Καζάνι που βράζει παραμένει ολόκληρη η Θεσσαλονίκη μετά την εν ψυχρώ δολοφονία του 18χρονου φοιτητή Άλκη Καμπανού, τα ξημερώματα της Τρίτης, στην περιοχή Χαριλάου. Χθες το πρωί, κατηγορούμενος για την άγρια ανθρωποκτονία, οδηγήθηκε στον εισαγγελέα ο 23χρονος οργανωμένος οπαδός της «Θύρας 4» του ΠΑΟΚ, Αυξέντιος Circau, αλβανικής καταγωγής, ο οποίος αντιμετωπίζει βαρύτατες κατηγορίες. Ο νεαρός ακολουθεί «σκληρή» στάση και αρνείται κάθε εμπλοκή στο μαρτυρικό θάνατο του φοιτητή.

Την ίδια ώρα, οι Aρχές έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη άλλων δύο ατόμων που έχουν ταυτοποιηθεί ως ύποπτοι για τη δολοφονία του νεαρού. Για το λόγο αυτό, χθες το απόγευμα, τεράστια ήταν η κινητοποίηση της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης που εκτελούσε ταυτόχρονες εφόδους σε χώρους που σχετίζονται με συνδέσμους του ΠΑΟΚ, καθώς υπήρχαν υπόνοιες ότι τα άτομα που αναζητούνταν θα είχαν βρει εκεί καταφύγιο. Κι αυτό γιατί το ίδιο φέρεται να έκανε και ο συλληφθείς Circau αμέσως μετά τη σφαγή στην περιοχή του Χαριλάου. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι όσοι κατηγορηθούν για την υπόθεση, θα αντιμετωπίσουν τις ίδιες κατηγορίες για τις οποίες μπορεί να καταδικαστούν σε ισόβια κάθειρξη.

Όπως δήλωσε ο συνήγορος της οικογένειας του 18χρονου Αλέξης Κούγιας, «οι δράστες πήγαν εκεί για να σκοτώσουν. Πρέπει να συλληφθούν όλοι και να κατηγορηθούν όλοι για το ίδιο αδίκημα. Αν δεν εξιχνιαστεί πλήρως η υπόθεση, θα είναι ήττα της Aστυνομίας. Τα αδικήματα με τα οποία θα κατηγορηθούν είναι ανθρωποκτονία για όλους και δύο απόπειρες ανθρωποκτονίας για όλους». Ο ίδιος ανέφερε ότι μέχρι στιγμής έχουν ταυτοποιηθεί συνολικά 6 άτομα ενώ, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, στο φονικό μαχαίρι βρέθηκε αίμα του Άλκη αλλά και αποτυπώματα του 23χρονου συλληφθέντα.

Στο πλαίσιο των εξονυχιστικών ερευνών τους, οι αστυνομικοί έκαναν έφοδο χθες και στο σύνδεσμο οπαδών του ΠΑΟΚ που βρίσκεται στο γήπεδο της Τούμπας, ενώ στη συνέχεια η αστυνομική επιχείρηση επεκτάθηκε, με τις έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. να στρέφονται προς όλους τους συνδέσμους οπαδών των ομάδων της Θεσσαλονίκης. Στο πλαίσιο αυτό, μετά τους συνδέσμους του ΠΑΟΚ, ερευνήθηκαν αυτοί του Άρη και αμέσως μετά αστυνομικές δυνάμεις βρέθηκαν εντός του συνδέσμου φίλων Ηρακλή «Αυτόνομη Θύρα 10».

