Ανωνυμο__1823___700_px___7_
Ελλάδα

Οικονόμου στα Παραπολιτικά 90,1: Έκκληση στους οδηγούς να έχουν αντιολισθητικές αλυσίδες - Αναμένεται ραγδαία επιδείνωση του καιρού στην Αττική

Τι είπε για τους πρόσφυγες από την Ουκρανία

Η ελληνική αστυνομία και η τροχαία έχουν απαγορεύσει την κυκλοφορία βαρέων οχημάτων και υπάρχει σύσταση στους οδηγούς να φέρουν αλυσίδες , δήλωσε στα Παραπολιτικά 90.1 και στην εκπομπή «Secret» με το δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου.

Σημείωσε πως στην Αττική Οδό απαγορεύεται η κυκλοφορία των βαρέων οχημάτων.

Ο κ. Οικονόμου ανέφερε πως υπάρχει καλύτερος συντονισμός για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από την κακοκαιρία.

Μιλώντας για τον πόλεμο στην Ουκρανία ο υφυπουργός τόνισε πως η χώρα μας είναι έτοιμη να υποδεχθεί πρόσφυγες από την Ουκρανία ενώ είπε πως από την έναρξη της κρίσης έχουν εισέλθει 6.488 άνθρωποι, ενώ οι αρχές στην Ελλάδα βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τις προξενικές αρχές στην Ουκρανία.


Ολόκληρη η συνέντευξη - Τι είπε ο κ. Οικονόμου


Για την κακοκαιρία «Φίλιππος»

Λ.ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Με βάση τις προβλέψεις της ΕΜΥ και με δεδομένο ότι τις προηγούμενες μέρες υπήρχε μια επιδείνωση του καιρού την Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα σήμερα έχει αρχίσει από το πρωί κατά περιόδους να έχουμε μια επιδείνωση με κατά περιόδους ισχυρές χιονοπτώσεις στην περιοχή της Φθιώτιδας, στη Μαλακάσα και αναμένεται στις επόμενες ώρες. κυρίως προς το μεσημέρι. να έχουμε επιδείνωση στην Βορειοανατολική Αττική. Για αυτό και με βάση τις εμπειρίες από το παρελθόν και σε συνεννόηση με τους παραχωρησιούχους και πάντα με το συντονισμό με το υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής και πολιτικής προστασίας από πλευράς Ελληνικής Αστυνομίας έχει υπάρξει διακοπή και απαγόρευση κυκλοφορίας των βαρέων οχημάτων, επίσης υπάρχει ισχυρή σύσταση στους οδηγούς να φέρουν στα αυτοκίνητα που κινούνται στις περιοχές αυτές που αναμένεται να έχουμε επιδείνωση του καιρού αντιολισθητικές αλυσίδες και για ένα μικρό χρονικό διάστημα στην Νέα Εθνική οδό διεκόπη η κυκλοφορία γιατί υπήρχε ισχυρή χιονόπτωση στην περιοχή της Μαλακάσας αι έπρεπε να γίνει αποχιονισμός. Σε κάθε περίπτωση όμως υπάρχει ένας καλός συντονισμός με τους παραχωρησιούχους και με το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας. Να επισημάνω ότι στην Αττική Οδό επίσης απαγορεύεται η κυκλοφορία των βαρέων οχημάτων και των αρθρωτών αστικών λεωφορείων.

Λ.ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Πάντα το προλαμβάνειν είναι καλύτερο του θεραπεύειν σε κάθε περίπτωση όμως μιλάμε και για διαφορετική ένταση του καιρικού φαινομένου. Πάντα θα πρέπει να διδασκόμαστε από την ανάλυση του κάθε φαινομένου για να βλέπουμε τι πήγε καλά και τι δεν πήγε για να βελτιωνόμαστε. Σε κάθε περίπτωση όμως αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι με πρωτοβουλία του υπουργείου Κλιματικής Αλλαγής το προηγούμενο χρονικό διάστημα έγιναν επανειλημμένα συσκέψεις με τη συμμετοχή μετεωρολόγων, ειδικών επιστημόνων, εκπροσώπων των παραχωρησιούχων, υπήρχαν οι Περιφερειάρχες της χώρας , εκπρόσωποι από τις δημοτικές αρχές, και όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών Πυροσβεστική υπηρεσία, Αστυνομία και κατά συνέπεια υπάρχει αναμφισβήτητα καλύτερος συντονισμός, έχουν εξαχθεί και τα συμπεράσματα από την Ελπίδα και λειτουργούμε πλέον συντονισμένα και με κύριο άξονα το προλαμβάνειν από το θεραπεύειν.

