Με τον αριθμό των θανάτων από κοροναϊό το τελευταίο 24ωρο να ανέρχεται στους 119 και τους διασωληνωμένους καθημερινά να ξεπερνούν τους 500, οι ειδικοί προειδοποιούν τους πολίτες να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα προστασίας και πως η ώρα για χαλάρωση δεν έχει έρθει ακόμα.

«Χθες η θετικότητα ήταν στο 17%, δεν έχει τελειώσει η πανδημία . Δεν μπορούμε να θρηνούμε 7.500 νεκρούς σε ένα τρίμηνο. Πρέπει να επεκτείνουμε την υποχρεώτικοτητα εάν θέλουμε να έχουμε ένα ηπιότερο 5ο κύμα και να μη χαλαρώσουμε καθόλου», δήλωσε ο Νίκος Καπραβέλος στο MEGA.

 «Οι θάνατοι θα μειωθούν… αν αυτό δεν συμβεί θα πρέπει να ψαχτούμε να δούμε τι συμβαίνει από πλευράς επιδημιολογικών δεδομένων, δήλωσε ο Νίκος Τζανάκης.

 Μελέτη «βόμβα» για την Όμικρον 2

Ο κοροναϊός επεκτείνεται στη χώρα μας και μαζί του και η υποπαραλλαγή Όμικρον 2, καθώς χθες εντοπίστηκαν δύο νέα κρούσματα στην Κρήτη, στο Ηράκλειο και τη Σητεία.

 Η πρώτη περίπτωση αφορά κρούσμα με ιστορικό ταξιδιού στο εξωτερικό, ενώ στη δεύτερη όχι…

 Αυτό σημαίνει πως είναι εξαιρετικά πιθανό να υπάρχει διασπορά στην κοινότητα, γεγονός που ανησυχεί ιδιαίτερα τους ειδικούς.

 Και όλα αυτά τη στιγμή που νέα μελέτη «βόμβα» για την Όμικρον 2 έρχεται να αλλάξει όλα τα δεδομένα.

 Σύμφωνα με αυτή η υποπαραλλαγή «Όμικρον 2», είναι κατά περίπου 33% πιο μεταδοτική και μπορεί πιο εύκολα να μολύνει τους εμβολιασμένους, αλλά δεν φαίνεται να προκαλεί πιο σοβαρή νόσο από ό,τι η κυρίαρχη Όμικρον ούτε να αυξάνει τον κίνδυνο νοσηλείας.

 Χωρίς πιστοποιητικό εμβολιασμού κινδυνεύουν να μείνουν σε λίγες ημέρες όσοι πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους και έχουν περάσει 7 μήνες έως και την 7η Φεβρουαρίου.

 Εάν μέχρι τότε δεν έχουν σπεύσει να κάνουν την αναμνηστική δόση του εμβολίου θα λογίζονται ως ανεμβολίαστοι.