Απολύθηκαν επτά πρωτοδίκες από την Πειθαρχική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, οι οποίοι καθυστερούσαν υπέρμετρα στην έκδοση των αποφάσεων, κάνοντας ακόμα και τέσσερα χρόνια για να εκδώσουν μία απόφαση.

Η συνεδρίαση της Ολομέλειας πραγματοποιήθηκε με την πρόεδρο, Μαρία Γεωργίου και τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλη Πλιώτα να είναι ιδιαίτερα αυστηροί με τους συναδέλφους τους οι οποίοι καθυστερούν υπέρμετρα στην έκδοση των αποφάσεων. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι τρεις εξ αυτών παραδέχθηκαν ότι δεν μπορούν να ακολουθήσουν τους ρυθμούς εργασίας που επιτάσσει η Δικαιοσύνη και ζήτησαν να απολυθούν από το δικαστικό σώμα και να διοριστούν στο Δημόσιο, όπως έχουν τη δυνατότητα βάση νόμου.

Στην μία περίπτωση μάλιστα δικαστική λειτουργός ανέφερε ότι στο άμεσο μέλλον η κατάσταση στην Δικαιοσύνη θα είναι πολύ πιεστική και δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί στα καθήκοντά της ενώ άλλη συνάδελφος της επικαλέστηκε προβλήματα υγείας. Μάλιστα, στην μία περίπτωση αφαιρέθηκαν 400 δικογραφίες λόγω καθυστερήσεων από το 2012 ενώ στην άλλη 86 που εκκρεμούσαν από το 2018.

Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας ανέφερε για έναν από τους δικαστές πως: «Οι αποφάσεις του δεν βλέπονται», προσθέτοντας πως: «Είναι πρόχειρες, επιγραμματικές, χωρίς αιτιολογία, υπάρχουν αποφάσεις του μόλις των τριών σειρών».

Σε άλλο σημείο ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός, τόνισε για τον ίδιο δικαστή, ότι βρίσκεται: «στα ακραία όρια της αμέλειας και δεν επαρκεί ούτε για το Δημόσιο τομέα». Ο εν λόγω Πρωτοδίκης είχε σε βάρος του 7 πειθαρχικές αποφάσεις, του είχε επιβληθεί χρηματικό προστιμο και προσωρινή παύση.

Μια περίπτωση γυναίκας Πρωτοδίκου προβλημάτισε τους αρεοπαγίτες, καθώς η ελεγχόμενη είχε δύο μεταπτυχιακά και μιλούσε δυο ξένες γλώσσες. Παρ΄ όλα αυτά μέσα σε ένα χρόνο δημοσίευσε μόνο δέκα αποφάσεις και καθυστερούσε τρία χρόνια και τρεις μήνες να δημοσιεύσει αποφάσεις που αφορούσαν πλημμεληματικού χαρακτήρα αδικήματα, ενώ σε μία περίπτωση έκανε τέσσερα χρόνια να δημοσιεύσει μια απόφαση και είχε 154 εκκρεμείς υποθέσεις. Ακόμη, της είχε επιβληθεί πειθαρχική ποινή στέρησης μισθού  δύο μηνών και δέκα ημερών.

Στην προκειμένη περίπτωση, η Πρωτοδίκης επικαλέστηκε ότι οι καθυστερήσεις οφείλονται στο γεγονός ότι η μητέρα της παρουσίαζε διαδοχικά προβλήματα υγείας και δεν υπήρχε άλλο πρόσωπο να τη βοηθήσει, προκαλώντας την αντίδραση της προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η οποία της απάντησε ότι όλοι έχουμε προβλήματα, είτε οικογενειακά, είτε με τους γονείς μας, αλλά τα επιλύουμε χωρίς να επιβαρύνεται η δικαστική μας πορεία. «Έχετε φανταστεί εκτός του ατόμου σας και της μητέρας σας, πόσες χιλιάδες άτομα, όπως είναι δικηγόροι, διάδικοι, μέλη πειθαρχικών συμβουλίων και άλλοι, ταλαιπωρήθηκαν επί σειρά ετών, όταν κάνετε τέσσερα χρόνια να εκδώσετε μια απόφαση;» διερωτήθηκε η πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, απευθυνόμενη προς τη δικαστική λειτουργό.

Σε άλλη υπόθεση, πρωτοδίκης στην Πελοποννήσου, σε βάρος της οποίας έχει κατατεθεί μήνυση για υπεξαγωγή εγγράφων από την προϊσταμένη του Πρωτοδικείου καθώς δεν παρέδιδε τις δικογραφίες που είχε στα χέρια και της είχαν αφαιρεθεί με πράξη της προϊσταμένης, λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων.Η Πρωτοδίκης είχε περίπου 200 εκκρεμείς υποθέσεις και της είχαν επιβληθεί με πειθαρχικές αποφάσεις των αρμοδίων δικαστικών οργάνων χρηματικά πρόστιμα και επίπληξη.

Ο κ. Πλιώτας επισήμανε στην πρότασή του για την εν λόγω Πρωτοδίκη  ότι σε όλη τη δικαστική διαδρομή της έχει καθυστερήσεις και πρέπει να επιβληθεί η  ποινή της οριστικής απόλυσης. Η εισαγγελική πρόταση έγινε δεκτή από την Πειθαρχική Ολομέλεια.

Πρωτοδίκης που υπηρετεί στην  Βόρειο Ελλάδα είχε εκκρεμείς περίπου 200 υποθέσεις, μάλιστα σε μερικές εξ΄ αυτών είχε επέλθει παραγραφή των αδικημάτων. Είχε σε βάρος του 7 πειθαρχικές αποφάσεις για σημαντικές καθυστερήσεις, ενώ κρίθηκε μη προακτέος για το λόγο αυτό.

Προτάθηκε από την εισηγήτρια αρεοπαγίτη να απολυθεί οριστικά λόγω υπηρεσιακής ανεπάρκειας του, κάτι στο οποίο  συμφώνησε ο κ. Πλιώτας και επικυρώθηκε από την Πειθαρχική Ολομέλεια.

Είναι χαρακτηριστικό της αυστηρότητας που αντιμετωπίζονται πλέον τέτοιες περιπτώσεις πως στα τέλη του 2021 η Πειθαρχική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου είχε αποπέμψει από το δικαστικό σώμα 6 δικαστές λόγω και πάλι των μεγάλων  καθυστερήσεων που είχαν στην έκδοση αποφάσεων.