Η δημοσιογραφική έρευνα από τα «Παραπολιτικά» για το θέμα των μπλε κάδων συνεχίζεται και συνεχώς αποκαλύπτει σοβαρά θέματα που επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει σωρεία μεγάλων σκανδάλων, ενώ πλέον με αυτά ασχολείται η Δικαιοσύνη, η οποία τα διερευνά και ήδη έχει ασκηθεί η πρώτη κακουργηματική δίωξη.

Όμως εκτός από τα μεγάλα σκάνδαλα, προκύπτει ότι οι μπλε κάδοι αποτελούν ένα αποτυχημένο και απαρχαιωμένο σύστημα, που αποτελεί ελληνική «πατέντα», αφού εφαρμόζουν τη μέθοδο με έναν κάδο για όλα τα ανακυκλώσιμα υλικά, ο οποίος τοποθετείται δίπλα στον πράσινο κάδο απορριμμάτων. Ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει η ίδια η ΕΕΑΑ Α.Ε., ο μπλε κάδος γεμίζει κατά τουλάχιστον 48% με κοινά σκουπίδια. Επιπλέον, σε αρκετές περιπτώσεις το κοινό απορριμματοφόρο συλλέγει τόσο τον πράσινο κάδο όσο και τον μπλε κάδο, οδηγώντας το σύνολο του περιεχομένου των κάδων στον ΧΥΤΑ.

Η κατάρρευση των μπλε κάδων και η έναρξη αποχώρησης της ΕΕΑΑ Α.Ε από πολλούς Δήμους

Τα «Π» αποκαλύπτουν σήμερα, κατ’ αποκλειστικότητα, ότι το σύστημα της Ελληνικής Εταιρίας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης – ΕΕΑΑ Α.Ε. των μπλε κάδων καταρρέει και ήδη έχει αποστείλει επιστολές αποχώρησης από δεκάδες δήμους της χώρας (όπως Βριλησσίων, Δέλτα Θεσσαλονίκης, Ευόσμου-Κορδελιού, Ηρακλείου Κρήτης, Καλαμάτας, Καρδίτσας, Κεντρικής Κέρκυρας, Λαμιέων, Νεάπολης- Συκεών, Νέας Ιωνίας, Ρήγα-Φεραίου, Χαλανδρίου, Φιλοθέης-Ψυχικού κ.α.). Στις επιστολές αποχώρησης, η ΕΕΑΑ Α.Ε. δηλώνει ότι «οι πόροι για την ανακύκλωση παραμένουν ανεπαρκείς για να στηρίξουν τα υφιστάμενα έργα», ενώ προσθέτει ότι «δεν προτίθεται να ανανεώσει τη μεταξύ του Δήμου σας και της ΕΕΑΑ σύμβαση συνεργασίας πέραν της τρέχουσας ημερομηνίας λήξης της, οπότε και λύεται η εν λόγω μεταξύ μας σύμβαση».

Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του Υπουργείου Περιβάλλοντος που μίλησαν στα «Π», ο λόγος που η ΕΕΑΑ Α.Ε. ζήτησε τη λήξη των συμβάσεων με τους δήμους είναι ώστε να μην αυξηθεί περαιτέρω το ποσό που πρέπει να πληρώσει το Σύστημα των μπλε κάδων, στους δήμους όλης της χώρας, για τις παρεχόμενες υπηρεσίες συλλογής και αποκομιδής του περιεχομένου του μπλε κάδου.

Τα ίδια στελέχη του Υπουργείου τονίζουν ότι το θέμα της οφειλής των μπλε κάδων προς τους δήμους της χώρας, που ξεπερνά τα 97.000.000 ευρώ, χειρίζεται ήδη από την Ελληνική Δικαιοσύνη που έχει προβεί στην πρώτη κακουργηματική δίωξη, οπότε τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΕΑΑ Α.Ε. προσπαθούν, τουλάχιστον, να αυξηθεί σημαντικά περαιτέρω.

Τι αλλάζει στους Δήμους με την αποχώρηση της ΕΕΑΑ Α.Ε.

Ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης – ΕΟΑΝ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει εγκρίνει το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΕΑΑ Α.Ε., όπου ορίζεται ρητώς ότι η ΕΕΑΑ Α.Ε. δωρίζει στους δήμους τόσο τα απορριμματοφόρα όσο και τους μπλε κάδους, ενώ η συλλογή και μεταφορά γίνεται από τους δήμους. Ως αποτέλεσμα, οι δήμοι θα συνεχίζουν να χρησιμοποιούν τα ίδια (δικά τους) απορριμματοφόρα και θα αδειάζουν και θα μεταφέρουν το περιεχόμενο των (δικών τους) μπλε κάδων. Δηλαδή, δεν θα αλλάξει απολύτως τίποτα στους δήμους στη λειτουργία του συστήματος ανακύκλωσης με τους μπλε κάδους, μετά την αποχώρηση της ΕΕΑΑ Α.Ε. Το μόνο που θα διαφοροποιηθεί είναι ότι οι δήμοι, μετά τη λήξη της σύμβασης, δεν θα έχουν νομικό δικαίωμα να διεκδικήσουν το οικονομικό τίμημα που πρέπει να τους πληρώνει η ΕΕΑΑ Α.Ε. για το επόμενο χρονικό διάστημα.