Νεοναζιστική φράξια

Σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ της Θεσσαλονίκης, οι φερόμενοι ως δράστες της δολοφονίας εμπλέκονται σε δράση νεοναζιστικής φράξιας οπαδών που είχε λάβει μέρος σε διάφορες ενέργειες, όπως το συλλαλητήριο κατά του πρώην δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη, αλλά και σε επιθέσεις σε καταλήψεις καθώς και στο σχολείο της Σταυρούπολης.
Τον περασμένο Οκτώβριο, χούλιγκαν του ΠΑΟΚ επιτέθηκαν σε οπαδούς του «Δικεφάλου του Βορρά» στα κεντρικά γραφεία της «Θύρας 4», δηλαδή στον επίσημο σύνδεσμο του ΠΑΟΚ. Οι επιτιθέμενοι χούλιγκαν φέρεται να ανήκουν σε μια νεοναζιστική-φασιστική «φράξια» που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια σε ένα μέρος των οπαδών του «Δικεφάλου του Βορρά». Αυτή η «φράξια» αμφισβητεί την επίσημη «γραμμή» της «Θύρας 4», που σε ανακοινώσεις της καταδικάζει το ρατσισμό, υποστηρίζει τους μετανάστες κ.λπ.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του grtimes, ο 23χρονος φέρεται να είχε συμμετοχή και σε επεισόδιο που εκτυλίχθηκε λίγες ώρες πριν από τη στυγερή δολοφονία του 18χρονου Άλκη. Το επεισόδιο φέρεται να έλαβε χώρα στο περιθώριο της αναμέτρησης ΠΑΟΚ-Ολυμπιακού για το πρωτάθλημα της Volleyleague, που διεξήχθη το βράδυ της Δευτέρας (31/1) στο κλειστό «PAOK Sports Arena» και στο οποίο ο 23χρονος αλλοδαπός παραβρέθηκε.

Βρέθηκε δεύτερο φονικό μαχαίρι

Στο μεταξύ, χθες το πρωί, και σε απόσταση μόλις 15 μέτρων από τα σκαλιά της πολυκατοικίας που δολοφονήθηκε ο Αλκιβιάδης Καμπανός, όπως όλα δείχνουν, εντοπίστηκε δεύτερο φονικό όπλο. Συγκεκριμένα, βρέθηκε μία ματσέτα 44 εκατοστών με μήκος λεπίδας 33,5 εκ.

Το όπλο, δύο μέρες μετά τη δολοφονική επίθεση, παρέμενε κάτω από ένα παρκαρισμένο αυτοκίνητο στην οδό Νικολάου Πλαστήρα και βρέθηκε από έναν δημοσιογράφο του Mega και έναν οδοκαθαριστή. Άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. έσπευσαν στο σημείο και παρέλαβαν το μαχαίρι. Πλέον εξετάζεται εάν το συγκεκριμένο αντικείμενο το είχε πάνω του κάποιος από τους δράστες της δολοφονικής επίθεσης και του έπεσε στο σημείο.

Όσον αφορά το δικαστικό σκέλος της υπόθεσης, χθες το πρωί ο 23χρονος σεσημασμένος χούλιγκαν εμφανίστηκε στο δικαστικό μέγαρο της Θεσσαλονίκης με σκυφτό το κεφάλι και φορώντας αλεξίσφαιρο γιλέκο. Τον συλληφθέντα αποδοκίμασαν έντονα δεκάδες πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί εκείνη την ώρα έξω από τα δικαστήρια και του φώναζαν «δολοφόνε!». Συγκίνηση ωστόσο προκάλεσε ένας πατέρας που την ώρα που ο Circau περίμενε φρουρούμενος έξω από το γραφείο του εισαγγελέα μαζί με το δικηγόρο του, τον πλησίασε και τον ρώτησε «γιατί το έκανες;» Όταν οι αστυνομικοί τον απομάκρυναν, εκείνος τους είπε «είμαι Άρης, έχω ένα γιο 19 χρόνων και ήθελα να μάθω γιατί σκότωσε τον Άλκη».

O Αυξέντιος Circau πήρε προθεσμία για να απολογηθεί το μεσημέρι της Δευτέρας. ενώ σε βάρος του ασκήθηκε -μεταξύ άλλων- δίωξη για το κακούργημα της από κοινού ανθρωποκτονίας με δόλο, κατά συρροή, τετελεσμένη αλλά και σε απόπειρα. Η τελευταία αφορά στον τραυματισμό δύο συνομήλικων φίλων του αδικοχαμένου Άλκη, που επίσης δέχτηκαν πισώπλατη επίθεση με μαχαίρια το μοιραίο βράδυ. Οι δύο 18χρονοι πήραν χθες εξιτήριο από το νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου». Σύμφωνα με την ανακοίνωση του νοσοκομείου, οι νεαροί νοσηλεύτηκαν στη Δ΄ Χειρουργική Κλινική Α.Π.Θ., η κατάσταση της υγείας τους είναι σταθερή και βρίσκονται εκτός κινδύνου.

