Ενας «στρατός» περίπου 2.000 σεσηµασµένων χούλιγκαν δρουν ανεξέλεγκτα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Σύµφωνα µε πληροφορίες της ΕΛ.ΑΣ., που αποκαλύπτουν σήµερα τα «Π», οι χούλιγκαν πραγµατοποίησαν µόνο το 2021 περίπου 30 νυχτερινές «περιπολίες» και «παγανιές», οι οποίες κατέληξαν σε επιθέσεις µε µαχαιρώµατα σε βάρος ανυποψίαστων οπαδών αντίπαλων οµάδων.

Οι συγκεκριµένες οµάδες σκορπούν τον τρόµο στις γειτονιές της συµπρωτεύουσας. Η δολοφονία του 19χρονου οπαδού του Αρη, από µία συµµορία χούλιγκαν που ανήκουν σε σύνδεσµο του ΠΑΟΚ αποτελεί τη δραµατική «κορύφωση» δεκάδων επιθέσεων µε µαχαίρια που έχουν σηµειωθεί τους τελευταίους µήνες στη Θεσσαλονίκη.

Με µαχαίρωµα στον γλουτό και ξυλοδαρµό φαίνεται να είχαν σχεδιάσει -όπως λένε στελέχη της ΕΛΑΣ- την επίθεση οι χούλιγκαν που δολοφόνησαν τον Αλκη Κ. στου Χαριλάου, οι οποίοι πήγαν στο σηµείο της εγκληµατικής ενέργειας µε το αυτοκίνητό τους. Φαίνεται, σύµφωνα µε πηγές, ότι υπολόγιζαν πως, αν συλλαµβάνονταν, θα είχαν µικρές ποινικές συνέπειες, ωστόσο η επίθεση εξελίχθηκε σε δολοφονία, καθώς έπληξαν τον άτυχο 19χρονο στη µηριαία αρτηρία και προκλήθηκε ακατάσχετη αιµορραγία.

Η ΕΛ.ΑΣ. οδηγήθηκε στη σύλληψη των υπόπτων µε την κατηγορία της ανθρωποκτονίας. Μάλιστα, για να γίνει αντιληπτή η ασυδοσία των υπότροπων χούλιγκαν, αξίζει να σηµειωθεί ότι ο 23χρονος Αλβανός που κατηγορείται ότι µαχαίρωσε τον 19χρονο είχε προχωρήσει τον Μάρτιο του 2019 σε παρόµοια επίθεση, λίγα µέτρα µακριά από το σηµείο της δολοφονίας. Χωρίς να προφυλακισθεί, χωρίς η δίκη του να έχει γίνει ακόµη. Ο φερόµενος ως δράστης της δολοφονικής επίθεσης απολογήθηκε την Πέµπτη στον εισαγγελέα. Του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ανθρωποκτονία µε δόλο από κοινού, απόπειρα ανθρωποκτονίας από κοινού και κατά συρροή, επίθεση µε τις επιβαρυντικές διατάξεις του αθλητικού νόµου, οπλοφορία και οπλοχρησία µε επικίνδυνα µέσα. Επιπλέον, εις βάρος του σχηµατίστηκε και δεύτερη δικογραφία, η οποία συνδέεται µε τις έρευνες που διενήργησε η Αστυνοµία, µετά το φονικό, σε σύνδεσµο οπαδών στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, του οποίου φέρεται να είναι µέλος.

Το Τριµελές Πληµµελειοδικείο Θεσσαλονίκης τού επέβαλε µια πρώτη ποινή φυλάκισης 4 ετών και 3 µηνών, αλλά και χρηµατική ποινή 2.200 ευρώ. Οι Αρχές συνεχίζουν τις έρευνες για τους υπόλοιπους εµπλεκοµένους, ενώ δύο φίλοι του Αλκη νοσηλεύονται. Το δραµατικό συµβάν µε τη δολοφονία του 19χρονου είναι η τρίτη δολοφονία νεαρού οπαδού που σηµειώνεται την τελευταία πενταετία. Είχαν προηγηθεί φονικές επιθέσεις το 2017 και το 2020, στη δεύτερη περίπτωση µε θύµα Βούλγαρο οπαδό που βρισκόταν στη συµπρωτεύουσα.

