Τους 20 εκατομμύρια εμβολιασμούς αναμένεται να ξεπεράσει, εντός της τρέχουσας εβδομάδας, η χώρα μας, δύο χρόνια μετά από την έναρξη της πανδημίας, με περισσότερο από το 76% του γενικού πληθυσμού να έχει ήδη λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου, περισσότερο από το 73% του γενικού πληθυσμού να έχει ήδη ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του και το 92% των δικαιούχων ενισχυτικής δόσης του εμβολίου να έχει ήδη λάβει τη δόση. Αυτά προκύπτουν από τα σχετικά στοιχεία, τα οποία έδωσε, μεταξύ άλλων, την περασμένη Δευτέρα, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά τη διάρκεια της επίσημης, εβδομαδιαίας ενημέρωσης από το υπουργείο Υγείας για την εξέλιξη του εμβολιαστικού προγράμματος, “Ελευθερία”, στη χώρα μας.

Από τη δική του πλευρά, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ανακοίνωσε το απόγευμα της Τετάρτης ότι η κυβέρνηση αποδέχεται την εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας και, έτσι, καταργείται από τα ξημερώματα του ερχομένου Σαββάτου 5 Μαρτίου η υποχρεωτική χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους. Εκείνο το οποίο παραμένει είναι η σύσταση για χρήση της μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους με συνωστισμό, καθώς και η χρήση της μάσκας παντού για τους ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς και τους ανεμβολίαστους πολίτες.


Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τα ημερήσια επιδημιολογικά δελτία του Εθνικού Οργανισμού Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ), περισσότερα από 2,4 εκατ. κρούσματα του νέου κοροναϊού έχει καταγράψει η χώρα μας, από την έναρξη της επιδημίας του νέου κοροναϊού στη χώρα μας μέχρι σήμερα, ενώ οι ανθρώπινες απώλειες έχουν ήδη ξεπεράσει τις 25.900, αλλά ο ρυθμός της αύξησής τους βαίνει μειούμενος, με την περασμένη εβδομάδα να καταγράφει μείωση, η οποία κυμαίνεται στο 20% - 50%, στις τιμές του εν λόγω “σκληρού” επιδημιολογικού δείκτη, σε σχέση με ό,τι συνέβαινε στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου. Ακόμη, περίπου το 75% επί τους συνόλου των διασωληνωμένων ασθενών με πολύ σοβαρή νόσο COVID – 19, οι οποίοι νοσηλεύονται στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) των νοσοκομείων του ΕΣΥ όλης της χώρας, είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι, ενώ τη Δευτέρα η χώρα μας “μετρούσε” 216 λιγότερους διασωληνωμένους ασθενείς με COVID – 19, σε σχέση με την 27η Ιανουαρίου 2022, όταν οι διασωληνωμένοι με COVID – 19 έφταναν τους 633. Στις 20 Ιανουαρίου, μάλιστα, αυτοί έφταναν τους 688…

Μάλιστα, ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών με πολύ σοβαρή νόσο COVID – 19 έπεσε την σήμερα, Τετάρτη 2 Μαρτίου, κάτω από τους 400, και έφτασε τους 399.

Τέλος, οι νοσηλευόμενοι ασθενείς με νόσο COVID – 19 έχουν μειωθεί ακόμη και κάτω από τους 3.400, με την πληρότητα στις απλές κλίνες νοσηλείας για ασθενείς με νόσο COVID – 19 στα νοσοκομεία του ΕΣΥ να έχει μειωθεί θεαματικά ακόμη και κάτω από το 44% και με την πληρότητα στις κλίνες μονάδων εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) για ασθενείς με πολύ σοβαρή νόσο COVID – 19 να έχει μειωθεί επίσης θεαματικά, ακόμη και κάτω από το 64%. Δηλαδή, οι πληρότητες στις απλές κλίνες και τις κλίνες ΜΕΘ για COVID – 19 έχουν επιστρέψει εκεί όπου βρίσκονταν ακόμη και πριν από την… 20η Αυγούστου του 2021.

Παρασκευής στο parapolitika.gr: Επιτυχείς η διαχείριση της πανδημίας και η εμβολιαστική εκστρατεία

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι, σχολιάζοντας τις αιτιάσεις ορισμένων σχετικά με το ύψος των ανθρωπίνων απωλειών από τις επιπλοκές της νόσου COVID – 19, ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Δημήτρης Παρασκευής, τονίζει, μεταξύ άλλων, στο parapolitika.gr:

«Η πανδημία μας έχει διδάξει ότι αν ένα μολυσματικό νόσημα που σχετίζεται με υψηλό κίνδυνο νόσησης σε ευπαθείς ομάδες, αν δεν ελεγχθεί μπορεί να οδηγήσει σε κορεσμό στο σύστημα υγείας και σε αύξηση της θνησιμότητας. Συνεπώς δεν μπορούμε να συγκρίνουμε τις επιδόσεις της χώρας μετά τον Ιούλιο του 2021 με τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης που η εμβολιαστική κάλυψη ήταν σημαντική υψηλότερη. Εν κατακλείδι, η αξιολόγηση της διαχείρισης θα πρέπει να λάβει υπόψιν πολλές παραμέτρους και η προσωπική μου είναι ότι τηρουμένων των συνθηκών και της εμβολιαστικής κάλυψης στη χώρα μας, η διαχείριση ήταν επιτυχής. Επίσης ο πληθυσμός της χώρας μας ανταποκρίθηκε θετικά παρά τη μακρά περίοδο της πανδημίας».