* Αμέσως μετά τον ανακριτή, ο Circau οδηγήθηκε στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, καθώς σε βάρος του είχε σχηματιστεί και δεύτερη δικογραφία, η οποία αφορούσε στα ευρήματα που εντόπισαν οι αστυνομικοί την Τετάρτη κατά την έφοδό τους σε σύνδεσμο του ΠΑΟΚ, στην οδό Παλαιών Πατρών Γερμανού στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος χώρος ήταν κλειδωμένος, ωστόσο τα κλειδιά τα είχε ο ίδιος ο 23χρονος και για το λόγο αυτό του απαγγέλθηκαν κατηγορίες σχετικά με τον εντοπισμό ολόκληρου οπλοστασίου στο σημείο. «Είχα κλειδιά, ήμουν μια μέρα στο χώρο και τα πήρα. Δεν ξέρω ποιοι άλλοι έχουν πρόσβαση στο χώρο ούτε ποιοι έχουν κλειδιά», είπε ο κατηγορούμενος στην απολογία του, αρνούμενος κι εδώ οποιαδήποτε σχέση με την υπόθεση.

Το δικαστήριο του επέβαλε ποινή φυλάκισης 4 ετών και 3 μηνών χωρίς αναστολή, χρηματική ποινή 2.200 ευρώ, καθώς και απαγόρευση παρακολούθησης και παρουσίας σε όλες τις αθλητικές εκδηλώσεις για χρονικό διάστημα πέντε ετών. Επίσης, ορίστηκε υποχρεωτική η παρουσία του δύο ώρες πριν και μετά από αθλητικές εκδηλώσεις που σχετίζονται με αγώνες του ΠΑΟΚ στο αστυνομικό τμήμα που βρίσκεται κοντά στον τόπο κατοικίας του.

Ο υπουργός προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, χαρακτήρισε «υπόθεση τιμής για την ΕΛ.ΑΣ. να βρει όλους τους δράστες, όλους τους εμπλεκόμενους σε αυτή την εγκληματική ενέργεια και να πάνε όλοι στη Δικαιοσύνη».
Αναφερόμενος στους λόγους που ο φερόμενος ως δολοφόνος του Άλκη κυκλοφορούσε ελεύθερος ενώ κατηγορείται για άλλη υπόθεση οπαδικής βίας, ο υπουργός τόνισε ότι «ο 23χρονος έχει δικαστήριο μπροστά του, μέσα στο 2022, για βαρύ τραυματισμό που προκάλεσε πριν από τρία χρόνια. Ένα κρίσιμο θέμα για τη χώρα είναι η γρήγορη απονομή της Δικαιοσύνης και πιστεύω ότι και η Δικαιοσύνη θα συμβάλει στην αυτομεταρρύθμισή της και στην ταχύτερη απονομή των υπηρεσιών της».

Υπενθυμίζεται ότι ο Αυξέντιος Circau, τον Μάρτιο του 2019, μαζί με ακόμη τρία άτομα είχαν επιτεθεί και τραυματίσει με μαχαίρι δύο οπαδούς του Άρη, ακολουθώντας πανομοιότυπο μοτίβο με εκείνο που κατέληξε στη δολοφονία του 18χρονου Άλκη. Η ποινική δίωξη εις βάρος του αφορούσε το αδίκημα της πρόκλησης επικίνδυνων σωματικών βλαβών. Φέρεται ακόμη να είχε συμμετοχή και στις άγριες συγκρούσεις μεταξύ οπαδών της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ στη διάρκεια του τελικού Κυπέλλου το 2017 στο Πανθεσσαλικό Στάδιο, χωρίς τότε να συλληφθεί.

