Ας θέσουμε, κατ’ αρχάς, το μεγάλο σύγχρονο όσο και δυσεπίλυτο πρόβλημα της κοινωνικής πολιτικής, τόσο στη χώρα μας όσο και διεθνώς.

“Η άλλη ατέλεια των συστημάτων κοινωνικής πρόνοιας που έχουν επινοηθεί μέχρι στιγμής είναι ότι έχουν ανοιχτό προϋπολογισμό. Το κόστος τους αυξάνεται διαρκώς: η δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, η οποία επιμηκύνει τη ζωή του πληθυσμού, οδηγεί σε όλο και μεγαλύτερο κόστος υγειονομικής περίθαλψης στη δύση του βίου και σε συνταξιοδοτικές υποχρεώσεις που δεν μπορούν να καλυφθούν από τα υπάρχοντα κεφάλαια”.

Αυτό έγραφε με οξυδέρκεια, το 2014, ο διακεκριμένος Άγγλος καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας, Sir Roger Scruton (1944 - 2020), και το καίριο πρόβλημα, το οποίο εκείνος επεσήμαινε τότε, δεν φαίνεται να χωρά μία εύκολη ή οφθαλμοφανή λύση, αλλά, αντιθέτως, καθίσταται ολοένα και περισσότερο δύσκολο να προσδιορισθούν ακόμη και οι ίδιες παράμετροι του προβλήματος.

Δέκα χρόνια με διαρκή μείωση του προϋπολογισμού του Δημοσίου για την ετήσια φαρμακευτική δαπάνη, εξωνοσοκομειακή και νοσοκομειακή, στη χώρα μας, καθώς και με σταθερό το ύψος των σχετικών προϋπολογισμών για τα τελευταία χρόνια, και αναζητείται ακόμη τόσο το κατά το δυνατόν δίκαιο ύψος των δύο δαπανών του Φαρμάκου στη χώρα μας όσο και ο ιδανικός τρόπος με τον οποίο η κατανάλωση των φαρμακευτικών σκευασμάτων δεν θα εκτροχιάζεται σταθερά και δεν θα εκτοξεύει κατ’ έτος το clawback επί των εσόδων της φαρμακοβιομηχανίας σε δυσθεώρητα ύψη.

Εκτός των ορίων ο Ιανουάριος

Έτσι, σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές του parapolitika.gr, το ύψος της κατανάλωσης φαρμακευτικών σκευασμάτων στη χώρα μας για τον περασμένο Ιανουάριο του 2022 έχει ανάψει φωτιές στο υπουργείο Υγείας, με τον ίδιον τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, να εμφανίζεται ως αποφασισμένος να θέσει τέρμα στην… ετήσια πρακτική της θεαματικής υπέρβασης του προϋπολογισμού του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) για τα φάρμακα των ασφαλισμένων του, καθώς και του προϋπολογισμού ο οποίος αφορά την νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις σχετικές εκτιμήσεις των αρμοδίων συνεργατών του υπουργού Υγείας, τα νέα, πολύ ακριβά φάρμακα, τα οποία εντάσσονται κατά καιρούς μαζικά στην θετική λίστα των συνταγογραφουμένων φαρμάκων είναι από τους πρωταγωνιστικούς παράγοντες στην κούρσα της υπέρβασης όλων των προϋπολογισμών του Δημοσίου για το φάρμακο.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τις ίδιες, πολύ καλά πληροφορημένες πηγές του parapolitika.gr, η αίσθηση, την οποία δηλώνει ότι διατηρεί ο Θάνος Πλεύρης είναι ότι η φαρμακοβιομηχανία δεν ανταποκρίνεται στο πλαίσιο των σχετικών διαπραγματεύσεων, καθώς ο κλάδος αποβλέπει σε ενδεχόμενες κεντρικές επαφές με την κυβέρνηση, από τις οποίες θα επιδιώξει να αποκομίσει μία νέα, γενναία αύξηση των προϋπολογισμών του 2022 για το φάρμακο.

