Με τη φράση «…η αίσθηση ότι είμαστε αμέριμνοι απέναντι στην νέα τύπου απειλή (=UAV) και δεν κάνουμε τίποτα, παρακαλώ, επιμένω ότι είναι λάθος που προσπαθείτε να δημιουργήσετε γιατί γίνονται πολλές κινήσεις, σε πολλά επίπεδα» σημείωσε χαρακτηριστικώς ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Νίκος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας σήμερα στη Βουλή και απαντώντας σε σχετική αιτίαση του εισηγητού της «Ελληνικής Λύσης», για να προσθέσει: «Δεν οφείλουμε όμως να δίνουμε αναφορά σχεδόν σε καθημερινή βάση τι ακριβώς κινήσεις γίνονται και τι κινήσεις έχουν δρομολογηθεί».

Ο ΥΕΘΑ μετέχοντας στη συζήτηση επί του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου του με τίτλο: «Για την ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της χώρας» δήλωσε επί του θέματος των τουρκικών UAV τα εξής:

«Έχω την αίσθηση ότι από μερικές τοποθετήσεις τείνει να δημιουργηθεί μια εντύπωση ωσάν να είναι λίγα αυτά που φέρνουμε σήμερα ή αυτά που φέραμε πριν από μήνες, ότι η Πολιτική και Στρατιωτική Ηγεσία του ΥΠΕΘΑ παρακολουθεί αμέριμνη τις αναβαθμισμένες δυνατότητες της Τουρκίας σε ένα συγκεκριμένο σύστημα, εν προκειμένω του UAV, όχι τα drone! Tα drone είναι αυτά με τις κάμερες που παίρνουν γάμους από ψηλά και βαφτίσια. Μιλάμε για τα UAV, τα Μη Επανδρωμενα Εναέρια Οχήματα, και δεν κάνει τίποτα για αυτό.

Το πρώτο που έχω να πω είναι επί της παρούσης είναι να αναλύσουμε τι κάνει το ΥΠΕΘΑ εναντίον αυτών των συστημάτων.

Το άλλο που έχω να πω είναι ότι όλες οι εταιρείες που έχουν κάτι να παρουσιάσουν, μια λύση, έχουν απόλυτα ευχερή πρόσβαση προς το ΥΠΕΘΑ, τη Στρατιωτική Ηγεσία, τη ΓΔΑΕΕ προκειμένου να παρουσιάσουν το σύστημά τους κι αυτό να αξιολογηθεί από τους ειδικούς και τους αρμοδίους. Και βάσει αυτής της αξιολόγησης να πάμε παρακάτω, αν υπάρχει λόγος να πάμε παρακάτω. Όλες! Δεν έχει αποκλειστεί κάποια εταιρεία.

Επομένως κι όπως καταλαβαίνετε αυτή η διαδικασία είναι σε εξέλιξη. Δεν οφείλουμε όμως να δίνουμε αναφορά σχεδόν σε καθημερινή βάση τι ακριβώς κινήσεις γίνονται και τι κινήσεις έχουν δρομολογηθεί. Εάν χρειαστεί θα το κάνουμε αρμοδίως και επισταμένως. Αλλά η αίσθηση ότι είμαστε αμέριμνοι απέναντι στην νέα τύπου απειλή και δεν κάνουμε τίποτα, παρακαλώ, επιμένω ότι είναι λάθος που προσπαθείτε να δημιουργήσετε γιατί γίνονται πολλές κινήσεις, σε πολλά επίπεδα. Και πάντα όποιος έχει κάτι να δείξει, όποιος έχει κάτι να παρουσιάσει, έχει το απόλυτο πράσινο φως να το κάνει, ενώπιον όμως των αρμοδίων…».