Όμως οι δήμοι έχουν ήδη να εισπράξουν περισσότερα από 97.000.000 ευρώ για την περίοδο 2009-2019, οπότε στο θέμα αυτό αναμένεται να εστιαστούν οι νομικές ενέργειές τους. Παράλληλα, οι δήμοι, μη έχοντας ενεργή σύμβαση με την ΕΕΑΑ Α.Ε., δικαιούνται να υποβάλλουν προτάσεις για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ του Υπουργείου Περιβάλλοντος (ΥΜΕΠΕΡΑΑ) αλλά και το Πράσινο Ταμείο, ώστε να προμηθευτούν καινούργια απορριμματοφόρα και κάδους, για να ανανεώσουν το υφιστάμενο πεπαλαιωμένο εξοπλισμό ανακύκλωσης (αφού η ΕΕΑΑ Α.Ε. είχε χρόνια να προχωρήσει σε αντικαταστάσεις εξοπλισμού).

Η κακουργηματική δίωξη για την οφειλή των 97.000.000€ των μπλε κάδων προς τους Δήμους

Τα στελέχη Υπουργείου Περιβάλλοντος που μίλησαν στα «Π», τόνισαν ότι τόσο οι υπέρογκες αυξήσεις που έχει ζητήσει η ΕΕΑΑ Α.Ε. (οι οποίες παρουσιάστηκαν κατ’ αποκλειστικότητα από τα «Π» στις 26.2.2022) όσο και η διακοπή των συμβάσεων με τους δήμους, σχετίζονται άμεσα με την ανάγκη συγκέντρωσης χρημάτων από την ΕΕΑΑ Α.Ε. ώστε να μπορέσει να πληρώσει τις οφειλές των μπλε κάδων προς τους δήμους που υπερβαίνουν τα 97.000.000 €, χωρίς να συνεχίζεται η περαιτέρω αύξηση του ποσού αυτού. Σημειώνεται ότι τα υφιστάμενα ταμειακά διαθέσιμα της ΕΕΑΑ Α.Ε. είναι μόλις 12.646.402 € (σύμφωνα με το τελευταίο δημοσιευμένο Ισολογισμό του έτους 2020), οπότε σίγουρα η ΕΕΑΑ Α.Ε. θα χρειαστεί επιπλέον χρήματα, εφόσον της καταλογιστούν οι οφειλές των 97.000.000 € προς τους δήμους.

Όπως ήδη έχουν αποκαλύψει τα «Π», για το συγκεκριμένο θέμα έχει ήδη ασκηθεί κακουργηματική δίωξη από τον Εισαγγελέα που χειρίστηκε την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης των υπαλλήλων του ΕΟΑΝ που συγκάλυπταν την τεράστια αυτή οφειλή. Βάσει του υπ’ αριθμ. 1404/2021 Πιστοποιητικού της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών (που έχουν στη διάθεσή τους τα «Π»), προκύπτει ότι ο αρμόδιος Εισαγγελέας έχει ασκήσει κακουργηματική δίωξη κατά: (α) του Ιωάννη Σιδέρη του Αντωνίου – Αθανασίου, τότε Διευθύνοντος Συμβούλου του ΕΟΑΝ, (β) της Αργυρώς Ρεμούνδου του Δημητρίου, τότε Αν. Προϊσταμένης της Διεύθυνσης Εναλλακτικής Διαχείρισης του ΕΟΑΝ, (γ) της Φανής Κοτζιά του Νικολάου, υπαλλήλου της ανωτέρω Διεύθυνσης του ΕΟΑΝ, (δ) της Ελένης Κουρούδη του Θρασύβουλου, υπαλλήλου της ανωτέρω Διεύθυνσης του ΕΟΑΝ, αλλά και (ε) κατά παντός υπευθύνου (καθώς η υπόθεση είναι ακόμα ανοικτή και σε εξέλιξη).

Σύμφωνα με το δικαστικό έγγραφο, οι κατηγορούμενοι διώκονται κακουργηματικά για τα ποινικά αδικήματα (α) της απάτης κατά συναυτουργία άνω των 120.000 € σε βάρος ΟΤΑ και (β) της ηθικής αυτουργίας στην ανωτέρω πράξη (άρθρα: 26 παράγρ. 1, 271, 45, 46 παράγρ. 1Α, 386 παράγρ. 2Α-1 του Ποινικού Κώδικα), σε εφαρμογή του Νόμου 4022/2011 «Εκδίκαση πράξεων διαφθοράς Πολιτικών και Κρατικών Αξιωματούχων, υποθέσεων μεγάλου κοινωνικού ενδιαφέροντος και μείζονος Δημοσίου Συμφέροντος και άλλες διατάξεις».

Οι έγκριτοι καθηγητές του Ποινικού Δικαίου, με τους οποίους επικοινώνησαν τα «Π» για το συγκεκριμένο κατηγορητήριο, τόνισαν ότι είναι ιδιαίτερα σοβαρό και επιβαρυντικό, ενώ θεωρούν σχεδόν βέβαιο ότι θα επεκταθεί τόσο σε παλαιότερα μέλη της Διοίκησης του ΕΟΑΝ, όσο και σε μέλη της Διοίκησης και νομίμους εκπροσώπους της ΕΕΑΑ Α.Ε. που φέρεται να έχει διαπράξει το κακούργημα της υπεξαίρεσης ενός εξαιρετικά σημαντικού ποσού από το Δημόσιο (όπως είναι οι ΟΤΑ Α’ βαθμού).

Όπως έχουν γράψει τα «Π» είναι σαφές ότι έχει ανοίξει ο «ασκός του Αιόλου» και έχουν ανοίξει τα στόματα στον ΕΟΑΝ και στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, ενώ ο φάκελος που επεξεργάζονται οι αρμόδιες Δημόσιες Αρχές συνεχώς μεγαλώνει από τη δημοσιογραφική αλλά και εισαγγελική έρευνα.

Δείτε την επιστολή λήξης σύμβασης του Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού

Επιστολη_ληξης_συμβασης_Δημου_Φιλοθεης_Ψυχικου__2_

Επιστολη_ληξης_συμβασης_Δημου_Φιλοθεης_Ψυχικου__1_