Ύστερα από τους υψηλούς αριθμούς, που θέλουν τουλάχιστον 150 ανήλικους να έχουν συμπτώματα του συνδρόμου MIS (Multisystem Inflammatory Syndrome, πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο), οι ειδικοί επιχειρούν να δώσουν τα «φώτα» τους.

Ο 12χρονος από τη Λέσβος

Το πλέον πρόσφατο περιστατικό MIS καταγράφηκε σ’ έναν 12χρονο από τη Λέσβο ο οποίος διακομίστηκε με πνευμονική εμβολή προχθές στο Παίδων «Αγλαϊα Κυριακού». Νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση στην Εντατική, ωστόσο δεν είναι διασωληνωμένος.
Οι γιατροί συσχέτισαν, μετά την ολοκλήρωση απεικονιστικών και εργαστηριακών εξετάσεων, την ήπια λοίμωξη covid-19 που είχε εμφανίσει προ 15νθημέρου το αγόρι με το σύνδρομο MIS.

Συμπέρασμα ένα: Εμβολιασμός!

Το οριστικό συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουν είναι ένα: ο εμβολιασμός έναντι του κοροναϊού αποτελεί τον μόνο σίγουρο τρόπο για να αποτραπεί το επικίνδυνο αυτό για τη ζωή των ανηλίκων σύνδρομο. «Ένα από τα ισχυρά επιχειρήματα για την απόφαση του εμβολιασμού των παιδιών ήταν ακριβώς αυτή η σοβαρή κατάσταση του πολυσυστηματικού φλεγμονώδους συνδρόμου, που δεν αφήνει κανένα σύστημα του οργανισμού που να μην συμμετέχει στη φλεγμονή και κυρίως το κυκλοφορικό» επανέλαβε χθες κατά την εβδομαδιαία ενημέρωση για τους εμβολιασμούς στο υπουργείο Υγείας η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου.

Tην προστασία του εμβολιασμού έναντι του κοροναϊού και των επιπλοκών από τη μόλυνσή του, όπως το σύνδρομο MIS, στον ανήλικο πληθυσμό επισημαίνει και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κυρία Μαρία Τσολιά. «Με τον εμβολιασμό των εφήβων ηλικίας 15-17 χρόνων που ξεκίνησε το καλοκαίρι κι έχει φτάσει το 56,4% και στη συνέχεια εκείνων ηλικίας 12-14 χρόνων που ανέρχεται στο 43%, διαπιστώσαμε μείωση στις νοσηλείες σοβαρών περιστατικών λόγω covid. Το ίδιο θα συμβεί όσο αυξάνεται το ποσοστό εμβολιασμού και της ηλικιακής ομάδας 5-11 χρόνων που ξεκίνησε πριν από μερικές εβδομάδες. Ωστόσο, είναι σαφές πως εφόσον ο εμβολιασμός προστατεύει από την νόσο covid, θα προστατεύσει και από τις επιπλοκές της όπως είναι το εν λόγω σύνδρομο».

Στην Ελλάδα με βάση τα γνωστά και επιβεβαιωμένα κρούσματα κοροναϊού σε παιδιά και εφήβους καταγράφεται 1 περιστατικό ΜΙS ανά 1.500 θετικά κρούσματα, λέει η ειδικός. Και από τα διαθέσιμα υπό μελέτη στοιχεία προκύπτει πως το σύνδρομο εμφανίζεται περισσότερο σε αγόρια, ενώ σε ό,τι αφορά τη διάμεση ηλικία των περιστατικών είναι τα 8 έτη. «Έχουν καταγραφεί περιστατικά σε μωρά μέχρι νεαρούς ενήλικες 19 χρόνων. Ένα στα 5 περιστατικά χρειάστηκε να νοσηλευτεί στην Εντατική και ένα 1 στα 10 εμφάνισε ανευρύσματα. Το 40% των ανηλίκων με το σύνδρομο MIS εμφάνισε μυοκαρδίτιδα. Σύμφωνα με την εικόνα που έχουμε μέχρι τώρα από την αντιμετώπιση των περιστατικών, η πρόγνωση είναι καλή, εφόσον διαγνωστούν εγκαίρως και λάβουν θεραπεία στο νοσοκομείο» αναφέρει η καθηγήτρια.