Την πρόσληψη 440 δασοκομάντο και επιπλέον επιστημονικού προσωπικού 60 ατόμων, που θα στελεχώσουν τις Ειδικές Μονάδες Δασικών Επιχειρήσεων, τη σύσταση των οποίων είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός μετά τις μεγαπυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα το καλοκαίρι του 2021 προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας που κατατέθηκε στη Βουλή.

Η αποστολή των δασοκομάντο θα εκτείνεται σε τρία πεδία. Καταρχάς στη συνδρομή στην εκτέλεση έργων δασοπροστασίας έναντι κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς, επιπλέον στην υποστήριξη κατά τη διενέργεια των επιχειρήσεων κατάσβεσης, μέσω εξειδικευμένων πεζοπόρων και αερομεταφερόμενων τμημάτων και χρήσης ειδικών μηχανοκίνητων μέσων και μηχανημάτων έργου. Ακόμη θα συνδράμουν στην αντιμετώπιση των συνεπειών από φυσικές, τεχνολογικές και λοιπές καταστροφές.

Το προσωπικό των 500 ατόμων θα στελεχώσει τις έξι Ειδικές Μονάδες Δασικών Επιχειρήσεων που θα λειτουργήσουν στην Ελευσίνα Αττικής, στη Θεσσαλονίκη, στο Ηράκλειο Κρήτης, στη Λαμία, στα Ιωάννινα και στην Πάτρα

Οι πυροσβέστες δασικών επιχειρήσεων θα προσληφθούν με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου, η θητεία τους θα είναι επταετής, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου εκπαίδευσης, από το σύνολο της οποία θα κριθεί η μονιμοποίησή τους στο νεοσύστατο σώμα. Θα πρέπει να είναι έως 28 ετών ενώ το ηλικιακό όριο αυξάνεται στα 31 ετη για όσους είναι κάτοχοι πανεπιστημιακού τίτλου σπουδών. Η επιλογή τους θα γίνει με μοριοδότηση και μεταξύ των κριτηρίων είναι και η κατοχή πτυχίου Υποβρύχιου Καταστροφέα ή της Σχολής Αλεξιπτωτιστών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Διαβάστε την τροπολογία εδώ