Ο πρώην Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλονίκης, υποστράτηγος εν αποστρατεία, κος Βασίλης Μωυσίδης, μίλησε στα «Παραπολιτικά» 90.1, στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.

Μεταξύ άλλων, επεσήμανε τα παρακάτω στις δηλώσεις του.

Αναφορικά με την οπαδική βία: Δεν είναι θέμα Θεσσαλονίκης, είναι θέμα όλης της Ελλάδος. Πιστέψτε με η Αστυνομία έχει κάνει πολύ καλά τη δουλειά της και την κάνει πάντα καλά τη δουλειά της. Η Αστυνομία κάνει τις συλλήψεις, κάνει τις δικογραφίες, φτάνουν οι δικογραφίες στον Εισαγγελέα ή στον Ανακριτή μετέπειτα, το θέμα είναι που καταλήγουν και τι γίνεται.

Κατά τη διάρκεια της θητείας μου και συγκεκριμένα όταν είχαμε μετακινήσεις οπαδών πάντα είχαμε προβλήματα. Ποτέ δεν υπήρξε φίλαθλο πνεύμα όταν είχαμε μετακινήσεις οπαδών. Δεν είμαι αισιόδοξος ότι θα υπάρξει αν η πολιτεία δεν βάλει βαθιά το μαχαίρι στο κόκαλο. Δηλαδή θα πρέπει η συντεταγμένη πολιτεία να συσκεφθεί τάχιστα με όλες τις ΠΑΕ, ο υπουργός αθλητισμού, η ΕΠΟ να δουν τι μέλλει γενέσθαι με τους οργανωμένους οπαδούς. Με αυτούς που κρύβονται πίσω από τέτοιου είδους οργανώσεις. Τι στοιχεία εισχωρούν εκεί, εισχωρούν ακροδεξιοί, εισχωρούν παραβατικοί, ακροαριστεροί, εισχωρούν αλλοδαποί οι οποίοι έχουν πραγματικά ένα ποινικό παρελθόν. Καταλαβαίνετε μόνο αθλητική παιδεία δεν προάγεται. Το μόνο που προωθείται μέσα από τους συνδέσμους είναι η βία, ο φασισμός, ο τραμπουκισμός και η τρομοκρατία.

Πάμε σε ένα οποιοδήποτε γήπεδο θέλετε, σε οποιοδήποτε το τονίζω, θα δείτε 13άχρονα και 14άχρονα παιδάκια που δεν ξέρουν πραγματικά τι κάνουν, τις περισσότερες φορές μπορεί να είναι και μεθυσμένα, και ξεκινούν τις ενέργειες τους και δραστηριότητα τους καυχόμενοι για τη χρήση ναρκωτικών και ουσιών. Σε όλα τα γήπεδα συμβαίνει αυτό.

ΔΗΜ: Εδώ δεν είναι εγκληματικής οργάνωσης;

Σαφώς και είναι. Εγκληματική οργάνωση είναι, είναι σύσταση συμμορίας.

Ερωτηθείς ποιο μέτρο κατά τη γνώμη του θα έπρεπε να παρθεί ώστε να χτυπηθεί το φαινόμενο στη ρίζα, ο κ. Μωυσίδης, απάντησε: Το κλείσιμο των συνδέσμων.

ΔΗΜ: Κλείσιμο όχι λειτουργία με αυστηρούς όρους ;

Το κλείσιμο. Τι θα γίνει; θα αλλάξει ονομασία, από σύνδεσμο θα το κάνουμε εντευκτήριο ή λέσχη, πείτε μου εσείς τι θα αλλάξει.

Αναφορικά με το ηλεκτρονικό εισιτήριο ώστε να ελέγχεται ποιος μπαίνει μέσα στο γήπεδο, είπε: Δεν έχει επιφέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Η πολιτεία θα πρέπει να πάρει δραστικά μέτρα. Θα σας θυμίσω τι έγινε στη Μεγάλη Βρετάνια μετά το Χεϊζελ. Πήρε μια γενναία απόφαση τότε η κυβερνηση της Μάργκαρετ Θάτσερ και είπε ότι «δεν έχουμε εμείς πλέον τον πολιτισμό να βγαίνουμε στα ευρωπαϊκά γήπεδα» αυτό είπε ότι δεν είμαστε πολιτισμένοι, δεν πρέπει να πάμε σε κανένα ευρωπαϊκό γήπεδο για πέντε χρόνια. 

Ακούστε τη συνέντευξη εδώ