Σε λίγες ώρες αναμένεται να φθάσει στο Πλατυγιάλι Αστακού Αιτωλοακαρνανίας το φλεγόμενο πλοίο Euroferry Olympia που ρυμουλκείται από την Κέρκυρα.

Από νωρίς το πρωϊ, όπως αναφέρει το tempo24.gr, στο λιμάνι του Αστακού βρίσκονται ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ και μέλη σωστικών συνεργείων που θα συνεχίσουν την αναζήτηση των 10 οδηγών φορτηγών που έχουν εγκλωβιστεί στο καράβι, εκ των οποίων οι δύο είναι Έλληνες.

Από την πλευρά τους οι συγγενείς των αγνοουμένων εκφράζουν την αγωνία τους για την τύχη των ανθρώπων τους και ζητούν να γίνουν πιο εντατικές οι έρευνες οι οποίες σταμάτησαν για ένα 24ωρο μέχρι να ρυμουλκηθεί το πλοίο, διαδικασία απαραίτητη σύμφωνα με την εισήγηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Η ρυμούλκηση γίνεται με ταχύτητα που δεν ξεπερνά τα 4 μίλια ανά ώρα, υπό δύσκολες καιρικές συνθήκες και υπολογίζεται ότι θα φτάσει στον Αστακό το μεσημέρι της Πέμπτης. Η διαδικασία αυτή κρίθηκε απαραίτητη, μετά την εισήγηση της πυροσβεστικής.

Ωστόσο οι συγγενείς μέσα στην αγωνία που ζουν αντιδρούν. «Δεν χρειάζεται να πούμε κάτι για τα μέτρα ασφαλείας, από τις εικόνες που δείξατε, αντιλαμβάνεστε ότι δεν υπήρχαν» ανέφερε μιλώντας στο MEGA ο δικηγόρος Απόστολος Λύτρας, ο οποίος εκπροσωπεί την οικογένεια αγνοουμένου στο φλεγόμενο Euroferry Olympia.

«Ήταν ένα πλωτό φέρετρο. Δεν μπορούμε να πούμε κάτι διαφορετικό» πρόσθεσε ο κ. Λύτρας, σημειώνοντας ότι η καθυστέρηση στις έρευνες για τους αγνοούμενους θα είναι καταστροφική.

«Ακόμα και ελάχιστες ελπίδες να υπάρχουν για να βγουν ζωντανοί, τότε χάνονται και αυτές» συμπλήρωσε ο κ. Λύτρας, σημειώνοντας ότι θα έπρεπε το πλοίο να πάει σε ένα πιο κοντινό προορισμό όπως η Κέρκυρα ή η Ηγουμενίτσα.

Η ρυμούλκηση του πλοίου σ’ ένα λιμάνι δεκάδες ναυτικά μίλια μακριά από την Κέρκυρα, είναι χαμένος πολύτιμος χρόνος για τον εντοπισμό των αγνοούμενων, ισχυρίζονται οι συγγενείς τους.



Εκρήξεις και αναζωπύρωση

Το βράδυ της Πέμπτης ξαφνικά ακούστηκαν εκρήξεις και τεράστιες φλόγες ξεπήδησαν από τη πλώρη. Τα πυροσβεστικά σκάφη ρίχτηκαν ξανά στη μάχη της κατάσβεσης.

Η φωτιά καίει από τα ξημερώματα της Παρασκευής και παρ’ ότι οι δυνάμεις παλεύουν να ψύξουν τις λαμαρίνες εξωτερικά, το θερμικό φορτίο στο εσωτερικό του πλοίου παραμένει υψηλό.

Τις επόμενες ώρες, οι συγγενείς των αγνοουμένων θα μεταφερθούν με μέρυμνα του υπουργείου Ναυτιλίας στον Αστακό, προκειμένου να είναι παρόντες στις νέες έρευνες.