Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, Γιώργος Αδαμίδης, μίλησε στα Παραπολιτικά 90.1, στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με το δημοσιογράφο Δημήτρη Τάκη.

Μεταξύ άλλων, στις δηλώσεις του για τις ενεργειακές ανατιμήσεις αλλά και τη ΔΕΗ ευρύτερα, επισήμανε τα κάτωθι:

Αναφορικά με τις τιμές της μεγαβατώρας

Η τιμή χθες ήταν στα 270 σήμερα φαίνεται ότι η μέση τιμή θα είναι στα 426 περίπου και αυτό γιατί αυξάνεται η ζήτηση, σημερα είναι καθημερινή δουλεύουν τα πάντα, όμως αν δεν ήταν μέσα σε ένα ποσοστό της τάξεως του 20% οι λιγνίτες θα ήμασταν πρωταθλητές θα είχαμε πάνω από 500 €.

Για τη συμμετοχή του λιγνίτη στην παραγωγή ρεύματος

Αυτή τη στιγμή είναι κοντά στο 18% μπορεί να φτάσει στο 25% αρκεί να αυξήσουν τα φορτία. Υπάρχουν και δύο μονάδες που δεν είναι ενταγμένες στο σύστημα αυτή την ώρα για πολλούς και διαφόρους λόγους. Δηλαδή έχει να κάνει με τη ζήτηση αλλά και τη δυνατότητα που έχουμε εμείς ως ΔΕΗ πλέον να εντάξουμε στο σύστημα το σύνολο των λιγνιτικών μονάδων από απόψεως αποθεμάτων εξορυσσόμενου λιγνίτη και μονάδες οι οποίες θα μπορούσαν να είναι ετοιμοπόλεμες αλλά δεν είναι γιατί γίνονται κάποιες συντηρήσεις.

Οι μονάδες που έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας από την προηγούμενη κυβέρνηση, αν και το τέλος τους ήταν το ’19, ήταν μονάδες που δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν γιατί έχουν τελειώσει οι ώρες λειτουργίας τους και αυτό γιατί δεν φρόντισε κανείς επειδή το αφήγημα πλέον είναι για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και συμφωνώ απόλυτα μόνο που θα πρέπει να έχουμε κατασκευάσει νωρίτερα τεχνολογίες αποθήκευσης της ενέργειας για να την έχουμε όταν τη χρειαζόμαστε. Γιατί αυτή την ώρα οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δυστυχώς δεν έχουν μεγάλη συμμετοχή στο σύστημα.

Για το αν μειώνεται η τιμή όταν μπαίνουν στο σύστημα οι ανανεώσιμες πηγές

Βεβαίως και ισχύει παρ'ότι πριν από μερικά χρόνια οι ανανεώσιμες ήταν πανάκριβες, είχαμε μέχρι και 550 € τη μεγαβατώρα, τώρα έχουνε πέσει οι τιμές. Είναι το μέλλον οι ανανεώσιμες όμως όταν έχουμε πυκνή νέφωση και έχουμε άπνοια οι ανανεώσιμες δεν μπορούν να συμμετέχουν και υπάρχει και θέμα με την αποθήκευση της ενέργειας.

Για το πόσο μπορεί να μειωθεί η τιμή του ρεύματος

Το μεγαλύτερο κόστος των λιγνιτικών μονάδων δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 160 € τη μεγαβατώρα και με αγορά δικαιωμάτων των ρύπων πανάκριβη. ...Σε εμάς χρειάζεται να δουλέψουν οι μονάδες που έχουμε αυτή τη στιγμή διαθέσιμες, να μην τις κλείσουμε σε ένα χρόνο από τώρα, να παρατείνουμε τη ζωή αυτών των μονάδων. Δεν πιστεύω να δουλέψουν μονάδες που έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας, εμείς μιλάμε γι’ αυτές που υπάρχουν σήμερα και η καινούργια που θα μπει σε 2-3 μήνες η Πτολεμαΐδα 5. Είναι λάθος να την μετατρέψουμε σε φυσικό αέριο, θεωρώ ότι θα είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο του αιώνα γιατί έχουν δοθεί μέχρι τώρα 2 δις. Αυτές οι 8 μονάδες-λιγνιτικές εξασφαλίζουν την ενεργειακή μας επάρκεια, θα κρατήσουν τις τιμές μας χαμηλά κι αν αλλάξει αυτή η διαδικασία τότε σιγά-σιγά μπορεί να τις αποσύρει κάνεις.

Για τις μονάδες που έχουν τεθεί εκτός του συστήματος

Μιλάμε για 4 μονάδες στο ΑΗΣ Καρδιάς και 2 στο Αμύνταιο, νομίζω ότι αυτές επειδή έχουν τελειώσει οι ώρες λειτουργίας τους υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαν να μπουν αν είχε δώσει άδεια η ευρωπαϊκή επιτροπή. Νομίζω ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει.

Πόσο θα μπορούσε να μειωθεί η σημερινή τιμή του ρεύματος με την πλήρη προσθήκη των 8 λιγνιτικών μονάδων

Αν η σημερινή τιμή είναι στα 426 € με τη συμμέτοχη όλων αυτών των λιγνιτικών μονάδων θα μπορούσαμε να είμαστε 150€ πιο κάτω. Αν όλο το χρονικό διάστημα δούλευαν στη χώρα μας θα είχαμε πολύ μικρότερη μέση τιμή στην χονδρική.

Από πότε έχει ξεκινήσει η χρήση του λιγνίτη λόγω του ουκρανικού πολέμου

Τις τελευταίες τέσσερις μέρες είναι σταθερά πάνω από το 20%, 18% με 25%.

Πόσο μπορεί να φτάσει μάξιμουμ;

Ανάλογα τη ζήτηση για παράδειγμα χθες το μεσημέρι ήταν 32%.

Ακούστε τη συνέντευξή του