Τι θα πράξει την Πέμπτη ο Πλεύρης – Τα νέα μέτρα

Με τα ως άνω δεδομένα, λοιπόν, η εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί μεθαύριο, Πέμπτη 10 Μαρτίου, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, κάθε άλλο παρά μία τυπική διαδικασία φαίνεται ότι θα είναι. Κι αυτό, γιατί ο Θάνος Πλεύρης έχει αποφασίσει να εξαγγείλει, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην εκδήλωση, νέα και πολύ δραστικά μέτρα πολιτικής για την φαρμακοβιομηχανία και το φάρμακο.

Έτσι, η άμεση επανατιμολόγηση όλων των φαρμακευτικών σκευασμάτων εντός του καλοκαιριού, αντί για τον Νοέμβριο, είναι το πρώτο μέτρο το οποίο αναμένεται να εξαγγείλει ο Θάνος Πλεύρης, με στόχο να δημιουργήσει ζωτικό χώρο για το ενδεχόμενο να προχωρήσει ακόμη και σε δεύτερη μέσα στο 2022 έκδοση δελτίου τιμών φαρμάκων, αφού προηγουμένως, βεβαίως, τροποποιηθεί σχετικά το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο.

Επίσης, ο Θάνος Πλεύρης αναμένεται να εξαγγείλει την Πέμπτη τον καθορισμό του συνόλου των χωρών – μελών της Ε.Ε. ως χώρες αναφοράς για την ανατιμολόγηση των φαρμακευτικών σκευασμάτων, έναντι των πιο ακριβών χωρών της ευρωζώνης, που ισχύει σήμερα, κατάργηση του κόφτη του 7% στο ύψος της μείωσης των τιμών των φαρμάκων, καθώς και μεταφορά του μαγνησίου, του ασβεστίου της βιταμίνης D και άλλων βιταμινών στην αρνητική λίστα των μη συνταγογραφουμένων και μη αποζημιουμένων φαρμάκων, και μάλιστα με αναδρομική από την 1 Ιανουαρίου 2022 ισχύ για όλα τα νέα μέτρα.

Ενοχλημένος ο υπουργός Υγείας

Ο υπουργός Υγείας φέρεται, λοιπόν να είναι ιδιαίτερα ενοχλημένος από τις καθυστερήσεις, στις οποίες ο ίδιος θεωρεί ότι επιδίδεται η φαρμακοβιομηχανία, στις διαπραγματεύσεις, ενώ ο ίδιος ο Θάνος Πλεύρης εμφανίζεται επίσης ως πεισμένος ότι η υπέρβαση των προϋπολογισμών για το φάρμακο στη χώρα μας σημειώνεται σταθερά κάθε χρόνο με πρωταρχική ευθύνη της ιδίας της φαρμακοβιομηχανίας.

Σύμφωνα με τις καλά πληροφορημένες πηγές του parapolitika.gr, τέλος, ο Θάνος Πλεύρης συνηθίζει να αναφέρει τα εξής στους συνεργάτες του, κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα:

«Οι στόχοι που έχουμε θέσει για το 2022 θα επιτευχθούν και ένα είναι σίγουρο: Δεν πρόκειται να πω στον πρωθυπουργό ότι αποτύχαμε και χρειαζόμαστε χρήματα για στήριξη του προϋπολογισμού. Ο κλειστός προϋπολογισμός θα τηρηθεί απαρέγκλιτα και καλό για τη φαρμακοβιομηχανία είναι να συνεργαστεί στη μείωση της δαπάνης. Διαφορετικά, η ίδια η φαρμακοβιομηχανία θα επωμιστεί τις υπερβάσεις, με δραστική μείωση των τιμών στα φάρμακα της. Όσοι φαντάζονται επιπλέον ενίσχυση να το ξεχασουν. Η Ελλάδα παραμένει πρώτη σε κατανάλωση από όλες τις χώρες της ΕΕ σε ακριβά φάρμακα και αυτό θα σταματήσει».