Τη βαθύτατη ανησυχία του και την αμέριστη συμπαράστασή του για τους δημοσιογράφους που βρίσκονται σήμερα στο πεδίο της μάχης στον πόλεμο στην Ουκρανία εξέφρασε, μιλώντας στο Συμβούλιο των υπουργών Πολιτισμού, Οπτικοακουστικών Μέσων και ΜΜΕ της ΕΕ, ο Γενικός Γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, Δημήτρης Γαλαμάτης.

Ο κ. Γαλαμάτης σημείωσε ότι «ο πόλεμος στην Ουκρανία μας φέρνει σε μια άλλη εποχή. Μας φέρνει αντιμέτωπους με κινδύνους που ήμασταν σίγουροι ότι είχαμε αφήσει στο παρελθόν».

«Εκφράζουμε τη βαθύτατη ανησυχία μας για τους δημοσιογράφους που αγωνίζονται στο πεδίο. Η ενημέρωση μας σε καιρό πολέμου είναι προϊόν της αυτοθυσίας τους και οι εικόνες στις οθόνες μας περνούν μέσα από το δικό τους βλέμμα. Πρέπει να βοηθήσουμε τους δημοσιογράφους σε αυτήν τη μάχη», τόνισε.

Ο Γενικός Γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, βρισκόμενος τη Δευτέρα (7/3) και την Τρίτη (8/3) στην πόλη Ανζέ της Γαλλίας, όπου συμμετείχε στο Συμβούλιο των Υπουργών Πολιτισμού, Οπτικοακουστικών Μέσων και Μέσων Ενημέρωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εκπροσωπώντας την Ελλάδα στον τομέα των Οπτικοακουστικών Μέσων και των Μέσων Ενημέρωσης δεν παρέλειψε να εκφράσει μαζί με τους αρμόδιους υπουργούς της ΕΕ την αλληλεγγύη του στον ουκρανικό λαό, αλλά και τους δημοσιογράφους που βρίσκονται στο πεδίο και δίνουν τον αγώνα μέσα σε αντίξοες συνθήκες για έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση.

Στην παρέμβασή του ο κ. Γαλαμάτης, υπέβαλε συγκεκριμένη πρόταση, απευθυνόμενος στους Υπουργούς της Ε.Ε. και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τονίζοντας ότι υπάρχει το κατάλληλο πλαίσιο για την ανάληψη πρωτοβουλιών.

«Πρέπει να επεκτείνουμε την προστασία, τώρα σε όλους τους δημοσιογράφους και τους ανταποκριτές των μέσων ενημέρωσης στην Ουκρανία και επίσης στους Ουκρανούς δημοσιογράφους, στους οποίους πρέπει να δείξουμε έμπρακτη αλληλεγγύη. Προτείνουμε σήμερα στην ΕΕ να αναλάβει μια διακριτή πρωτοβουλία σε ευρωπαϊκό επίπεδο προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτή η πρωτοβουλία θα μπορούσε να περιλαμβάνει: ειδική χρηματοδότηση όπως για την κάλυψη βραχυπρόθεσμων λειτουργιών, για μεταφορές, υπηρεσίες υποστήριξης κ.λπ. Εξοπλισμό ασφάλειας και επικοινωνίας. Παροχή βοήθειας για μετεγκατάσταση όταν είναι αναγκαίο», είπε χαρακτηριστικά.

Η παρέμβαση του Έλληνα Γενικού Γραμματέα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, προκάλεσε το ενδιαφέρον της Αντιπροέδρου Αξιών και Διαφάνειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βέρα Γιούροβα, η οποία σε συζήτηση που είχαν στο περιθώριο του Συμβουλίου, διατύπωσε την επιθυμία να της αποσταλούν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την πρόταση, όπως και συμφωνήθηκε.

Ο κ. Γαλαμάτης ενημέρωσε την κ. Γιούροβα ότι το ζήτημα της προάσπισης του δημοσιογραφικού επαγγέλματος παραμένει κορυφαία πολιτική προτεραιότητα για την Ελληνική Κυβέρνηση, η οποία και ετοιμάζει σειρά πρωτοβουλιών, στο πλαίσιο της Σύστασης της 16ης Σεπτεμβρίου 2021 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς όλα τα κράτη μέλη, σε ό,τι αφορά την ασφάλεια των δημοσιογράφων και την προστασία του δημοσιογραφικού έργου.

Παράλληλα, προσκάλεσε την κ. Γιούροβα στην Ελλάδα, προκειμένου να της παρουσιάσει τις πρωτοβουλίες αυτές, συναντώντας τη θετική της ανταπόκριση.

Τέλος, ο Δημήτρης Γαλαμάτης, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και στο θέμα ενίσχυσης της δυνατότητας ανακάλυψης περιεχομένου στον ψηφιακό κόσμο με τη χρήση καινοτόμων λύσεων που προσφέρει η τεχνολογία σημειώνοντας:

«Η επιτυχία της πλατφόρμας VOD του ελληνικού δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα ERTFLIX, λειτουργεί ως παράδειγμα καινοτομίας, ως απάντηση στις προκλήσεις που έφεραν οι γίγαντες του διαδικτύου και η πανδημία.

Στο ίδιο πλαίσιο, η Ελλάδα προτείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση την ανάπτυξη μιας Πανευρωπαϊκής VOD Πλατφόρμας, σύμφωνα με τα πρότυπα ERTFLIX, σε συνεργασία με τα ευρωπαϊκά δημόσια μέσα ενημέρωσης, με συγκεκριμένη αποστολή: να περιλαμβάνει ευρωπαϊκό οπτικοακουστικό περιεχόμενο από όλες τις δημόσιες τηλεοράσεις και μακροπρόθεσμα αποκλειστικό πρωτότυπο ευρωπαϊκό περιεχόμενο το οποίο θα είναι διαθέσιμο σε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες, με την προοπτική να λειτουργήσει παγκοσμίως.

Και φυσικά με απόλυτο σεβασμό στον ανταγωνισμό, στα πνευματικά δικαιώματα και στο πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων. Με χαρά είδαμε ένα αποφασιστικό πρώτο βήμα προς την υλοποίηση της ελληνικής πρότασης να περιλαμβάνεται στα συμπεράσματα του Συμβουλίου του περασμένου εξαμήνου.

Τώρα είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε την αξιολόγηση και την ανάλυση της προστιθέμενης αξίας ενός τέτοιου εγχειρήματος, ανταλλάσσοντας απόψεις και επιχειρήματα που θα διαμορφώσουν την τελική μορφή του έργου, με ευεργετικό τρόπο για όλα τα κράτη μέλη.

Η προτεινόμενη πλατφόρμα με τη συνεργασία των δημοσίων Μέσων Ενημέρωσης δε θα συμβάλει μόνο στην προώθηση της δυνατότητας εντοπισμού του ευρωπαϊκού περιεχομένου, δίνοντας ώθηση στις ευρωπαϊκές δημιουργικές βιομηχανίες. Θα ενισχύσει, επίσης, την πολιτιστική και γλωσσική πολυμορφία. Θα συμβάλει στην ενίσχυση του αισθήματος ένταξης στην ευρωπαϊκή κοινότητα. Θα είναι ένας νέος κοινός χώρος, ένας τόπος συνάντησης και επικοινωνίας για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες», ανέφερε.