Λ.ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Θα ήθελα να απευθύνω μια ισχυρή έκκληση ότι όσοι τις επόμενες ώρες σκοπεύουν να κινηθούν προς τα βορειοανατολικά προάστια θα πρέπει να έχουν τα αυτοκίνητα τους αντιολισθητικές αλυσίδες γιατί αναμένονται κατά περιόδους επιδείνωση της χιονόπτωσης πιθανόν να έχουμε και χιονόστρωση σε ένα επίπεδο τέτοιο που να δυσχεράνει την κυκλοφορία. Θα πρέπει να γίνει συνείδηση στον καθένα μας ότι το χειμώνα όταν κινούμαστε θα πρέπει να έχουμε και αντιολισθητικές αλυσίδες ή να φορέσουμε χιονολάστιχα και εν πάση περιπτώσει να έχουμε κάνει όλες εκείνες τις αναγκαίες προετοιμασίες και να μας γίνει συνείδηση γιατί βλέπουμε ότι με την κλιματική αλλαγή αλλάζουν και οι εντάσεις των καιρικών φαινομένων και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα η πολιτεία από την πλευρά της και ο κάθε πολίτης χωριστά.

Για την υποδοχή προσφύγων από την Ουκρανία

Λ.ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Είμαστε έτοιμοι. Ο έλληνας χαρακτηρίζεται και από την φιλοξενία του και από την αλληλεγγύη τη οποία δείχνει κατά καιρούς και πολύ περισσότερο τώρα στους πρόσφυγες πολέμου. Από την έναρξη της κρίσης μέχρι και τώρα στη χώρα μας έχουν εισέλθει συνολικά, κυρίως από τον Προμαχώνα και από το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, 6.488 πρόσφυγες . Από αυτούς μέχρι ηλικίας 13 χρόνων είναι 1.649 άτομα δηλαδή βλέπουμε ότι έχουμε ένα πολύ μεγάλο αριθμό σε ανήλικα παιδιά. Σε ηλικίες 14-17 είναι 401 άτομα και από 18 έως 34 είναι 1.421. Αν και δεν είμαστε όμορη χώρα με την Ουκρανία βλέπουμε ότι αρχίζει και

δημιουργείται ένα ρεύμα προσφύγων. Με οδηγίες του πρωθυπουργού όλα τα συναρμόδια υπουργεία είναι έτοιμα, βλέπουμε ότι η είσοδος των ατόμων αυτών γίνεται ομαλά και στα σύνορα, υπάρχει διευκόλυνση. Είμαστε σε στενή συνεργασία με την Ουκρανική πρεσβεία και τις προξενικές αρχές της Ουκρανίας, μέχρι τώρα όλα πάνε καλά και είμαστε σε ετοιμότητα να αντιμετωπίσουμε αν χρειαστεί ακόμα μεγαλύτερο αριθμό.

Για τους ομογενείς που ζουν στην Ουκρανία

Λ.ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Το υπουργείο Εξωτερικών είναι σε διαρκή ετοιμότητα από την πρώτη στιγμή, έχει θέσει σε επιφυλακή την ομάδα χειρισμού κρίσεων, κάνει όλες τια αναγκαίες πρωτοβουλίες που χρειάζονται και έχει καθημερινή επικοινωνία με το ελληνικό στοιχείο στην Οδησσό, τη Μαριούπολη κλπ και με τον πρόξενό μας που βρίσκεται εκεί. Με προσωπικές παρεμβάσεις τόσο του υπουργού εξωτερικών αλλά και με παρεμβάσεις του Πρωθυπουργού έχει εκδηλωθεί έντονα το ενδιαφέρον και καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την ασφάλεια των ομογενών μας στην εμπόλεμη περιοχή.