Ο γενικός γραμματέας των Ειδικών Φρουρών, Στράτος Μαυροειδάκος, μίλησε στα Παραπολιτικά 90.1, στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.

Μεταξύ άλλων, στις δηλώσεις του στάθηκε στα εξής σημεία:

Αναφορικά με την οπαδική βία: Όταν σβήσουν τα φώτα δυστυχώς της δημοσιότητας, θα τα ξεχάσουμε όλοι. Θα έρθει ένα άλλο θέμα να συζητάμε και να το σχολιάζουμε αλλά οι συνάδελφοι μου από την ομάδα Δίας που περιπολούν καθημερινά στο δρόμο πάλι θα πέφτουν πάνω σε μαχαιρώματα και συμπλοκές πολλές φορές με αθλητικό υπόβαθρο που πολλές φορές πολλές απ’ αυτές τις συμπλοκές δεν καταγγέλλονται. Διότι υπάρχουν και τραυματισμοί που γίνονται μεταξύ τους στις οποίες δεν επιθυμεί κανένας μετά ούτε ασθενοφόρο ούτε τίποτα άλλο και δεν καταγράφεται. Δεν υπάρχουν μηνύσεις, πολλές φορές γίνονται προσαγωγές και ας μην κρυβόμαστε σε αυτές τις ομάδες των χούλιγκαν υπάρχει η Ομερτά όπως έχουν οι κακοποιοί γιατί κακοποιοί είναι. Από τους 9 που έχουν συλληφθεί, και σύντομα θα συλληφθούν κι άλλοι δυο, από τα 11 άτομα που συμμετείχαν στην δολοφονία του άτυχου νεαρού, οι 6 είναι σεσημασμένοι. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; ότι έχουνε συλληφθεί πολλές φορές για οπαδική βία και χουλιγκανισμό, όχι για κάποιο άλλο θέμα αλλά κυκλοφορούν ελεύθεροι.

Σημασία έχει να μπορέσουμε να βγάλουμε αυτό το αγκάθι γιατί όλες οι ΠΑΕ είναι επιχειρήσεις που έχουν υπάλληλους. Πολλοί απ’ αυτούς, τους συναντούν στα γήπεδα καθημερινά οι συνάδελφοι μου από τις διμοιρίες και από την ομάδα Δράση κι από την ομάδα ΟΠΚΕ είναι ως υπάλληλοι security στις ΠΑΕ. Πως είναι δυνατόν κάποιος που έχει ποινικό μητρώο για οπαδική βία και χουλιγκανισμό να δουλεύει και να παίρνει το πενηντάρικο που λένε στην πιάτσα να σας το πω έτσι... Για το 2021 από τις 230 καταγεγραμμένες συμπλοκές εκτός γηπέδων, συνελήφθησαν γύρω στα 90 με 100 άτομα καταγεγραμμένα, πόσα από αυτά τα 100 άτομα προφυλακιστήκαν; Ένα. Δυστυχώς τα άτομα που προσάγονται και συλλαμβάνονται μετά τα συναντούν στα Εξάρχεια το Σάββατο το βράδυ, τα συναντούν σε διαφόρους εθνικιστικούς χώρους.

Εγώ αυτό που βλέπω είναι ότι στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης η Αστυνομία έχει κάνει πάρα πολύ καλά τη δουλειά της. Έχουνε κάνει 9 συλλήψεις μέσα λίγες ημέρες από τα 11 άτομα, τώρα αν τα πειστήρια που έχουν μαζευτεί δεν έχουνε κάποιο νομικό υπόβαθρο συμφώνα πάντα με τον κ. Κούγια ο οποίος εκπροσωπεί την οικογένεια και τον σέβομαι και μας έχει βοηθήσει κι εμάς πολλές φορές, αν δεν καταπέσουν αυτά στο ακροατήριο εμείς, η Αστυνομία έχει κάνει πολύ καλά τη δουλειά της.

Σε ποιο κομμάτι να αυστηροποιηθεί ο νόμος κι ο ποινικός κώδικας

Όταν η παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία είναι πλημμέλημα και δεν περάσει σε αθλητικό νόμο ότι όταν έχεις ένα δρεπάνι, ένα μαχαίρι πάνω σου, ένα λοστό, ένα ρόπαλο... το πρόβλημα όμως είναι ότι είναι δύσκολο να αποδειχτεί...

Όταν κάνεις ένα ντου σε ένα σύνδεσμο φιλάθλων και βρίσκεις μέσα στυλιάρια , μαχαίρια και λοιπά αυτό δεν θα έπρεπε να οδηγεί κάπου;

Σωστά το λέτε, θα έπρεπε. Η αστυνομία τα βάζει σαν πειστήρια, σαν όπλα-έλα όμως που θα έρθει ο ακριβοπληρωμένος δικηγόρος τον οποίο ακριβοπληρωμένο δικηγόρο δεν θα τον βάλει ο κακοποιός ή ο εγκληματίας ο όποιος δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να τον πληρώσει, πάντα κρύβεται κάποια ΠΑΕ από πίσω. Και εδώ ερχόμαστε στο δεύτερο σημαντικό, λειτουργούν γύρω στους 180 σύνδεσμοι παράνομοι οι περισσότεροι στους οποίους δεν υπάρχει κανένας από πίσω, αν οι ΠΑΕ δεν αποφασίσουν μεταξύ τους ότι θα έχουμε ένα σύνδεσμο στον οποίο θα είναι υπεύθυνος ο τάδε ο οποίος θα λογοδοτεί στην ΠΑΕ και θα έχουνε όλοι την ευθύνη σε περίπτωση επεισοδίων μόνο τότε θα γίνει κάτι.

Ακούστε τη συνέντευξή του