Μία ανεπανάληπτη και εν πολλοίς ανεπίτρεπτη γκάφα της ΕΡΤ φέρνει στην επιφάνεια ένα μεγάλο πρόβλημα το οποίο σοβεί εδώ και μήνες στους κόλπους της Ελλαδικής Εκκλησίας και εντάσσεται στο σύνθετο πλέγμα της εκκλησιαστικής διπλωματίας η οποία ασκείται από το Πατριαρχείο Μόσχας.

Σε πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ εμφανίστηκε αυτοαποκαλούμενος «Μητροπολίτης Μαριουπόλεως και Θεοδοσίας Χρυσοστόμου», κατά κόσμον Δημήτριος Καλλής, μεταφέροντας δήθεν το κλίμα που υπάρχει μεταξύ των ορθόδοξων χριστιανών στην Ουκρανία. Κατά τη διάρκεια βέβαια της τηλεοπτικής του εμφάνισης, έκανε και μία σύντομη γεωπολιτική ανάλυση, πράγμα ασυνήθιστο για ρασοφόρο.


Στην τηλεοπτική του εμφάνιση αντέδρασε άμεσα η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος με ανακοίνωσή της στην οποία ξεκαθαρίζει ότι πρόκειται για καθαιρεμένο παλαιοημερολογίτη, τονίζοντας με νόημα: «αρχικώς προσεχώρησε σε μη κανονικούς «επισκόπους» παλαιοημερολογιτικής παρατάξεως και κατά παράβασιν των Ιερών Κανόνων «χειροτονήθηκε επίσκοπος», ενώ αργότερα «αναχειροτονήθηκε επίσκοπος» στο Κίεβο, την δε «χειροτονία» του θεωρεί ανυπόστατη η Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας».

Οι προεκτάσεις

Η συνέντευξή του στην ΕΡΤ θα μπορούσε να προκαλέσει πρόβλημα στην Ελλαδική Εκκλησία από τη στιγμή που από το 2018, η Ουκρανία έχει μία και μόνη Κανονική Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας, αναγνωρισμένη εκκλησιαστικά και νομικά, από το Ουκρανικό Κράτος, υπό το Μακαριώτατο Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιο.

Τους τελευταίους μήνες το -καταργηµένο πλέον- «Πατριαρχείο Κιέβου» και ο αυτοαποκαλούμενος «Πατριάρχης Κιέβου» Φιλάρετος Ντενισένκο, έχει δεχθεί στους κόλπους του τους παλαιοηµερολογίτες «µητροπολίτη πρώην ∆ερβενοχωρίων, Αυλίδας, Ελικώνας και πάσης Κωπαΐδος» Χρυσόστοµο και «µητροπολίτη Αιγίνης και Πόρου» Αυξέντιο. Ο Φιλάρετος Ντενισένκο, είναι σχισματικός, ο οποίος το 1997 έλαβε ανάθεμα από τη Ρωσική Εκκλησία, αναγνωρισμένο από όλες τις Τοπικές Εκκλησίες, συμπεριλαμβανομένου του Φαναρίου.

Ο ρόλος του Πατριαρχείου Μόσχας

Το ανάθεμα της Ρωσικής Εκκλησίας στον Φιλάρετο Ντενισένκο ναι μεν δεν έχει αρθεί, ωστόσο η διασπαστική του δραστηριότητα στην Ελλάδα εξυπηρετεί την στόχευση της Ρωσίας. Το Πατριαρχείο Μόσχας έχει εξαπολύσει έναν υβριδικό πόλεμο εναντίον της Ουκρανικής και της Ελλαδικής Εκκλησίας μετά την αναγνώριση της ουκρανικής αυτοκεφαλίας με απώτερο στόχο το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Πρόκειται για υβριδικό πόλεμο με πολλές πτυχές και η εμφάνιση του ρασοφόρου Δημήτριου Κάλλη ως «Μητροπολίτη Μαριουπόλεως και Θεοδοσίας» εξυπηρετεί και τους δύο στόχους επιχειρώντας να εκπέμψει λανθασμένα μηνύματα για την Ορθοδοξία, την Ελλαδική και την Ουκρανική Εκκλησία.