Έντονα βροχερό ήταν το καιρικό σκηνικό το πρωί της Τετάρτης στην Αττική, ενώ τα φαινόμενα συνεχίζουν στην ίδια ένταση στο Λεκανοπέδιο.

Συγκεκριμένα, από το πρωί βρέχει στο κέντρο της Αθήνας, με την πρόγνωση της ΕΜΥ να αναφέρει ότι νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες -κατά διαστήματα ισχυρές- θα επικρατούν καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Πότε θα εξασθενήσουν τα φαινόμενα

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, τα φαινόμενα μπορεί να εξασθενήσουν σιγά σιγά προς το βράδυ, ωστόσο από απόγευμα στα ορεινά δεν αποκλείεται να πέσουν και χιόνια.

Όπως αναφέρει το meteo.gr οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από νότιες διευθύνσεις 2 έως 4 και τοπικά έως 5 μποφόρ, όμως από το μεσημέρι θα στραφούν σε βόρειους 3 έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 6 έως 13 βαθμούς Κελσίου, με την ελάχιστη να αναμένεται προς το τέλος του εικοσιτετραώρου.

Υπενθυμίζεται ότι σε ισχύ παραμένει το Έκτακτο Δελτίο επιδείνωσης του καιρού από την ΕΜΥ, με τη νέα κακοκαιρία να εκτονώνεται αύριο Πέμπτη και από Παρασκευή ο καιρός να εμφανίζει βελτίωση.

Στην Αττική, σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου, ο καιρός θα παραμείνει άστατος, από το πρωί θα έχουμε βροχές που θα γίνουν περισσότερες κατά τη διάρκεια της ημέρας και δεν αποκλείεται να σημειωθούν και κάποιες καταιγίδες. Από αργά τη νύχτα τα φαινόμενα θα αρχίσουν να εξασθενούν. Οι άνεμοι θα είναι κυρίως νότιοι και δεν αποκλείεται να φτάσουν τα 5 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα φτάσει στους 11 με 13 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του Mega, Γιάννη Καλλιάνο «στην Αττική θα έχουμε σύγκλιση ανέμων. Δηλαδή, θα έχουμε βορειάδες στα βορειότερα τμήματα που θα συγκρουστούν με τους νοτιάδες στις νοτιότερες περιοχές», με τη σύγκρουση των ανέμων να σημαίνει ότι θα κάνει την εμφάνισή του αρκετό νερό.

«Σε τοπικό επίπεδο αναμένεται να έχουμε ισχυρές βροχές στην περιοχή της Αττικής» πρόσθεσε ο κ. Καλλιάνος, τονίζοντας πως υπάρχει ο φόβος για πλημμυρικά φαινόμενα.

Συστάσεις της Πολιτικής Προστασίας προς Περιφέρειες και Δήμους

Από την πλευρά της, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχει ήδη ενημερώσει όλους τους φορείς που εμπλέκονται σε δράσεις Πολιτικής Προστασίας να αυξήσουν τον βαθμό ετοιμότητάς τους προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν προβλήματα που θα προκληθούν από την εκδήλωσή των καιρικών φαινομένων.

Ιδιαίτερα, η Περιφέρεια Αττικής, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και οι οικείοι Δήμοι, η Περιφέρεια Πελοποννήσου και οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Λακωνίας και Μεσσηνίας, καθώς και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και οι οικείοι Δήμοι, καλούνται με ανακοινώσεις τους να ενημερώσουν τους πολίτες, τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους σχετικά με την επιδείνωση του καιρού για την λήψη μέτρων αυτοπροστασίας και περιορισμό των μετακινήσεών τους κατά την αιχμή των φαινομένων.

Ειδικότερα για την Αττική, καλούνται οι αρμόδιοι φορείς να μεριμνήσουν με ιδιαίτερη προσοχή για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων σε περιοχές όπου η φυσική βλάστηση δασών και δασικών εκτάσεων έχει πρόσφατα καταστραφεί από δασικές πυρκαγιές και εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης πλημμυρικών φαινομένων.

Αναλυτικά η πρόγνωση της ΕΜΥ ανά περιοχή

Αττική

Καιρός: Nεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κατά διαστήματα ισχυρές. Τα φαινόμενα το βράδυ θα εξασθενήσουν. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά από το απόγευμα.

Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ, στρεφόμενοι από το απόγευμα σε βόρειους βορειοδυτικούς 5 με 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 6 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: Nεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα γύρω ορεινά και ημιορεινά. Το βράδυ τα φαινόμενα θα σταματήσουν.

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και βαθμιαία τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 3 έως 7 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στα θαλάσσια - παραθαλάσσια τμήματα. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στη δυτική Μακεδονία και στα υπόλοιπα ορεινά - ημιορεινά αλλά και σε περιοχές της Θράκης με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικό υψόμετρο 200μ). Τα φαινόμενα στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη θα είναι κατά τόπους έντονα, ενώ από το απόγευμα στα δυτικά θα εξασθενήσουν.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6, ενισχυόμενοι από το απόγευμα στα 6 με 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από -1 έως 7 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Nεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές. Τα φαινόμενα σταδιακά στα βόρεια θα εξασθενήσουν. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά καθώς και στα ημιορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς.

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 7 και τοπικά στο Ιόνιο 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 4 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου από -4 έως 7 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Nεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές. Τα φαινόμενα το βράδυ θα εξασθενήσουν. Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές θα σημειωθούν στα ορεινά, καθώς και σε ημιορεινές περιοχές κυρίως της κεντρικής Στερεάς και της Θεσσαλίας.

Άνεμοι: Στα βόρεια βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ, με περαιτέρω ενίσχυση τη νύχτα. Στα νότια από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ, στρεφόμενοι από το απόγευμα σε βόρειους βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: Από 2 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Nεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες από το μεσημέρι θα είναι κατά τόπους ισχυρές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Κρήτης.

Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 6 με 7 και πρόσκαιρα τοπικά έως 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 10 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου - Δωδεκάνησα


Καιρός: Nεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, οι οποίες κατά τόπους θα είναι ισχυρές.

Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 6 με 8 μποφόρ, στρεφόμενοι από το απόγευμα στα βορειότερα νησιά του ανατολικού Αιγαίου σε βορειοανατολικούς με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: Από 10 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Εύβοια

Καιρός: Nεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες κατά τόπους θα είναι ισχυρές. Τα φαινόμενα το βράδυ θα εξασθενήσουν. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά από το απόγευμα.

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ. Στα νότια μέχρι το μεσημέρι νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 5 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.