«Δεν μπόρεσα να τον σώσω»

Άτομα του στενού περιβάλλοντος της παρέας του Άλκη μίλησαν στο voria.gr και περιέγραψαν τις στιγμές που ακολούθησαν τη δολοφονική επίθεση που στέρησε τη ζωή του. Ο 18χρονος φοιτητής μαζί με τέσσερις φίλους του βρισκόταν το απόγευμα της Δευτέρας σε καφετέρια στην πλατεία της Χαριλάου. Η παρέα των 5 παιδιών συνέχισε με βόλτα στην ευρύτερη περιοχή.

Δύο αμάξια σταμάτησαν μπροστά τους τη στιγμή που περπατούσαν στην οδό Γαζή. Οι επιβαίνοντες τους ρώτησαν «τι ομάδα είναι». Τα παιδιά, χωρίς να φανταστούν την εφιαλτική κατάληξη, απάντησαν ότι ήταν οπαδοί του Άρη.
Μετά τη δολοφονική επίθεση, οι δράστες εξαφανίστηκαν. Όσα ακολούθησαν είναι ανατριχιαστικά: ο Άλκης έχανε ακατάσχετα αίμα από τη μαχαιριά στο μηρό και τα ισχυρά χτυπήματα που δέχθηκε σε όλο το σώμα και κυρίως στο κεφάλι, ενώ ο ένας από τους φίλους του, ο Αγ., παρόλο που είχε δεχθεί επτά χτυπήματα από αιχμηρό αντικείμενο, προσπαθούσε να δει πώς ήταν ο φίλος του. Σε λίγο κοντά του βρέθηκε ο πατέρας του. Τότε ο Αγ., με όση δύναμη του είχε απομείνει, του είπε: «Άσε με εμένα, μπαμπά, πήγαινε στον Άλκη, δεν μπόρεσα να τον σώσω».

Ο τραυματισμένος νεαρός αρχικά δεν θυμόταν πολλά από τη μοιραία νύχτα. Η μητέρα του δεν του αποκάλυψε παρά αργά το βράδυ της Τετάρτης ότι ο κολλητός του είχε χάσει τη μάχη για τη ζωή. Του είχε πει απλώς ότι βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση στην Εντατική.

Κεριά και λουλούδια για τον αδικοχαμένο φοιτητή

Σε χώρο λαϊκού προσκυνήματος έχει μετατραπεί το σημείο δολοφονίας του 18χρονου φοιτητή. Η είσοδος της πολυκατοικίας στην οδό Γαζή στην ανατολική Θεσσαλονίκη είναι γεμάτη από κεριά, λουλούδια και φανέλες ομάδων που αφήνουν εκεί φίλοι του Άλκη Καμπανού, αλλά και απλοί πολίτες που θέλουν να τιμήσουν τη μνήμη του. Το μεσημέρι της Πέμπτης, πήγαν στην περιοχή νεαροί φίλοι του Άλκη οι οποίοι ξεσπώντας σε λυγμούς τοποθέτησαν αυτοκόλλητη πινακίδα στη γωνία του δρόμου, αλλάζοντας το όνομά του σε οδό Αλκιβιάδη Καμπανού.

Συγκινητικό μήνυμα κατά της βίας έστειλαν και οι μαθητές του Πειραματικού Σχολείου του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που τήρησαν ενός λεπτού σιγή για να τιμήσουν τη μνήμη του αδικοχαμένου φοιτητή, ενώ με τις σχολικές τσάντες τους έγραψαν στο προαύλιο το σύνθημα «Για κάθε Άλκη». Γύρω από αυτό σχημάτισαν μια ανθρώπινη αλυσίδα.
Ο 18χρονος ήταν πρωτοετής φοιτητής στη Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ. Ο πατέρας του Αριστείδης Καμπανός, ταξίαρχος, διοικητής της Σχολής Μηχανικού Λουτρακίου, αποστρατεύτηκε το 2020 με το βαθμό του υποστράτηγου. Η μητέρα του 18χρονου είναι εκπαιδευτικός.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα OΝ ΤΙΜΕ στις 4/2