Συνεδριάζει ξανά σήμερα η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων και στο επίκεντρο βρίσκεται το ενδεχόμενο νέας χαλάρωσης των μέτρων.
Όλοι οι περιορισμοί για τον έλεγχο της πανδημίας του κοροναϊού που τέθηκαν σε εφαρμογή πριν από τις γιορτές της Πρωτοχρονιάς αποσύρονται σταδιακά και η κανονικότητα δείχνει να πλησιάζει.

Ο τομέας της εστίασης που επληγη όσο ελάχιστοι θα είναι ο πρωταγωνιστής της σημερινής συνεδρίασης. Άλλωστε βασική εισήγηση του Μεγάρου Μαξίμου είναι η επιστροφή των όρθιων πελατών στη διασκέδαση. Τα μπαρ, τα εστιατόρια, τα κλαμπ, τα νυχτερινά κέντρα και άλλοι χώροι, από τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου δεν θα έχουν καθήμενους θαμώνες, κάτι που θα δώσει μια ανάσα στα ταμεία τους
Η εισήγηση της κυβέρνησης είναι επίσης να επιτραπούν ξανά οι σχολικές εκδρομές και τα συνέδρια αλλά και να αυξηθεί ο αριθμός των φιλάθλων στα γήπεδα. Αν και η εισήγηση του Μεγάρου Μαξίμου είναι να καταργηθεί εντελώς ο περιορισμός, οι ειδικοί φέρεται να προκρίνουν σε πληρότητα στο 50% από 10% που ισχύει σήμερα.

Πότε «πέφτουν» οι μάσκες

Στο τέλος της επόμενης εβδομάδας, η εισήγηση είναι να καταργηθούν και οι μάσκες στους εξωτερικούς χώρους.

Ανατρέπονται οι «σκληροί» δείκτες

Η αποκλιμάκωση των «σκληρών δεικτών» της πανδημίας (διασωληνωμένοι και θάνατοι) δημιουργεί το έδαφος για άρση των περιορισμών, εκτιμούν κυβερνητικοί παράγοντες αλλά και ειδικοί. Τον δρόμο ανοίγει και το γεγονός ότι η μετάλλαξη «Όμικρον» έχει αποδειχτεί ότι δεν είναι επικίνδυνη για τους εμβολιασμένους, ενώ όσοι δεν έχουν επιλέξει να εμβολιαστούν, εκτιμάται ότι στην πλειοψηφία τους έχουν λάβει τις αποφάσεις τους, παρότι όλη η επιστημονική κοινότητα και η κυβέρνηση απευθύνουν συνεχώς έκκληση να το πράξουν.

Η απόφαση για την άρση των μέτρων είναι πρωτίστως πολιτική και ακολουθεί την τάση που υπάρχει σε ευρωπαϊκό επίπεδο για επιστροφή στην κανονικότητα και συνύπαρξης με τον ιό.

Απόκριες

Αναφορικά με τις απόκριες, όλοι φαίνεται να συμφωνούν ότι πρέπει να θυσιαστούν για να μπορέσουμε να κερδίσουμε το Πάσχα στο χωριό αλλά και για να είναι ομαλή η εκκίνηση της τουριστικής περιόδου από τον Μάρτιο, αρχής γενομένης από τις κρουαζιέρες.
Ο συνωστισμός στις καρναβαλικές παρελάσεις εκτιμάται ότι μπορεί να οδηγήσει σε νέα έξαρση της πανδημίας. Το απαγορευτικό ωστόσο συζητείται να μην ισχύσει για μικρές αποκριάτικες γιορτές.

«Για πρώτη φορά βλέπουμε ότι έχουμε μια καθοδική πορεία που δείχνει μια σταθερότητα, αλλά είμαστε πολύ ψηλά όσον αφορά τη διασπορά. Δε θέλουμε να έχουμε υπερμετάδοση, καθώς αυτό θα ανέστρεφε τους σκληρούς δείκτες που έκαναν πολύ καιρό να ακολουθήσουν μια πτωτική πορεία που είναι αργή» δήλωσε ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, δικαιολογώντας τη θέση του να μη γίνουν και φέτος οι καρναβαλικές εκδηλώσεις.