Με έκπληξη η ΕΛ.ΑΣ. διαπιστώνει ότι έχουν γίνει «µόδα» τους τελευταίους µήνες οι αιµατηρές βόλτες χούλιγκαν στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στην Αθήνα, εκ των οποίων το 30%-40% δεν καταγγέλλονται στις Αρχές. Η Αστυνοµία τις πληροφορείται από νοσοκοµεία ή ιατρούς όπου µεταφέρονται οι τραυµατίες. Μάλιστα, έχει διαπιστωθεί ότι σε ορισµένες περιπτώσεις αντίπαλοι χούλιγκαν παίρνουν αυτοί «τον νόµο στα χέρια» τους και ανταποδίδουν. ∆ηλαδή, αναζητούν ανυποψίαστους νεαρούς οι οποίοι τις περισσότερες φορές δεν έχουν σχέση µε αυτήν τη «βεντέτα» των φανατικών.

Τρομάζουν οι αριθμοί

Αξιωµατικοί της ΕΛ.ΑΣ. σηµειώνουν ότι κάθε χρόνο συλλαµβάνονται περίπου 30-40 άτοµα για τέτοιου είδους ενέδρες. Σχεδόν όλοι οι συλληφθέντες µένουν ελεύθεροι ή τους επιβάλλονται ποινές φυλάκισης από ένα έως δύο χρόνια. Μόνο για το 2021, περίπου 70-80 περιστατικά αθλητικής βίας αφορούσαν και συγκρούσεις µέσα στα γήπεδα ή γύρω από αυτά. Συνολικά συνελήφθησαν περίπου 35 άτοµα. Τα προηγούµενα χρόνια είχαν σηµειωθεί περίπου 2.000 βοµβιστικές ή εµπρηστικές επιθέσεις σε συνδέσµους οπαδών.

Το 2019 η Υποδιεύθυνση Αντιµετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους µόνο στην Αττική ταυτοποίησε και συνέλαβε για παραβάσεις της αθλητικής νοµοθεσίας 75 άτοµα. Το 2020, αντιστοίχως, εν µέσω καραντίνας, ο αριθµός συλλήψεων και ταυτοποιήσεων ανήλθε σε 73. Περίπου ίδιοι ήταν οι αριθµοί και το 2021, µε αυξητικές τάσεις. Το αθλητικό έτος 2017-2018, έγιναν 85 συλλήψεις οπαδών στην Αττική για συµµετοχή σε επεισόδια. Μάλιστα, οι 19 από αυτούς ήταν ανήλικοι.

Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. τονίζουν χαρακτηριστικά στα «Π» ότι, στη συντριπτική πλειονότητα των περιστατικών, όταν οι δράστες συλλαµβάνονται, δεν προφυλακίζονται, αφού τα αδικήµατά τους χαρακτηρίζονται πληµµελήµατα. «Επανέρχονται πολύ σύντοµα στην εγκληµατική δράση», σηµειώνουν πηγές της Αστυνοµίας στα «Π» για τους σκληρούς χούλιγκαν που συλλαµβάνονται. Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι, σύµφωνα µε τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., ενώ κάθε χρόνο συντάσσονται περίπου 120 δικογραφίες για αθλητική βία, µε 60-80 συλλήψεις χούλιγκαν και άλλες τόσες περίπου ταυτοποιήσεις, µόνο 1-3 καταλήγουν κάθε χρόνο στη φυλακή, όταν υπάρχουν κυρίως συµπλοκές µε όπλα, ενώ πολλοί συµµετέχουν εκ νέου στις βίαιες επιθέσεις.