρικά φαινόμενα με τον χιονιά και τους έντονους ανέμους πλήττουν εδώ και δύο ημέρες τη χώρα με την Πολιτική Προστασία να στέλνει νέο, δεύτερο μήνυμα με ισχυρή σύσταση για αποφυγή μη απαραίτητων μετακινήσεων και χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε Αττική, Βοιωτία, Φθιώτιδα και Εύβοια. Σ’ αυτές τις περιοχές τα φαινόμενα αναμένεται να ενταθούν τις επόμενες ώρες.

Ισχυρές συστάσεις για τις μετακινήσεις και τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων είχε επευθύνει επίσης για τη Βόρεια και Ανατολική Αττική, περιοχές των Βιλίων, της Φυλής και των Ερυθρών Βοιωτίας καθώς, όπως ανέφερε, η χιονόπτωση αναμένεται να ενταθεί.

Σε ισχύ το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού 

Κλειστά είναι τα σχολεία σε περιοχές της βόρειας, ανατολικής και δυτικής Αττικής. Σε ισχύ βρίσκεται την ίδια ώρα, το έκτακτο δελτίο καιρού, όπου σήμερα προβλέπονται χιονοπτώσεις θα επηρεάσουν τα ορεινά και ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας, των νησιών του Αιγαίου και της Κρήτης, τις πεδινές περιοχές της Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς και της ανατολικής Πελοποννήσου και μέχρι το απόγευμα τις πεδινές περιοχές της κεντρικής και της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.


Την Παρασκευή (11-03-2022) και το Σαββατοκύριακο (12 και 13-03-2022) οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν στα ορεινά - ημιορεινά καθώς και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο στην ανατολική ηπειρωτική χώρα και την Εύβοια, τις Σποράδες, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Αισθητή βελτίωση του καιρού θα έχουμε από την Κυριακή.

Επιδείνωση τις επόμενες ώρες

Ραγδαία αναμένεται να είναι η επιδείνωση του καιρού τις επόμενες ώρες καθώς σε αρκετές περιοχές της χώρας θα σημειωθούν τοπικές βροχές, καταιγίδες αλλά και χιονοπτώσεις, ενώ ο υδράργυρος θα σημειώσει σημαντική υποχώρηση.

Πρόκειται για τις χαμηλότερες θερμοκρασίες των τελευταίων τουλάχιστον δέκα ετών για τον μήνα Μάρτιο όπως καταγράφουν οι μετεωρολογικοί σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr στη βόρεια και κεντρική Ελλάδα καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η κακοκαιρία «Φίλιππος».

Οι χιονοπτώσεις το πρωί της Πέμπτης 10 Μαρτίου 2022 εντοπίζονται ακόμη και σε πεδινές περιοχές της Αν. Θεσσαλίας, των Β. Σποράδων, της Εύβοιας και πάνω από τα 200-300μ υψόμετρο στην υπόλοιπη Στερεά Ελλάδα.

Ο πρώτος χάρτης δείχνει τα προβλεπόμενα ύψη βροχής και την ένταση των χιονοπτώσεων τις απογευματινές ώρες της Πέμπτης 10/3. Ο κύριος όγκος των βροχοπτώσεων και χιονοπτώσεων προβλέπεται να επηρεάσει την Κεντρική Μακεδονία, την Αν. Θεσσαλία, την Αν. Στερεά Ελλάδα, την Αν. Πελ/νησο και τη Δυτική Κρήτη. Στις περισσότερες περιοχές τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν αργά το απόγευμα και τις βραδινές ώρες της Πέμπτης.
χαρτης1

Ο επόμενος χάρτης δείχνει την πρόγνωση του αριθμητικού μοντέλου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr για τις καιρικές συνθήκες στο οδικό δίκτυο που θα επικρατήσουν το απόγευμα της Πέμπτης 10/3 στα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα της χώρας μας.
Στιγμιοτυπο_οθονης_2022-03-10_170737

Στην Αττική, οι χιονοπτώσεις που ήδη σημειώνονται πάνω από τα 200μ υψόμετρο θα συνεχιστούν μέχρι αργά το απόγευμα και το βράδυ προβλέπεται να σταματήσουν. Στο Λεκανοπέδιο της Αττικής και στο κέντρο της Αθήνας αναμένουμε βροχή ή χιονόνερο, με παροδική ασθενή χιονόπτωση στα βόρεια και ανατολικά τμήματα χωρίς χιονόστρωση.