Ημερίδα με θέμα «Οι Ένοπλες Δυνάμεις σε τροχιά Διαστήματος», διοργανώθηκε από τη νέα καθ’ ύλην αρμόδια Διεύθυνση Διαστήματος του ΓΕΕΘΑ (ΓΕΕΘΑ/Γ5), της οποίας την έναρξη κήρυξε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

Αντικείμενο της ημερίδας ήταν o ρόλος της νεοσύστατης Διευθύνσεως Διαστήματος του ΓΕΕΘΑ, ως αρμόδιου επιτελικού φορέα στον τομέα του Διαστήματος, καθώς και η ανάγκη για την συνεχή ψηφιακή αναβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) με παράλληλο εναρμονισμό τους με τα σχετικά Ευρωπαϊκά και Συμμαχικά πρότυπα. Επίσης, παρουσιάστηκαν από εξειδικευμένους στον συγκεκριμένο τομέα δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς προτάσεις συνεργασίας με τις ΕΔ με σκοπό την απόκτηση τεχνογνωσίας και την ανταλλαγή εμπειριών με σημαντική προστιθέμενη αξία.

διασ

Ο Στρατηγός Φλώρος στον χαιρετισμό του, και αφού ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες γι’ αυτό, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί από την νέα Διεύθυνση Γ5, ως προς την απόκτηση τεχνογνωσίας στο επιχειρησιακό πεδίο του Διαστήματος, με σκοπό την αναβάθμιση της επιχειρησιακής ικανότητος των ΕΔ για την αποτελεσματική εκτέλεση της αποστολής τους. Επεσήμανε επίσης τη συμμετοχή του ΓΕΕΘΑ σε εθνικά και διεθνή ερευνητικά προγράμματα, καθώς και σε σημαντικές διεθνείς δράσεις και δραστηριότητες επιχειρησιακής εκπαιδεύσεως, όπως η άσκηση για το Διάστημα με την επωνυμία «ASTΕRX 22» και το 2ο Ιδρυτικό Συνέδριο του «NATO Space Center of Excellence», τα οποία αμφότερα θα πραγματοποιηθούν στη Γαλλία, χώρα με την οποία η στρατιωτική μας συνεργασία αναβαθμίζεται συνεχώς μεταξύ άλλων και στο πεδίο του Διαστήματος, το οποίο πρόσφατα εντάχθηκε στο κείμενο «Κατευθυντήριων Οδηγιών για την Αναβάθμιση της Ελληνογαλλικής Στρατιωτικής Συνεργασίας».

διασ2

Στην εκδήλωση συμμετείχαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο Γεν.Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβερνήσεως Αθανάσιος Στάβερης - Πολυκαλάς, ο Γεν.Διευθυντής της Διευθύνσεως Πολιτικής Εθνικής Αμύνης και Διεθνών Σχέσεων (ΓΔΠΕΑΔΣ) του ΥΠΕΘΑ Δρ. Κωνσταντίνος Μπαλωμένος, ο Πρόεδρος της Ενώσεως Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας και Εφαρμογών (ΕΒΙΔΙΤΕ) Δρ.Αθανάσιος Πότσης, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ) Τάσος Ροζολής, ο Πρόεδρος της ΕΑΒ Ιωάννης Κούτρας και ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Εταιριών Αεροδιαστημικής, Άμυνας και Ασφάλειας (ΕΕΛΕΑΑ) Ευάγγελος Βερονικιάτης.

διασ3

Τέλος, μετά το πέρας της ημερίδας, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ συναντήθηκε στο γραφείο του με τον Γεν.Γραμματέα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης Αθ. Στάβερη – Πολυκαλά, με τον οποίο συζητήθηκαν οι προοπτικές συνεργασίας με τις ΕΔ και την Διεύθυνση Διαστήματος του ΓΕΕΘΑ.